У чому відмінність між дипломними роботами бакалавра і магістра

У чому відмінність між дипломними роботами бакалавра і магістра

Сьогоднішня система вищої освіти передбачає ступені бакалавра і магістра. Наскільки більше зусиль потрібно прикласти, щоб отримати ступінь магістра?

У всьому світі бакалаври цінуються, як фахівці, готові виконувати будь-яку роботу, в тому числі і керуючу. Магістр - це додатковий ступінь, якийрозцінюється як "додатковий" вищий рівень освіти.

В Україні ж ступінь бакалавра досить часто вважається недостатнім для отримання високої посади. Можливо, так відбувається тому, що ще відносно недавно ми пройшли реформування системи освіти, в результаті якого старі "фахівці" стали на голову вище сьогоднішніх бакалаврів.

Насправді, різниця між ступенями є і при цьому вона велика. Двароки додаткової освіти дозволяють отримати більше теоретичних знань і досвіду. Відчутна різниця і в написанні кваліфікаційних робіт. Не дивно, що магістерська робота на замовлення коштує на 50-100% дорожче бакалаврської.

Якщо для бакалавра дипломна робота передбачає обробку інформації, то магістру необхідно привнести щось нове або вдосконалити існуючі методики або підходи.

Чим же відрізняється дипломна робота бакалавра від дипломної роботи магістра?

Головні відмінності між дипломною бакалавра і дипломною магістра

Розмір досліджень

Роботи бакалавра не вимагають ретельної обробки теоретичних аспектів об'єкта дипломної роботи, тому для опису результатів досліджень досить 60-80 аркушів формату А4 при використанні 14 шрифту групи Times. Магістри ж повинні готувати дипломну роботу на 100-120 листів. Але,насправді, справа не в розмірі.

Структура дипломних робіт

Як правило, всі випускні роботи мають стандартну структуру: теорія, аналітика, рекомендаційна частина. В цілому, структура бакалаврської дипломної роботи стандартна, єдина різниця - кількість практичного матеріалу. Якщо в бакалаврської роботи дозволено зробити в другому і третьому розділі теоретичний опис практичної ситуації, то в магістерській роботі таке неприпустимо.

Кількість досліджуваної літератури

Магістри використовують для дослідження не менше 100 джерел, при цьому в ході написання теорії і практики необхідно робити виноски. До виноска керівники ставляться особливо прискіпливо: вони вимагають наявності таких на кожній сторінці. У разі бакалаврської роботи, дозволяється обробка декількох джерел, що значно зменшує вимоги за кількістю виносок.

Об'єкт досліджень

Залежно від спеціальності,змінюються вимоги і до об'єктів досліджень. Якщо для написання бакалаврської роботи дозволяється поверхове вивчення, тодлямагістерської це буде повний аналіз об'єкта. Наприклад, якщо ваша спеціальність фінанси, то для написання бакалаврської роботи досить проаналізувати 2-3 роки діяльності, щоб зробити порівняльний аналіз показників. Для магістерської роботи необхідно аналізувати 5 років діяльності підприємства. Розрахунки стають більш громіздкими, вони вимагають кращих навичок обробки даних, більше уваги і контролю ситуації.

Рекомендаційна частина

При написанні магістерської роботи третина документа містить рекомендації щодо вдосконалення поточної ситуації. При цьому дана інформація повинна містити практичний характер. Результати досліджень можуть впроваджуватися на підприємствіабо в організації, і вдосконалити поле діяльності незалежно від галузі.

Не дивно, що студент, який подужає магістерську роботу, стає більш кваліфікованим, ніж бакалавр. Він здатний обробити більше інформації за однаковий період часу. Такий фахівець вміє виділяти з інформації головне, шукати недоліки і пропонувати методики щодо вдосконалення або рішенням проблем. Фактично, це фахівці, готові займати керівні посади за умови, що весь етап написання роботи пройшов самостійно,і студент дійсно отримав навички та досвід обробки інформації.

Джерело: magistr.in.ua


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Поради абітурієнтам