Шеф-кухар

Шеф-кухар вигадує, знаходить і вдосконалює рецепти рідкісних страв. Самовираження нічим не обмежене - професія може стати високим мистецтвом. У багатьох їдаленях, барах та кафе шеф-кухар - це кухар з додатковими обов'язками: він сервірує, організовує бенкети і керує виробництвом. Він - адміністратор, кухар і завгосп в одній особі, який відповідає за роботу рядових кухарів і офіціантів, технологію приготування страв, закупівлю продуктів.

Специфіка професії

Шеф-кухар не повинен палити: сигаретний дим притупляє чутливість смакових рецепторів. Те саме можна сказати і про алкогольні напої. Навіть ковток пива спотворює відчуття від страви або повністю змінює його. Люди із захворюваннями органів травлення, хвороби шкіри (навіть незначними) просто не допускаються до роботи на кухні. Перевірки ж трапляються нерідко - майже кожні три місяці. З цим у кухарів суворо!

Плюси професії

  • гарні перспективи професійного росту;
  • висока зарплата.

Мінуси професії

  • робота кухаря фізично важка;
  • часто доводиться працювати у вечірній і нічний час.

Місце роботи

Ресторани, кафе, їдальні.

Кар'єра

Парадокс: в славнозвісних закладах кухар-почтаківець отримує небагато, але робота вважається престижною. В інших закладах новачок може заробляти значно більше. Однак профі радять молодим шеф-кухарям не дивитися на зарплату, а орієнтуватися на місце у перевіреному, престижному ресторані. Підвищення може бути блискавичним, а навички та тонкощі професії краще вивчати підмайстром у відомих шеф-кухарів. Можливостей додаткового заробітку у кухарів небагато. Банкети, презентації, весілля, фуршети інколи приносять процент кухарям, але частіше доводиться працювати безкоштовно. У деяких ресторанах близько 30% від святкових застіль вже включені до зарплати шеф-кухарів та персоналу. Іноді все отримує шеф і самостійно розподіляє прибуток між кухарями та су-шефами (найпоширеніша форма).

Освіта

Достатньо отримати середньо-професійну освіту в коледжі або на короткострокових курсах.

Інші професії в категорії «Ресторани, харчування»
Зворотній зв'язок