Способи оплати праці фрилансера

Способи оплати праці фрилансера

Якщо ви плануєте офіційно влаштуватися на роботу, то кращий спосіб це зробити — укласти з роботодавцем авторський договір. Відстань тут не відіграє ніякої ролі.

Наймач заповнить і надішле вам два примірники договору рекомендованим листом. Ви розпишитеся в обох і один залишите собі, а інший також рекомендованим листом відправите роботодавцю. Щоправда, на оформлення документів у такий спосіб може піти від двох тижнів до місяця. Подібний контракт можна укласти на окрему статтю або на декілька — це величезної ролі не грає. З грошима складніше. Тут існують кілька способів: пошта (телеграф), банк або онлайн-сервіси. Розглянемо їх докладніше.

Поштовий переказ

Самий ненадійний спосіб — гроші в конверті. Вдаються до нього, щоб заощадити на поштових тарифах. Інша справа, що подібна посилка часто не доходить до адресата, так і вкласти багато не вдасться. Набагато зручніше користуватися звичайними переказами. Це означає, що гроші доходять протягом одного-двох днів! Правда, щоб отримати заповітну суму, доведеться вистояти чергу на пошті. Іноді на чергу може піти півгодини, іноді — більше, якщо терпіння вистачить стояти.

Банківський переказ

Банківський переказ йде два-три дні. Гроші надходять на ваш особистий (або лицевий) рахунок. Ще даний тип рахунку називають «до запитання». Щоб проводити розрахунки з замовником подібним чином, необхідно взяти в банку реквізити рахунку: найменування банку, ИНН банку, р / сч, к / сч, БИК, КПП, номер Вашого особового рахунку. В призначенні платежу можна вказати просту фразу «переклад під внесок». Недоліки розрахунків по банку — на переказ грошей йде кілька днів, іноді переклади губляться, що створює додаткові незручності. Крім того, доведеться йти в банк і витрачати там час, щоб перевірити надходження коштів. Хоча, в принципі, можна оформити пластикову картку, щоб гроші надходили відразу на неї. Так зручніше.

Є й інші заморочки, пов'язані з банками. Перш, ніж відкривати рахунок в конкретному банку, рекомендується уважно прочитати всі умови та особливо тарифи. Скільки візьме банк за видачу готівки з рахунку, оформлення пластикової карти? Іноді суми солідні. Наприклад, за видачу готівкових різні банки беруть від 0,3 до 5%. Віддати 5% чесно зароблених грошей — ні вже, вибачте.

Онлайн служби

Ті ж банки, тільки рахунком можна керувати через Інтернет. Безумовна перевага системи — практично миттєві розрахунки. Тобто ви можете відправити готову роботу і через деякий час (пару хвилин) отримати за неї гроші.

Онлайн-служби дозволяють захистити себе від шахраїв. Наприклад, вам замовили перевести 10 сторінок тексту (стандартна сторінка — 1800 символів з пробілами). Щоб гарантувати оплату, ви домовляєтеся з замовником, що будете відправляти йому по одній сторінці перекладу. Якщо замовника влаштовує якість перекладу, тут же отримуєте гроші. Починайте з другої сторінки і т.д. до повної здачі проекту. 


Коментарі

0
Залишити коментар
Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів
або Відмінити


Інші статті в категорії Робота вдома