Майбутнє ландшафтного дизайну

Сьогодні вплив щільної міської забудови на екологію спричиняє необхідність зменшити її відбиток за рахунок створення різноманітного зовнішнього середовища та відкритих суспільних просторів.

Крім вирішення проблем урбанізації, необхідна робота ландшафтних архітекторів набуває все більшого значення, оскільки зміна клімату та пандемія швидко змінюють поняття того, як ми використовуємо території громадського доступу.

Журнал World Landscape Architecture, описуючи тенденції в ландшафтній архітектурі на найближче десятиліття, зазначив, що екологічне навантаження стає все більш актуальним. Перед ландшафтними архітекторами буде поставлено завдання створити рішення для пом'якшення наслідків зміни клімату та забезпечити перехід до зелених міст.

Найближчим часом ми побачимо зсув у ландшафтному дизайні у кількох областях. Технології безпосередньо впливатимуть на розвиток та робочий процес ландшафтного дизайну, а також вплинуть на розробку проектів ландшафтними архітекторами.

Тренди у ландшафтній архітектурі

У ландшафтній промисловості простежується розвиток довгострокових і короткострокових трендів.

Довгострокові тенденції розвитку ландшафтного дизайну

У довготривалих трендах, які розвиватимуться та переважатимуть більш ніж через 10 років, передбачаються зміни, пов'язані зі збільшенням масштабу проектування садових середовищ у масштабі ділянки.

  • Відбуватиметься перехід від дрібного модульного планування у бік збільшення площі природних біотопів. Їхня стійкість залежить від розмірів. Чим більший природний біотоп, тим він стійкіший і вимагає менших зусиль для догляду. Розмір завжди має значення.
  • Дрібний масштаб садових просторів змінюється лаконічністю — за рахунок соціальних змін у суспільстві та ставлення до екології.
  • Скорочення площ газону та перехід до лучних посадок. Раніше газон сприймався дизайнерами як тло для відображення декоративних рослинних угруповань. Але поступово відбуваються зміни стосовно природного середовища. Стає актуальним завдання дбайливого ставлення до водних ресурсів та доцільності використання великих площ під газон, який якраз вимагає багато засобів для догляду та великої кількості води для поливу.

Короткострокові тренди у ландшафтному дизайні майбутнього

З кожним роком людина змінюється, змінюються її смаки, настрій, уподобання і вона починає щось любити по-новому. Такі процеси відбуваються і в її саду та визначають його найближчі зміни.

  • Пошук нових рослинних поєднань, що утворюють нові штучні біотопи та створюють нові принципи у підході до проектування.
  • Застосування недовготривалих легких конструкцій з будь-якого матеріалу: садові скульптури з плетеної лози, повалені старі дерева, які можуть служити і підпірними стінками і сходами, тимчасові стіни зі старої глиняної цегли, які можуть розбиратися і переноситися на нове місце (подібні роботи можна побачити в голландських садах дизайнерки Керрі Престон).
  • Садові скульптури стають крихкими та швидкозмінними, адже вони не вимагають певної локації та постійно можуть її змінювати.

"Кожна епоха несе свої зміни і вони відображаються у будь-якій галузі мистецтва" — каже Юлія Яворська, кураторка програми "Ландшафтний дизайн. Інтенсив" в EDS.

Чого ще чекати ланшафтним дизайнерам?

Пошук нових образів та сукупність протилежних елементів стане ще одним незаперечним трендом. Як приклад можна навести поєднання плодового саду та лучних угруповань, як у роботах англійського дизайнера Шарлотти Харріс (садок Панна та Хуліган).

Сад в єдиному рослинному стилі стає нецікавим і навіть нудним. Тому не обійдеться поза увагою об’єднання двох культур, наприклад, Азії та Європи. Чудовим прикладом послужать роботи англійського ландшафтного архітектора Стюарта Сміта. Ландшафтний дизайнер Марина Крячко рекомендує також розглянути садовий симбіоз стилістики українського та мексиканського саду.

Також варто відзначити сполучення природних та штучних кольорів та фактур предметів та об'єднання в саду різних культур у розрізі часу та епохи. Хорошим прикладом послужать роботи італійської дизайнерки Паоли Ленті, де доречно поєднуються натуральний бетон та пластикові стільці штучного кольору.

"Все змінюється, змінюємось і ми. Але найголовніше, розуміти, що після нашого буде ще багато поколінь, яким ми маємо створити здоровий і цілісний простір для творчості та життя" — впевнена Юлія Яворська.

Цікавитесь розвитком в ландшафтному дизайні? Більше про можливості читайте тут -https://bit.ly/3gObvbO 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дизайн інтер'єру, архітектура, декор