Комбінування, як метод підвищити ефективність уроку

Комбінування, як метод підвищити ефективність уроку

З появою нових пристроїв у навчальному процесі, доводиться урізноманітнювати методики викладання матеріалу.

Що мається на увазі під словом “комбінування” – це поєднання декількох методів донесення інформації на уроці. Цей метод стає все більш актуальним, адже в багатьох школах вже є мультимедійна панель.

Щоб зрозуміти, чому ця стратегія ефективна, потрібно звернутися до когнітивної теорії мультимедійного навчання. Коли людина переглядає анімацію, інформація надходить у мозок двома окремими каналами: зоровим і слуховим. Далі інформація з кожного каналу потрапляє в робочу пам’ять (один із різновидів короткотривалої пам’яті). Там вона реорганізується у відповідну ментальну модель матеріалу, який ви вивчаєте.

Це може бути зорова чи вербальна модель — залежить від того, через який канал інформація потрапила у мозок. Ці моделі інтегруються з попередніми знаннями, які зберігаються в довготривалій пам’яті.

Таким чином, одна й та ж інформація зазнає подвійної обробки в робочій пам’яті. Так формується більше зв’язків між нейронами, що дозволяють запам’ятати нову інформацію та інтегрувати її в довгострокову пам’ять.

Навчання за допомогою тексту із зображеннями та анімаціями — це дієва стратегія. Вона дозволяє вчителю використовувати більше навчального матеріалу. Учень же краще запам’ятовує все необхідне, за рахунок подвійного осмислення. Однак є важлива умова: візуальні матеріали мають бути не перевантажені деталями. Тобто, коли ви на інтерактивній дошці відкриває презентацію там не повинно бути безлічі тексту та поміток. Краще обрати прості та зрозумілі схеми. Вони допоможуть опанувати тему краще, ніж детальні та реалістичні зображення, адже кількість деталей відволікає увагу та ускладнює сприйняття головної думки.

Кожен вчитель має можливість зробити комбінований метод частиною всього навчання.

Комбінований метод у самостійному вивченні:

  • знайдіть в інтернеті зображення, анімації чи відео, які пояснюють обрану тему. Не забувайте і про тестування, яке можна зробити за допомогою одного із інтерактивних сервісів;
  • обирайте книги та підручники, у яких матеріал супроводжується зображеннями. Якщо немає такої можливості, запропонуйте учням пошукати відповідні зображення в інтернеті або створити їх власноруч. Це чудова підготовка до уроку;
  • коли пишете план уроку або запитання для самоперевірки, малюйте схематичні зображення.
  • впроваджуйте онлайн-курси. Це — поєднання і звуку, і зображень, і тексту, і тестів. До речі, не нехтуйте тестами, адже вони допомагають не лише перевірити знання, а й закріпити їх у пам’яті.

Комбінований метод у класі:

Зі звуковим супроводом на уроці проблем не виникне — це пояснення вчителя. Залишається підібрати якісний візуальний матеріал.

  • коли ви  пояснюєте покрокові процеси, супроводжуйте їх зображеннями, анімаціями та відео. Інтерактивна дошка забезпечує можливість відтворення візуального контенту як з мережі інтернет так і з комп’ютера.  Зробіть перегляд відео частиною домашнього завдання — це допоможе учням повторити матеріал перед виконанням вправ;
  • коли роздаєте роздруківки, включайте в них ілюстрації до навчального матеріалу. Вони мають бути схематичними, з текстовими підписами та поясненнями.
  • віддавайте перевагу схематичним візуальним матеріалом, у яких чітко зрозуміла головна ідея. Або запропонуйте учням в ході уроку самостійно створювати схеми. Це буде індивідуальна робота кожного учня в своєму зошиті, чи колентивна із застосуванням інтерактивної дошки;
  • коли ви готуєте презентації до уроків, уникайте великої кількості тексту на слайдах. Він буде лише відволікати увагу учнів і бажаного результату не дасть ні зображення ні звуковий супровід. Краще додати більше зрозумілих картинок із підписами та супроводжувати їх усним поясненням. Так ви задієте і візуальний, і аудіальний канали сприйняття. А отже, учням буде легше сприймати нову інформацію.

Намагайтесь, як можна більше урізноманітнити ваш навчальний матеріал. Сучасні технології дають широке коло можливостей і доступ до актуальної інформації.


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Освіта, наука