Юридичний захист бізнесу

Юридичний захист бізнесу

На практиці рейдерів цікавлять будь-які успішні бізнес-проекти. Отже, розвиваючи власну справу варто одночасно забезпечувати належний юридичний захист підприємства.

Під час створення чи розширення бізнесу власники компаній повинні подбати і про юридичну безпеку підприємства.

Адже будь-який успішний бізнес-проект привертає до себе увагу не лише потенційних інвесторів чи добросовісних партнерів, зацікавлених у розвитку компанії. Дуже часто підприємством починають цікавитись також особи з намірами швидко і непередбачено захопити те, що роками створювалось і будувалось.

При цьому методи захоплення підприємств постійно модифікуються. В арсеналі рейдерів все частіше використовуються нові витончені, юридично грамотні, сплановані і продумані дії. Також агресори не забувають і про "старі" схеми захоплень чужої власності, використовуючи кримінально карні дії по відношенню до власників бізнесу, керівників та майна компаній.

«Рейдерство» (від англ. raider) – це недружнє, силове поглинання підприємства (протизаконне захоплення контролю над підприємством або його активами) проти волі власників (керівників), найчастіше з використанням рішень державних і судових органів і, як правило, із застосуванням сили. 

Основні ознаки і складові рейдерства (можуть видозмінюватись залежно від типу рейдерських атак) є такими: 

  • це завжди недружне поглинання; 
  • раптовість здійснення рейдерських дій; 
  • протизаконність рейдерських дій;
  • підтримка з боку державних органів;
  • силова складова.

У зв’язку з цим, перед власниками та керівниками бізнесу постають питання, - як ефективно протидіяти рейдерам, чи можна випередити їхні дії.

На практиці юридичний захист бізнесу може здійснюватися такими превентивними і дієвими заходами:

  • впорядкування відносин між бізнес-партнерами (щодо розподілу повноважень, порядку відчуження часток на користь третіх осіб, виходу з бізнесу та інше);
  • впорядкування відносин з ТОП-менеджерами компанії (визначення відповідальності, захист комерційної таємниці, обмеження діяльності щодо укладення деяких угод);
  • впорядкування відносин з контрагентами;
  • організація контролю за кредиторською заборгованістю;
  • розподіл активів на підконтрольні компанії;
  • накладення обмежень і обтяжень на майно підприємств;
  • забезпечення захисту інтелектуальної власності підприємства;
  • міжнародне структурування бізнесу.

Вказані дії щодо юридичного захисту підприємства рекомендується здійснювати на етапі започаткування власної справи.

Зокрема, при створенні компанії варто наперед будувати оптимальну бізнес-структуру з використанням декількох юридичних осіб (в тому числі, зареєстрованих за межами України).

Наприклад, оформлювати нерухоме майно доцільно на підприємство, яке не бере участі у взаємовідносинах з контрагентами. Інтелектуальну власність варто реєструвати на окрему компанію. А для оформлення трудових відносин з працівниками необхідно залучати ще одну додаткову компанію.

Надалі рекомендується змінювати побудовану юридичну структуру бізнесу, залежно від виникнення тих чи інших обставин (наявність або відсутність податкових перевірок, судових справ, суперечок з державними органами). 

Андрій Лотиш

адвокат, Керуючий Law Firm ANDRIY LOTYSH 

За матеріалами сайту Адвокатського бюро «Андрія Лотиша»: https://lotysh.com/law-defense-business/


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Нерухомість, будівництво Право, юриспруденція