Чому батьки обирають для своїх дітей освіту за кордоном?

Чому батьки обирають для своїх дітей освіту за кордоном?

Зазвичай на це питання відповідають: тому що за кордоном освіта – краща. Давайте розберемося, що ж саме входить в це поняття «краща».

Українська система освіти склалася так, що держава майже не втручається в хід речей. Середній портрет вчителя старіє, багато викладачів залишається на місцях навіть після виходу на пенсію. Талановиті молоді люди в Україні віддають перевагу роботі в сферіITабо бізнесу замість того, щоб ставати викладачами. Відтак виходить, що 18-ти літніх підлітків навчають люди похилого віку, які самі навчались ще по підручникам початку століття, в той час як лінгвістика, економічні і особливо комп’ютерні науки дуже швидко розвиваються, вимагаючи сучасного підходу і нововведень.

Більше 90% програмістів зізнаються, що навчилися своїй майбутній спеціальності не у ВНЗ, а на роботі – у досвідченіших колег або відразу на практиці, виконуючи замовлення іноземних клієнтів. Це говорить про очевидну відсталість рівня освіти в сфері комп’ютерних технологій в Україні. Тому у нас щорічно проходить величезна кількістьIT-конференцій, які для рядового програміста є єдиним джерелом теоретичних знать у своїй галузі. Але такі конференції навряд чи можна назвати освітніми – це, швидше, зустрічі з обміну досвідом.

Проблема не тільки з освітою в сфері комп’ютерних технологій. Скількох фотографів Ви знаєте особисто? А скільки в країні ВНЗ, які займаються підготовкою професійних фотографів? Навряд чи Ви згадаєте хоча б один. Внутрішня будова фотоапарата, мистецтво роботи зі світлом, художня обробка фото і навіть вміння продавати свої фото – це самодостатні дисципліни, які вимагають уважного вивчення, і проходження піврічних курсів у знайомого фотографа не допоможуть. Доки ми тільки намагаємось зрозуміти, примха це чи необхідність, сусідня Польща приймає українських студентів на навчання фотомистецтву, а освіта в Чехії стає доступнішою.

Доки підліток ходить в школу і не замислюється над своїм майбутнім, батьки вже придивляються до його захоплень, заводять бесіди про його успішність, щоб зрозуміти, до якої професії схиляється їхня дитина. У 2015-му році кожен другий школяр проходив курси підготовки до вступу у ВНЗ, щоб добре здати тестування і навчатись на бюджетній формі навчання.

З того часу як ввели так зване ЗНО і скоротили кількість бюджетних місць (на 20% у 2016 році), отримати вищу освіту в Україні стало проблемою. В цей час навчання в Німеччині, Чехії, Італії і Великобританії має величезну кількість програм безкоштовного навчання для іноземців, якими уже успішно користуються українські абітурієнти.

Чим же приваблює європейська система освіти?

В Україні прийнято вважати, що освіта – це наявність у людини відповідного документу, так званої «корочки». Старанно вчив уроки в школі, прочитав літературу по списку – готово, атестат про середню освіту в кишені. Для отримання диплому про вищу освіту потрібно закрити всі сесії і отримати диплом. В результаті виходять енергійні, освічені молоді люди, які не мають уявлення, що їм робити зі своїм життям.

Навчання в Канаді, Європі і США готує освічених людей іншого типу. Це людина, яка вміє творчо мислити і вирішувати проблеми, яка має і знання, і досвід у своїй сфері, не боїться приймати рішення і нести відповідальність. Людина з західною освітою вміє шукати своє місце в житті і будувати кар’єру. Між школою і ВНЗ у неї ще є коледж, який є своєрідною підготовкою до дорослого життя; ВНЗ є його частиною, це спеціальна освіта у вибраній вузькій сфері.

Українські вищі навчальні заклади в принципі не можна порівнювати із західними. Їх немає у світових рейтингах, наші випускники за кордоном мають знову здавати екзамени, щоб підтвердити свою освіту. З українським дипломом можна будувати кар’єру тільки в Україні. Зовсім інша картина з освітою за кордоном. Іноземні дипломи для наших роботодавців поки що в дивину, закордонних спеціалістів відразу запрошують на керуючі посади або наймають в якості консультантів з високим окладом.

Що потрібно для отримання освіти за кордоном?

Обов’язково знадобиться знання мови і певна попередня підготовка. Мовні курси зараз знайти не проблема, залишається пошук підходящої навчальної програми з вигідними умовами для іноземців. Такі зараз пропонують Словаччина, Німеччина, Італія, Швейцарія, США, Канада, Мальта. Список постійно поповнюється, зверніться в освітнє агенство на зразок Esperanto Study Travel, щоб дізнатися про актуальні пропозиції.

Окрім якісної освіти, такі програми нерідко включають в себе можливість подорожувати по країні, знайомитися з культурою та набувати нових хобі. Багато українців під час навчання на Мальті стають завзятими серферами – заняття, недоступне для жителів нашої країни.

Освіта за кордоном дасть Вашій дитині чітку самоідентифікацію, безцінний досвід і величезну кількість кар’єрних перспектив.

Ще треба вибрати, на кого вчитися? Радимо скористатись інструкцією «Як вибрати, на кого вчитися», яка полегшить вам цю задачу та вкаже напрямок пошуку найкращої спеціальності.

Джерело: www.etravel.com.ua


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта за кордоном Поради абітурієнтам Освіта, наука