Престиж, науково-освітній центр

Македонська мова



  • 12 900 грн за курс

Про курс

Об’єм курса: від 2 міс.

Час проведення: 08:30 - 22:00

Македонська мова (македонски јазик [maˈkɛdɔnski ˈjazik]) — слов’янська мова, офіційна мова Республіки Македонії, межує у мовному континуумі з болгарськими і торлацькими (східносербськими) говірками, а також належить до балканського мовного союзу, де має спільні граматичні, типологічні і лексичні риси з грецькими, албанськими й румунськими говорами.

Використовує абетку на основі кирилиці із рядом особливостей (відсутні літери: є ґ, і, ї, й, щ, ь, ю, я; додані ѓ, ѕ, ј, љ, њ, ќ, џ). Існує у трьох діалектних групах: західній, східній і північній (деякі дослідники виділяють лише західну і східну групи). Число носіїв становить близько 1,5 млн людей.

Слов’янські говірки, що були поширені в околі Солуну (нині на території Греції), взято за основу староцерковнослов’янської писемності. Нині ці землі належать до македонського мовного ареалу, та починаючи з 10 століття македонські говірки і старослов’янська мова мають принципові граматичні відмінності, що проявились також в болгарських і торлацьких говірках.

Слогница Речовска – одна з перших граматик македонської мови
Наразі македонська літературна мова є офіційною мовою Македонії, хоча деякі лінгвісти, а також більшість болгар не визнають існування окремої македонської мови, що відрізняється від болгарської, і вважають її діалектом або літературним варіантом болгарської мови. Оскільки об’єктивних критеріїв для відрізнення літературної мови від кодифікованого діалекту нема, це питання залишається перш за все політичним.

Сучасна македонська літературна мова створювалась на основі діалектів, поширених на території Республіки Македонія. Її було кодифіковано у 1945 — за основу літературної мови було взято центральні говори західного діалекту.

Вивчення македонської мови дозволить Вам

  • Вивчити мову для освіти в зарубіжному ВУЗі
  • Оволодіти мовою для роботи за кордоном
  • Порозумітися з іноземними партнерами без перекладачів
Категорії курсів

Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Дивіться також усі курси в Черкасах, ЗВО/ВНЗ в Черкасах, коледжі в Черкасах, репетиторів в Черкасах, роботу в Черкасах.