Мотиваційний лист — основа для вступу в університет в іншій країні

Мотиваційний лист — основа для вступу в університет в іншій країні

Розповідаємо детальніше, що потрібно вказати в мотиваційному листі, на що робити наголос і як зробити все правильно.

Для вступу в університет в іншій країні, як і на роботу в престижну компанію, потрібен мотиваційний лист. Він відіграє роль візитної картки абітурієнта і демонструє приймальній комісії всі свої можливості та здібності. Можна і не надавати велику увагу листу, але тільки в тому випадку, якщо у студента є можливість особисто подати документи та прибути на інтерв'ю із представниками приймальної комісії.

Розповідаємо детальніше, що потрібно вказати в мотиваційному листі, на що робити наголос і як зробити все правильно.

Найголовніше, чого потрібно дотримуватися — це дедлайни подачі. Не потрібно відкладати написання листа і писати його в останній момент, сподіваючись на фортуну. Зауважимо, що це не творче заняття і воно вимагає більш відповідального, навіть технічного підходу. Листи, які були створені «на швидку руку», як правило, містять у собі досить суху констатацію фактів і не схожі на мотиваційний текст. Це велике упущення, оскільки від цього листа залежить, зарахують абітурієнта на факультет або ні.

5 кроків для створення правильного листа мотивації для вступу у ВНЗ за кордоном

Крок 1 — визначтесь з факультетом

Це перше, що допомагає зрозуміти, від чого варто відштовхуватися в листі. Підійдіть до цього розсудливо та відповідально. Оцініть і зрозумійте, чому обираєте саме цю спеціальність і як з нею пов'язано ваше життя в майбутньому.

Крок 2 — ознайомтеся з правилами вступу

Абітурієнти часто ігнорують правила, які висуває навчальний заклад. Але у кожного ВНЗ є свої вимоги, правила, і вони приймають лише тих студентів, які підходять під встановлені стандарти. Особливо це стосується університетів з високим рейтингом (Кембридж, Оксфорд), де приймальна комісія особливо прискіплива.

Що не можна ігнорувати:

  • вимоги до рівня знань англійської мови;
  • вимоги до диплома (достатньо диплому бакалавра, або потрібна ще й магістратура);
  • результати тестів ACT або SAT;
  • наявність досвіду роботи (іноді це потрібно).

Якщо ви вирішите, наприклад, що буде достатньо диплома бакалавра або рівня англійської мови 4.0 замість 5.0, вказаних у вимогах, — це гарантує провал.

Крок 3 — Складіть список ВНЗ і відвідайте їх презентації перед вступом

Обирайте не один, а відразу кілька університетів. Вивчіть не тільки їх вимоги, але і те, яких саме студентів вони приймають, які вимоги до документів, і що хочуть бачити в мотиваційному листі. Зробити такий список варто не менше ніж за 3 місяці до вступу. Опис процесу вибору в мотиваційному листі теж може зіграти ключову роль.

Сходіть на презентації та виставки вибраних навчальних закладів для абітурієнтів, щоб ближче познайомитися і відчути себе впевненіше. А головне, щоб переконатися, що це дійсно те, що вам потрібно.

Крок 4 — почніть з чернетки

Витратьте на це не менше 7 днів.

Почніть з того, що напишіть, чому обираєте саме цю спеціальність, чим вона вам сподобалась і для чого вона вам. Потім опишіть досвід підбору навчальних закладів і критерії, за якими ви їх відібрали. Після цього перейдіть до обґрунтованості того, чому ви вважаєте, що відповідаєте критеріям університету.

Відкладіть чернетку і перечитайте через якийсь час. Можете попросити про допомогу своїх батьків, друзів, викладачів. Щоб вони прочитали і дали свою оцінку зі сторони. Це також може бути академічний консультант, який оцінить, як зміст, так і структуру листа.

Крок 5 — внесіть правки

Після всіх консультацій відредагуйте текст. Зверніть увагу не тільки на зміст, але й на стиль оформлення. Частіше за все університет сам надає вимоги до: розміру тексту (у знаках), кількості рядків, шрифту, кольору та розміру шрифту тощо.

Після редакції та оформлення перечитайте текст ще раз, переконайтеся, що в ньому немає граматичних і стилістичних помилок. Для впевненості надішліть його на коректуру академічному консультанту Edusteps і після цього відправте лист у приймальну комісію.

Бажаємо успіхів і віримо, що разом у нас все вийде!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Підготовка до вступу в університет