Вимоги до кваліфікації архітектора

Вимоги до кваліфікації архітектора

Фахівці жартують, що професія архітектора більш відповідальна, ніж лікаря, оскільки останній може приховати свою помилку, а помилка архітектора залишається на загальний огляд багато років.

Останнім часом практично обов'язковою вимогою до архітекторам стає знання комп'ютерних програм, що дозволяють здійснювати тривимірне проектування об'єктів, — AutoCAD та 3D Studio MAX (рідше зустрічаються Arcon та ArchiCAD). Треба відзначити, що значна частина студентів, які отримують освіту архітектурного профілю, досить добре знають і звичайні програми, що дозволяють працювати з двомірному графікою (CorelDraw, PhotoShop и пр.).

Практикуючі архітектори, поряд з власне проектуванням, здійснюють авторський контроль за веденням будівельних та оздоблювальних робіт. Крім цього в обов'язки архітектора може входити підбір будівельних та оздоблювальних матеріалів, меблів, техніки, розрахунок робіт, складання кошторисів.

Існує кілька рівнів архітектурного проектування — на рівні кварталу, на рівні окремого будинку і на рівні окремого приміщення. Зрозуміло, на долю архітектора випадає, насамперед, складання дизайн-проектів фасадів та інтер'єрів. Для складання грамотного дизайн-проекту необхідно знання колористики, основ композиції та перспективи, об'ємного моделювання. Крім цього частими є замовлення на перепланування приміщень. Архітектори можуть працювати як індивідуально, так і в складі будівельної фірми, а також у складі спеціалізованих організацій з розробки архітектурних та будівельних проектів.

Вимоги до кваліфікації

Архітектор I категорії: вища професійна освіта і стаж роботи на посаді архітектора II категорії не менше 2 років.

Архітектор II категорії: вища професійна освіта і стаж роботи на архітектурних посадах, що заміщає фахівцями з вищою професійною освітою, не менше 2 років.

Архітектор III категорії: вища професійна освіта і досвід роботи в проектних організаціях.

Архітектор: вища професійна освіта без пред'явлення вимог до стажу роботи або середню професійну освіту і стаж роботи за фахом не менше 2 років.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Будівництво, архітектура