День Канади! Навчання в Канаді, плюси бути канадським студентом?

День Канади! Навчання в Канаді, плюси бути канадським студентом?

Сьогодні в Канаді можна на пройти навчання обравши одну з багатьох професій і отримати найпередовіші знання і досвід з цікавої для вас спеціальності.

Система освіти в Канаді дуже схожа з британською. А це значить високу якість викладання матеріалу, тісну взаємодію між викладачами і студентами. При цьому ціни на навчання мoжна назвати помірними — навчання в Канаді коштує в середньому дешевше, ніж в Великобританії або США. Канада — є один із лідерів в таких галузях, як інженерні, гуманітарні, природничі науки, технології. В країні не оминули увагою також розвиток громадських і міжнародних зв'язків, культури і мистецтва.

За оцінками ООН, Канада є третьою в світі країною за рівнем і якістю життя. Канада надає високий рівень освіти, для своїх громадян, і якісну освіту за кордоном для іноземних студентів. Більше 30 тисяч іноземних студентів навчаються у вищих навчальних закладах Канади. Канадське освіта відрізняється своєю гнучкістю і наближеністю до практики, з цієї причини канадський випускник має гарні шанси при працевлаштуванні в будь-якій країні світу.

Одним з найпоширеніших питань є: "Скільки коштує навчання в Канаді?". В цьому сенсі Канада привертає увагу студентів найбільше — вартість навчання в Канаді на 35-40% нижча від аналогічної вартості освіти в Європі та майже в 2 рази дешевше, ніж у Великобританії. Проживання в Канаді також на 15-20% дешевше, ніж в сусідніх США. Ще однією важливою перевагою освіти в Канаді є використання в багатьох університетах програми Co-op, що поєднує навчання і оплачувану практику одночасно. Це дуже ефективно з тієї точки зору, що студенти вчаться саме працювати за своєю професією, а не просто отримують теоретичні знання. Навчаючись на цій програмі, студент проходить практику в будь-якій компанії, а випускник, має можливість продовжити свій контракт до 3-х років, а потім отримати громадянство вже закінчивши освіту в Канаді.

Тільки факти:

Середня освіту в Канаді, навчання в школі.

  1. Навчання для громадян і постійних жителів в державних школах безкоштовне, навчання починається з 5-6 років і закінчується, в залежності від провінції, в 17-18 років.
  2. Шкільна освіта ділиться на початкову до 7 класу і середню з 7 по 12 клас.
  3. Викладання в державних школах Канади здійснюється кваліфікованими і ліцензованими викладачами, як правило, з університетською освітою.
  4. У приватних канадських школах навчання для всіх платне, дітей туди записують заздалегідь, навчання там вважається більш престижним, ніж у державній школі, але часто, освіта, отримана в державній школі нітрохи не гірша.
  5. Навчання ведеться або англійською, або французькою мовами, іноді на обох.
  6. У середній школі освіта для дитини-іноземця платне. Іноземці, як правило, приймаються на навчання з 12 років. У канадських школах є всі необхідні умови для навчання та безпечного комфортного проведення дозвілля.

Вища освіта, вартість навчання в канадських університетах і коледжах.

  1. Вища освіта є одним із пріоритетних напрямків витрачання бюджетних коштів, а відбудована канадська система освіти — одна з найбільш передових у світі. Процес навчання безпосередньо пов'язаний з потребами економіки, а матеріальна база канадських ВНЗ анітрохи не поступається, а іноді і набагато краще, ніж у провідних вищих навчальних закладів Великобританії і США.
  2. Отримання освіти обійдеться приблизно в 2 рази дешевше, ніж в США і Великобританії і на третину ніж в престижних вищих навчальних закладах Європи, при цьому викладання ведеться на незмінно високому рівні. Вартість проживання приблизно на чверть нижче, ніж в США.
  3. Канада — це країна іммігрантів, традиційно поважаюча культуру різних народів, тому навчання в канадських коледжах і університетах надасть вам чудовий шанс відчути різноманітність культур навколишнього світу, можливість зануритися в багатонаціональну атмосферу країни, а отримана в Канаді вища освіта значно посилить ваші позиції на міжнародному ринку праці і зміцнить перспективи кар'єрного росту.
  4. Навчання для українських школярів можливо відразу після закінчення середньої школи. Немає необхідності витрачати гроші і час на додатковий рік підготовки до вступу, як це довелося б зробити, якби ви захотіли навчатися в університеті в Англії або, наприклад, в Австралії. Однак більшість канадських університетів приймають на навчання тільки з 18 років.
  5. Дипломи канадських вузів високо цінуються у всьому світі, а провідні канадські університети, такі, як University of Waterloo, University of Toronto, McGill University, University of British Columbia, University of Montreal, University of Alberta традиційно займають провідні місця в світових рейтингах навчальних закладів.
  6. Студенти університетів і коледжів Канади мають право оформити дозвіл, що дозволяє легально працювати і заробляти гроші на сплату подальшого навчання і на особисті потреби.
  7. Закінчивши навчання в Канаді, іноземний студент має право легально працювати в країні терміном до 3 років.
  8. Особам, які здобули освіту в акредитованому канадському навчальному закладі, мають значно полегшений процес імміграції за загально-федеральним і провінційними програмами.

Навчання в Канаді, етапи зарахування та особливості навчання.

Для кожного, хто прийняв рішення здобувати освіту в Канаді, існує два основних етапи:

  • вступ до навчального закладу;
  • отримання візи.

Процес займає кілька місяців, і готуватися до нього необхідно дуже ретельно.

Так що ж потрібно, щоб поїхати на навчання до Канади? Перш за все, необхідно правильно обрати навчальний заклад. Надходження до коледжів та університетів Канади має свої специфічні особливості. З огляду на те, що навчальні заклади в Канаді мають велику автономію, хоча багато хто з них є державними, вимоги до абітурієнтів можуть дуже суттєво відрізнятися, так само як і до списку необхідних документів. Так як вступних іспитів в коледжах і університетах Канади, як правило, не проводять, найважливішими факторами при розгляді кандидатів є оцінки з профільних предметів в атестаті або дипломі. Загальні успіхи в навчанні теж є дуже важливими: чим вище середній бал, тим ширше вибір коледжів, університетів і спеціальностей. Те саме можна сказати і про результати тесту з англійської мови — TOEFL або IELTS. Кожен коледж чи університет має свій прохідний бал, але для першокурсників результат повинен бути не нижче 80 балів для TOEFL або 6.0 балів для IELTS. Вступні тести можуть бути необхідні для навчання за творчими або на іншими спеціальностями, наприклад, пов'язаних з медициною. Для тих, хто хоче отримати ступінь магістра, також можуть висуватися додаткові вимоги, крім диплома і знання англійської. Залежно від спеціальності, може знадобитися пройти тест, надати наукові роботи, публікації, рекомендації або показати досвід роботи в даній сфері.

Навчання і ціни.

Стипендії як правило, під час навчання канадські коледжі та університети надають невелику фінансову допомогу іноземним студентам в тій чи іншій формі. Найчастіше, в коледжах це разова премія за успіхи в навчанні, спортивні досягнення або активну позакласну діяльність. В університетах на фінансову допомогу можуть розраховувати тільки студенти магістратури або докторантури — на бакалавраті стипендію надають вкрай рідко. Крім цього, потрібно врахувати, що конкурс на стипендію часто дуже високий, і кандидати повинні продемонструвати блискучі оцінки та досягнення у своїй сфері. Стипендії, як правило, покривають лише частину витрат на навчання і проживання. Робота під час навчання Студентам в Канаді дозволяється працювати під час навчання не більше 20 годин на тиждень, і повний день під час канікул. В даний час отримувати дозвіл на роботу — work permit студентам не потрібно. 

Вартість навчання

Вартість навчання в канадських ВНЗ теж залежить від багатьох факторів. Приміром, у віддалених провінціях Канади вартість навчання буде значно нижче, ніж в Торонто або Ванкувері. Важливу роль відіграє і престиж ВНЗ: чим вищий рейтинг, тим вище і рівень цін. В середньому, рік навчання в коледжі коштує 10-13 тисяч CAD, а в університеті — 15-20 тисяч. Магістратура і докторантура може коштувати від 8 до 35 тисяч CAD в рік. Оплата за навчання розбивається по семестрах, і платити потрібно до приїзду до ВНЗ. Якщо в програму входить стажування, то студент може отримати подвійну вигоду: по-перше, студент платить тільки кілька сотень доларів в семестр за підбір компанії замість кількох тисяч, а по-друге — є можливість отримувати гарну оплату за роботу під час практики.

Нюанси проживання в Канаді.

Витрати на проживання безпосередньо залежать від типу житла і регіону. У перший час більшість студентів вважають за краще жити в канадській родині — якнайшвидше адаптуватися до нової країни і культурі і отримати більше практики з мови. Студент живе в окремій кімнаті в квартирі або будинку разом з родиною. Після того, як студент освоїться, можна підшукувати квартиру або переїхати в гуртожитку. Сім'я, як правило, надає двох або триразове харчування. Середня вартість — 800-900 канадських доларів на місяць. Переважна більшість студентів, звичайно ж вважає, що краще проживати в гуртожитку. У Канаді житло від навчального закладу не обов'язково є гуртожитком в звичному для нас розумінні. В коледжах і університетах Канади зустрічаються різноманітні типи житла — як величезні гуртожитки з кімнатами на кілька людей, так і невеликі резиденції з одномісними кімнатами і навіть окремі будинки. У гуртожитках і резиденціях, найчастіше, харчування не надається, але завжди є можливість піти в кафе-барі. Також поширені так звані плани харчування, коли студент заздалегідь вибирає, скільки разів на тиждень він буде харчуватися, і платить за харчування на семестр або рік вперед. Варто звернути увагу, що в гуртожиток потрібно привозити самостійно багато предметів побуту — постільна білизна, вішалки, рушники, подушки і ковдри і багато іншого. Докладні списки необхідних речей публікуються на сайті гуртожитку. Кількість місць може бути обмежена, тому заявку прийнято подавати завчасно. Вартість варіюється в межах 800-1200 CAD за місяць в Ванкувері, 1000-1600 CAD за місяць в Торонто. Студенти, звичайно, воліють самостійно знімати собі квартиру. Це може коштувати абсолютно по-різному, так як можна жити самостійно або ділити квартиру з іншими студентами. Найдорожче житло в Торонто і Ванкувері (квартира з двома спальнями може обійтися в 1500-2000 CAD в місяць), і набагато дешевше — в невеликих містах в решті Канади (400-600 CAD в місяць). В середньому, враховуючи витрати на проїзд, харчування та проживання, кожному студенту необхідно розраховувати на 1000-1200 канадських доларів на місяць.

Джерело: studex.org.ua


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам Освіта, наука Освіта за кордоном