Професія директор по R&D: бізнесмен від науки

Професія директор по R&D: бізнесмен від науки

У багатьох галузях для того, щоб зʼявився новий продукт, потрібно провести наукове дослідження. Ключовим відділом компанії, яка пропонує ринку високотехнологічні продукти, є R&D-департамент.

Адже в основі того, що будемо купувати ми, кінцеві споживачі, лежить певна технологія. Оригінальна, причому, запатентована компанією-виробником. У нашій пострадянській свідомості бізнес і наука давно гуляють окремо, хоча серйозний бізнес завжди базувався на передових наукових досягненнях. Саме тому сама процвітаюча бізнес-країна США Холит і плекає вчених, заохочуючи їх грантами і високими зарплатами.

У деяких великих корпораціях подібні відділи придбали самостійне значення і популярність завдяки своїм великим науковим досягненням. Наприклад, R&D в General Electric, R&D в IBM (зробили ключові відкриття в таких божевільних галузях, як Телепортація, вейвлет-аналіз і квантові комп'ютери), ну і звичайно, Bell Labs, підрозділ Lucent Technologies, де вам довелося б працювати пліч-о-пліч з кількома десятками нобелівських лауреатів.

Тепер подумайте, якими якостями характеру і професійними знаннями повинен володіти керівник вчених і потенційних нобелівських лауреатів? Притому в процесі керівництва покликаний спрямовувати їх на розробку комерційно перспективних ідей... Яким чуттям повинен мати цей професіонал, щоб на базі наукового досягнення сформулювати ідею, перетворює його на успішний ринковий продукт?

Директор по R&D здійснює керівництво дослідженнями та програмами розвитку, спрямованими на підтримку конкурентоспроможності компанії та прибутковості її діяльності.

Посадові обов'язки

  • Розробляє і пропонує спільні програми та політику технічних досліджень, спрямованих на забезпечення зростання і прибутковості компанії. 
  • Управляє процедурами та процесами в сфері розробок нової продукції, модифікації та вдосконалення існуючої, контролює якість цієї продукції. 
  • Дає рекомендації щодо необхідного обсягу бюджетних коштів та вживає заходів для того, щоб забезпечити ефективне проведення дослідних розробок в рамках затвердженого бюджету. 
  • Створює і підтримує документацію, що стосується формули, технологічних процесів, методів і стандартів складу (матеріалу) продукції. 
  • Керує і забезпечує оптимальну роботу всієї системи проектів в рамках короткострокових і довгострокових програм. 
  • Веде належну документацію, пов'язану з патентами. Сприяє консультанту по патентному праву в придбанні патентів на винаходи. 
  • Слідкує за останніми досягненнями технічного прогресу за допомогою участі в діяльності технічних груп та вивчення відповідної технічної літератури. 
  • Підготовлює і надає документи та звіти технічного характеру, якщо це потрібно.

Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Топ-менеджмент, керівництво вищої ланки