Архітектор: проектуючий кар'єру

Архітектор: проектуючий кар'єру

Імена Великих архітекторів минулого на слуху до сих пор. Леонардо Да Вінчі, Мікеланджело, Растреллі, Гауді ... Сучасна архітектура не настільки персоніфікована. Однак, таке поняття, як «ім'я», в архітектурі, як і раніше, відіграє велику роль.

Якщо б на світі не існувало професії архітектор, людство до сих пір жило б у печерах. Він вигадує основну концепцію будівлі, зовнішність, пов'язує воєдино всі нюанси. Завдання архітектора - спроектувати споруду, що максимально відповідає потребам замовника.

Якщо це приватний житловий будинок - він повинен бути зручним для конкретної сім'ї, магазин - викликати бажання у покупців повертатися сюди знову і знову, офісне приміщення - максимально оптимізувати робочий простір співробітників...

Будь-яке будівництво повинно бути «прив'язано» до місцевості, гармоніювати з навколишнім простором, особливо в історичних частинах міста - недарма в багатьох мегаполісах, щоб зберегти архітектурний вигляд, введена єдина стилістика споруд.

У заміському будівництві - свої канони. Наприклад, на березі водоймищ і річок не можна будувати житлові будинки ближче, ніж у 200 метрах від води.

Все це, архітектор зобов'язаний враховувати.

Звичайно, у сучасних умовах над проектами, особливо великими, працює цілий колектив фахівців - іноді до 50-100 чоловік. Але відповідальна особа одне - головний архітектор проекту.

Саме він відповідає за можливі проблеми з замовниками, владою міста та державними структурами.

Вкрай рідко виникають ситуації, коли по-справжньому важливий об'єкт «іде» маловідомому архітектурному бюро: кришталево чиста репутація та великий портфель виконаних робіт - візитна картка архітектора. Тому ніщо так не цінується в професійних колах, як ім'я.

Два в одному

Архітектура - заняття творче. Людині не обдарованій кар'єру зробити дуже складно. Є небезпека назавжди залишитися вічним підмайстром, що сидить над кресленнями по чужим задумкам.

З чого складається успіх архітектора? Професіонали запевняють: З таланту, любові до професії і наполегливої праці.

Причому, останню складову в жодному разі не можна недооцінювати. Архітекторів, які працюють «в стіл» дуже багато. Деякі з них по-справжньому талановиті, але участь невизнаної генія в архітектурі не та, якій позаздриш. Якщо творчість поета чи композитора можуть оцінити нащадки, то архітектор цінний тільки реалізованими ідеями.

Вибирайте цю професію, якщо:

  • Ви любите малювати;
  • Володієте хорошим просторовим мисленням;
  • «На ти» з комп'ютерами;
  • Вмієте працювати в команді.

Шлях від першого ескізу до реалізованого проекту може пройти тільки людина, що володіє хорошими організаторськими здібностями. Звичайно, на ринку є така послуга, як чистий продаж архітектурного проекту. Наприклад, в дачному будівництві. Але, надаючи клієнтові тільки кипу креслень, багато грошей не заробиш. Попитом користуються фахівці, які в змозі надати пакет послуг «під ключ».

Робота над проектом починається зі з'ясування бажань замовника, його матеріальних можливостей і цілей.

Потім розробляється первинна архітектурна документація. Після того як проект в цілому схвалений клієнтом або, у випадку, наприклад, міського замовлення, виграний тендер, починається процес узгодження.

За словами самих архітекторів, найбільше часу і нервів витрачається саме на цьому етапі. Інстанцій у столиці багато, у кожного свої правила, дні прийому, вимоги до формату документації ... У досвідчених архітекторів проблем менше - напрацьовуються зв'язки, виходи на потрібних людей. Після підписання всіх необхідних документів починається безпосередньо будівництво.

Є таке поняття - «авторський нагляд». Воно передбачає повний супровід об'єкта до моменту закінчення будівництва.

Не вибирайте цю професію, якщо:

  • розраховуєте на швидкі дивіденди;
  • не володієте даром переконання;
  • непосидючі;
  • по натурі конфліктні.

Завдання архітектора - бути пильним в усьому. В останні роки відбулося відразу кілька випадків обвалення конструкцій в Москві та інших містах. Загинули люди. Авторський нагляд необхідний, щоб звести ризики до мінімуму. Природно, на різних ділянках роботи задіяні вузькі фахівці: конструктори, інженери, будівельники ... Загальний контроль за їх роботою - теж входить в обов'язки архітектора. Тому йому необхідні знання з багатьох областей - від проектування до інженерних систем і ландшафтного дизайну.

Абсолютно необхідна архитектору комп'ютерна грамотність. Сьогодні проектування повністю «зав'язано» на комп'ютерах. Знання таких програм як 3D Studio MAX, AutoCAD, Arcon, ArchiCad потрібно не менше, ніж вміння малювати та креслити на папері.

Вчимося на зодчого ...

Новоспечені першокурсники архітектурних факультетів насамперед знайомляться з уже створеними до них пам'ятниками архітектури.

Цьому приділяється величезна увага в усіх вузах. Паралельно студенти вивчають основи архітектурного проектування і норми побудови композиції.

Практичні завдання починаються вже на молодших курсах - за принципом «від простого до складного». Спочатку - накреслити в проекції будівлю або споруду, а потім - побудувати перспективне зображення пам'ятника архітектури. І тільки після цього - розробка самостійного архітектурного проекту. Зазвичай починаючим доручають невеликиц громадський заклад (наприклад, магазин) або приватний будинок на одну сім'ю.

Паралельно студенти проходять курс теоретичних дисциплін та навчальну практику.

У старших курсах завдання ускладнюються. З'являються чіткі вимоги до об'єкта проектування - число поверхів, кількість великих і маленьких кімнат, туалетів, освітленість і загальне архітектурне рішення.

Випускник вузу повинен вміти спроектувати що завгодно. Тому під час навчання студенти пробують себе у всіх архітектурних формах, і лише в останні пару років навчання концентруються на чомусь одному, вибираючи те, що до душі.

Кар'єра

Перші завдання - склеювання макетів будівель з картону по кресленнях більш досвідчених колег. Через деякий час починаючий спеціаліст переходить на посаду архітектора. Йому доручають виконання деталей креслень та розробку проекту під керівництвом старших архітекторів.

Далі можна стати керівником проекту. А якщо є бажання і можливості - відкрити власне архітектурне бюро. На Заході це виходить не раніше, ніж до сорока років. У нас є приклади, коли молоді люди відкривали власні архітектурні бюро відразу після інститутській лави і домагалися успіху! Багато чого залежить від ваших здібностей, упевненості в собі і ... удачі.

Інший варіант кар'єри - робота у великих проектних інститутах та державних органах, пов'язаних з архітектурою.

У штаті подібних організацій безліч ступенів з більшим чи меншим ступенем відповідальності.

Загальноприйнятий штатний розклад включає позиції фахівця різних категорій, провідного та головного фахівців, керівника відділу...

Заробітна плата архітектора приватного бюро найчастіше сдельная. Він отримує відсоток від суми замовлення, наприклад, головний архітектор - близько 6%. Рядові працівники - оклад + можливі премії. Зарплата початківця фахівця - $ 300-600.

У державних організаціях зарплати більш скромні: для фахівця середнього рівня - приблизно $ 500. Важливі плюси - стабільний оклад та дотримання трудового кодексу.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Будівництво, архітектура