Вища освіта в Чехії

Вища освіта в Чехії

Вперше вищий навчальний заклад Чеської Республіки відкрив свої двері у 1348 році, а на сьогоднішній день тут функціонують близько 30 великих державних університетів та майже стільки ж приватних, які пропонують більше 1000 різних спеціальностей. Дипломи цих університетів визнаються не тільки в усьому Євросоюзі, але і в більшості країн світу.

Загальні відомості

Чехія — одна з небагатьох країн, яка за короткий час змогла побудувати сильну і стабільну економіку та один із найнижчих рівнів безробіття в Європі. У Східній Європі Чехія вважається однією з найбагатших країн. За рейтингом ВВП всієї Європи вона займає сьоме місце. Її випереджають лише Люксембург, Великобританія, Нідерланди, Німеччина і ще кілька країн.

Детальніше про вступ до ЗВО Чехії можна дізнатися тут: http://www.studex.org.ua/razdel/obrazovanie-v-chehii

Принципи вступу до ЗВО

У чеських Університетах, на відміну від польських, можна навчатися на рівних правах із громадянами Чехії, тобто — безкоштовно! Єдиною умовою є знання чеської мови. Можна обрати і приватні Університети або навчання англійською мовою, тоді розраховуйте на отримання освіти лише на контрактній основі.

Для вступу до державного Університету і здобуття вищої освіти у Чехії необхідно скласти іспити із профільних предметів чеською мовою. Вступні іспити можуть бути представлені як у вигляді письмових тестів, так і простого інтерв'ю чеською або англійською мовами.

Початок приймальних комісій в Університетах припадає на кінець лютого і може тривати до червня-липня.

Детальнішу інформацію відносно дат та процесу подачі документі обов’язково треба уточнювати у ЗВО заздалегідь, так як часто до цих процесів щорічно вносяться зміни.

Документи і вимоги для їх подачі

Для кожного ЗВО набір документів і вимог індивідуальний. Приблизний список виглядає таким чином: 

  1. Оригінал шкільного атестата із додатком або диплом бакалавра + нострифікація.
  2. Нотаріальный переклад атестата (диплома) з додатком чеською мовою (у разі вступу на англомовну програму нотаріальний переклад повинен бути здійснений англійською мовою).
  3. Копія підтвердження оплати (контрактна форма навчання).
  4. 2 фото 3х4.
  5. Копія паспорта(тів) — сторінки з фото і пропискою (внутрішньою), візи.
  6. Копія страхового полісу.
  7. Дозвіл батьків на навчання (абітурієнти до 18ти років).
  8. Фінансові гарантії для отримання Візи.

При вступі до будь-якого ЗВО, Ви сплачуєте реєстраційний внесок, котрий варіюється (залежно від навчального закладу) від 20 Євро до 200 Євро. 

Відмінності між державними і приватним ЗВО

Державний Університет. Навчання може проходити англійською та російською мовами. Навчання для іноземців англійською завжди проходить на контрактній основі. Навчатися в державному Університеті Ви можете безкоштовно.

Приватний Університет.
Навчання може бути як англійською так і чеською лише на контрактній основі. До плюсів приватних Університетів та Академій можливо віднести регулярне проведення ярмарок вакансій та практик в приватних фірмах. Найчастіше у студентів ще під час навчання вже з'являється на прикметі роботодавець, з яким можна співпрацювати надалі.

Мовна підготовка

Для вступу до Університетів Чехії мовна підготовка це єдиний ключ до успіху. В Чехії існує ряд мовних шкіл, які не лише допомагають Вам вивчити мову до потрібного рівня (В2-С1), але і вирішують усі питання, пов’язанні з ностріфікацією атестата та вступом. Процес достатньо простий: Ви вступаєте до мовної школи (річний або семестровий курс), проходите ностріфикацію (для цього Ви повинні знаходитися в Чехії), складаєте вступні іспити і вступаєте до Університету. тобто. якщо Ви не проходите підготовчий курс і вирішили вчити чеську вдома, Вам у будь-якому випадку доведеться приїжджати до Чеської Республіки як мінімум двічі до початку занять у ЗВО.

Обираєте майбутню професію? Радимо скористатись інструкцією «Як вибрати, на кого вчитися», яка полегшить вам задачу та вкаже напрямок пошуку спеціальності.

Джерело: www.studex.org.ua


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта за кордоном Поради абітурієнтам Освіта, наука