Ріелтор — експерт з квартирних питань

Ріелтор — експерт з квартирних питань

За п'ять років роботи в ріелторській компанії можна піднятися з позиції агента до виконавчого директора фірми. Зарплати в сфері нерухомості на 15-20% вище середньоринкових. Продаж квартир і приміщень — один з найбільш прибуткових бізнесів.

Гонорар за угоду

За що ж ріелторам платять такі гроші? І чому такими темпами зростають їхні зарплати? Ринок нерухомості в столиці — одна з найбільш динамічних, ціни на квартири з року в рік зростають, а бажаючих придбати житло і вкласти гроші у квадратні метри менше не стає. І досвідчений ріелтор, вміє швидко знайти потрібну квартиру або офіс за прийнятною ціною завжди може розраховувати на хороше винагороду. Зазвичай ріелтори отримують відсоток від угоди. Твердих розцінок і прайс-листів в даному випадку немає. Як правило, комісійна винагорода складає 3-7% від суми договору. При складних угодах ріелтор може збільшити гонорар до 10%.

Купівля, продаж, обмін

Багато хто впевнені, що ріелтор лише торгує інформацією про житло. Але це не так. У його обов'язки входить підбір цікавить клієнта квартири, перевірка чистоти документів, юридичний супровід угоди. На самому початку роботи ріелтор з'ясовує побажання клієнтів, уточнює запити, потім вибудовує стратегію ділових відносин. За допомогою комп'ютерних баз даних і власних джерел ріелтор підбирає відповідні приміщення, домовляється про покази, погоджує умови перегляду, вивчає документацію по об'єкту. Потім починаються переговори за умовами угоди: ціну, строками, витрат і так далі.

Останній етап — оформлення: перевірка юридичної «чистоти» квартири, підготовка пакету документів і робота з нотаріусом.

Такі різні ріелтори

У великому агентстві нерухомості зазвичай кілька відділів з продажу. В одному ріелтори займаються орендою квартир, в іншому — продажем новобудов, у третьому - працюють з заміської нерухомістю, в четвертому — з комерційною. Але більша частина ріелторів спеціалізується на купівлі-продажу квартир на вторинному ринку житла.

Ріелтор з вторинного ринку — розумний енергійний посередник, легко вникає в проблеми клієнта: він може швидко розміняти квартиру, продати, терміново купити, обміняти з доплатою. Його головна здатність — вибудувати грамотну, а іноді й хитромудрі ланцюжок варіантів угоди. Тут потрібен азарт, мобільність.

Спеціаліст з комерційної нерухомості (тобто за нежитловим приміщень) як правило, досвідчений ріелтор. Клієнти-власники зазвичай обережні, недовірливо, а часом і примхлива. У роботі з ними потрібні особливі навички. До того ж на ринку комерційної нерухомості ще не до кінця відпрацьовані правові норми. Але прибуток від продажу нежитлового об'єкта дорівнює сумі продажу кількох квартир.

Агенту, що займається орендою квартир, необхідно знання психології людей, вміння вирішувати конфліктні ситуації, грамотно складати угоду, що враховує інтереси сторін. Він знає все: чи можна мешканці міняти замок, платити чи за роботу консьєржа, як господаря захиститися від неоплачених телефонних рахунків.

З заміської нерухомістю успішно працюють люди мобільні, готові в будь-який момент відправитися в далеку точку області — познайомитися з об'єктом. Вони відчувають моду, стиль і тенденції попиту на котеджі, дачі, заміські будинки, знають кон'юнктуру ринку — від центру до маловідомого заміського шосе, допоможуть клієнту оцінити стан житла, доріг, екологію.

Пастки кар'єри

Кар'єра успішного ріелтора: стажист — агент — експерт — провідний експерт. Далі можна стати керівником відділу. При переході на нову посаду доведеться пройти курс навчання та спеціальні тренінги. За словами фахівців, гарну кар'єру цілком реально зробити за 3-4 роки. Але майте на увазі, що на перших порах буде не легко. Можна тижнями, а то й місяцями вести переговори, затратити час і сили, очікуючи результату, і в останній момент угода зірветься. Починаючому ріелтору не доводиться розраховувати на велику кількість клієнтів, і оплата за відсотками, що для досвідченого фахівця завжди «в плюс», для новачка — може бути «в мінус». Кар'єрне зростання ріелтора залежить тільки від його активності, особистісних якостей і бажання досягти успіху.

Професія ріелтора не припускає нормованого робочого дня. Досить часто, особливо на момент завершення угоди, доводиться працювати до пізнього вечора. Клієнти - люди зайняті. Тому зустріч з ріелтором до 8 ранку або після 10-11 вечора — звичайна справа.

Ріелтор працює один

Це правда лише по відношенню до так званих «чорних маклерів». Але гарантії якості їх роботи ніхто дати не може. В серйозних компаніях в угоді, крім ріелтора, беруть участь юрист, нотаріус, а часто і психолог.

Грамотний ріелтор повинен вміти розпізнати тип клієнта, щоб полегшити спілкування і йому, і собі. Є різні критерії оцінки. Найпоширеніша практика - поділ людей на візуалов, кінестетіков і аудіалов. Приміром, з візуалом (який сприймає інформацію візуально) не варто домовлятися на словах, — краще дати йому в руки буклет. Або відразу показати квартиру і район.

З аудіалом як раз необхідно поговорити. А ось кінестетік все сприймає через дотик: що ж — об'єкт нерухомості завжди можна помацати руками.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Нерухомість