Знання та навички, необхідні програмісту

Знання та навички, необхідні програмісту

У більшості випадків програмісту для роботи потрібен комп'ютер і Інтернет. І все. До того ж, у багатьох комп'ютер і доступ в Мережу вже є.

Це вам не льотчики, яким для навчання потрібен цілий літак. Завдяки таким невеликим вимогам, багато вчаться програмуванню самостійно і можуть спробувати це заняття без сторонньої допомоги. Основи інформатики зараз викладають в школах, так що мінімальне уявлення про професії повинно бути у всіх.

Без англійської тут ніяк. Його доведеться вчити, в основному на переклад з листа. Вміння писати не так важливо, вміння говорити і розуміти на слух - взагалі не має значення (воно, звичайно, корисно, але не для програмування). Якщо після школи у вас склалося враження, що досить запам'ятати перекази кількох команд Basic і Pascal, то ви неправі: програмістам доводиться читати дуже багато технічної документації на англійській і з великою швидкістю.

Може скластися враження, що програмісту треба добре розбиратися в математиці. Це так, але математика тут досить специфічна. Дуже сильно залежить від тієї області, в якій ви будете працювати.

Наскільки складна математика вам знадобиться, залежить від тієї області, в якій вам доведеться працювати. Справа в тому, що тільки на самому початку програмування займалося обчислювальними завданнями і тільки ними. У більшості нинішніх програм обчислення відбуваються на рівні чотирьох арифметичних дій, оскільки завдання помінялися.

Товариськість

За деяким сучасним фільмів може скластися враження, що програміст може бути таким собі «чокнутим генієм», який шарахається від людей, що виглядає як хвора мавпа, але начальство його все одно цінує за те, що він чарівно швидко зламуює будь-яку захист.

Буває, що дуже популярні і дуже хороші програми пишуться ентузіастами-одинаки. А добре оплачувані програми завжди робляться в колективі.

Вам доведеться ладити з начальством, яке щось розуміти в роботі програміста, а може і нічого не розуміти. Вам доведеться з начальством сперечатися, але дуже коректно (все-таки начальство) - а то вас можуть попросити зробити за тиждень вічний двигун чи щось у цьому роді, а потім покарають за невиконання. Доведеться ввічливо пояснити, що до вічного двигуна доведеться почекати, поки Microsoft не випустить потрібні драйвера (краще не говорити, що це неможливо), а от продовжити термін служби існуючого «движка» можна спробувати.

Крім того, вам доведеться постійно сперечатися з колегами. У той же час доведеться доводити свою правоту - регулярно, іноді довго і завжди терпляче. Сенс всіх спорів полягає в тому, щоб знайти оптимальне рішення якої-небудь технічної проблеми.

Оптимальне - саме в технічному сенсі, за витратами коштів і робочого часу, а не в тому «хто винен» або «хто головніший».

Перенавчання

Програмісту доводиться дуже часто і дуже багато перевчатися. Іноді доведеться вивчати й те, що не подобається. На роботі програміста вчитися доводиться буквально кожен день. Справа в тому, що всі необхідні знання просто не влізає в одну голову - тому доводиться додавати ці знання в міру необхідності, а багато з старого - забувати. Досить сказати одне: якщо ви сподіваєтеся, що «відучити в школі, відучити в інституті, а потім буду працювати» (а не вчитися), то даремно сподіваєтеся: потім будете і працювати, і вчитися.


Коментарі

1
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити
Макс, 02.04.2017, 00:17

Навчитися програмуванню можна в нас в академії Logos IT Academy у Львові


Залишити коментар

Інші статті в категорії Інформаційні технології