В нетрях професій, спеціальностей, напрямів освіти

В нетрях професій, спеціальностей, напрямів освіти

Люди часто не можуть зрозуміти різницю між, на перший погляд, схожими термінами: професія, спеціальність та спеціалізація.

Що ж таке професія?

    1. Це професійне співтовариство. Професією об'єднані всі люди, зайняті даним видом праці. Люди однієї професії мають схожі інтереси, знання, навички, спосіб життя.
    2. Інший зміст слова «професія» «система знань, умінь і навичок, властива певній людині». Кажуть: «Він оволодів професією», «У нього є професія».
    3. Професією також називають різновид діяльності (те ж, що і робота).
    4. Нарешті, професією можна назвати необхідну для суспільства і обмежену (внаслідок поділу праці) область програми фізичних і духовних сил людини, що дає йому можливість існування і розвитку. За даними Американського словника професій, на 1965 ікр було 35,5 тисяч професій, розділених на 114 груп в 22 областях діяльності.

Є ще поняття «спеціальність». За значенням воно близьке до поняття «професія» і відповідає разновидностям областей праці в межах професій. Наприклад, ти не зустрінеш адже «вчителя загального». Це буде або вчитель математики, або географії і т.д. Те ж саме можна сказати і про інші професії: лікар педіатр, хірург, стоматолог , юрист адвокат, прокурор, нотаріус, слюсар: слюсар аварійновідновлювальних робіт, слюсарінструментальник, слюсар механік ... і т.д.

При виборі ЗВО або коледжу можна зіткнутися з термінами «напрям і спеціальність освіти». Списки затверджених міністерством освіти напрямків освіти та спеціальностей опубліковані в Загальноросійської класифікаторі спеціальностей за освітою, який містить розділи «Спеціальності вищої професійної освіти», «Напрямки підготовки в Вищому освіту», «Спеціальності середнього професійної освіти».

Спеціальність освіти сукупність знань, уявлень, умінь і навичок випускника, набутих у процесі навчання за основним професійним освітнім програмам вищої освіти і забезпечують можливість певного виду професійної діяльності відповідно до привласнюється кваліфікацією.

На відміну від спеціальності вищої освіти, напрямок освіти забезпечує фахівця більш широку область професійної діяльності. Ви можете зустріти також терміни «група спеціальностей», а також «область знань» прийняту диференціацію наук на природничі, гуманітарні, технічні, сільськогосподарські, освітні науки (використовується для класифікації об'єктів тільки у вищій освіті).

Кваліфікація за напрямом або спеціальності вищої професійної освіти рівень навчання, підготовленості до виконання певного виду професійної діяльності з отриманим напрямом або спеціальністю. Привласнюється в рамках напрямів та спеціальностей, конкретні кваліфікації встановлюються Державним освітнім стандартом вищої професійної освіти в частині державних вимог до мінімуму змісту та рівня підготовки випускників. Кваліфікація надалі визначає мінімальну зарплату (якщо Ви збираєтесь працювати за фахом, та ще й у державній установі).

Спеціалізація це конкретизовані сукупність знань, умінь і навичок, орієнтованих на застосування в локалізованій області професійної діяльності людини в рамках вказаної спеціальності.

Світ професій мінливий. Люди створюють нові професії, об'єднують, роз'єднують або усувають старі. Класифікатор (тобто, Мінпраці або Міносвіти) реагує їх виникнення, але з запізненням. Так, спеціальності «маркетинг, менеджмент» в класифікаторі спеціальностей за освітою присутні, а вот «логістики, банківської справи, веб-дизайну» немає. Установи освіти можуть створити СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ, орієнтуючись не тільки на класифікатор. «Індустріальна психологія», «Міжнародна журналістика», «Фінансовий аналіз і дослідження операцій» це назви спеціалізацій, які вказуються в дипломі про вищу освіту і дозволяють роботодавцю судити про те, в якій конкретній області здобувач має самими великими знаннями. При цьому спеціальності, які вказуються в дипломі просто «психологія», «журналістика», «економіка». Що стосується назв професій (не спеціальностей), часто ми стикаємося з застарілими формулюваннями («агент з продажу» замість дистриб'ютор) або навіть відсутністю термінів для зазначення недавно з'явилася професії ( «редактор Інтернетвидання»). На щастя, жорстка тарифна сітка реально функціонує лише в державних установах, комерційні ж організації відносяться до невідповідностей між Вашим освітою, професією і посадою більш лояльно.

До речі, посада це сукупність покладених на вас трудових завдань (функцій, обов'язків), а трудовий пост включає в себе все і мету, і кошти, і умови праці все, що характеризує конкретну посаду у конкретній організації.

Якщо стоїте перед завданням вибору майбутньої професії, скористайтесь нашою інструкцією «Оберіть, на кого вчитися».

Джерело: Олена Рихлевська


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука Робота і кар'єра, ділова етика, психологія