Курси
Баланс, центр дієтології та психотерапії

Дієтологія та нутриціологія для спеціалістів


  • 4250 грн 

№ 0. Вступне. Дієтологія і нутриціологія

Поняття і особливості
Що таке здоров'я і основні складові здоров'я людини
Роль дієтології в підтримці здоров'я, як провідної ланки
Фактори, які сформували сучасний тип харчування людини
Структура дієтології: раціональне (адекватне) харчування та лікувально-профілактичне (клінічне)
Теорія адекватного харчування
Поняття функціонального харчування і його роль у функціональній медицині
Огляд найбільш популярних дієт, принципи, особливості (монодієти, детокс-дієти, палео-дієта, дієта Дюка, кетонові дієта, DASH-дієта, FMD-дієта, інтервальне голодування)
1,5 години

№ 1. Біологія клітини, 1-а частина

Визначення поняття "клітина". Види організмів. Структура, види, життєвий цикл клітини
Будова і функції мембрани клітини. Транспорт речовин через мембрану, види і особливості
Цитоплазма клітини. Основні складові
Цитоскелет. Будова і функції
Ядро клітини. Будова і функції
Хромосоми. ДНК. Ген. Основні поняття і будова
Рибосоми. Будова і функції
РНК. Види і функції
2-2,5 години

№ 2. Біологія клітини, 2-га частина

Ендоплазматична мережа і комплекс Гольджі. Будова і функції
Мітохондрії. Будова і функції
Лізосоми. Будова і функції
Види з'єднань клітин
Міжклітинний речовина (інтерстицій, міжклітинний простір). Основні компоненти. Будова і функції
Тканини. Визначення, види тканин в організмі людини. Особливості будови і види жирової тканини
Органи і системи органів людини. Основні поняття
2-2,5 години

№ 3. Фізіологія рідин і електролітів в організмі людини

Основні види рідин в організмі
Кількість рідини в організмі, основні показники
Розподіл рідини в організмі
Характеристика основних просторів організму, заповнених рідиною
2-2,5 години

№ 4. Кислотно-лужний баланс організму, як складова частина гомеостазу

Поняття рН (водневий показник). рН організму людини
Кислоти і луги (підстави) в організмі людини
Процеси підтримки кислотно-лужного балансу організму
Буферні системи організму і їх роль в життєдіяльності організму
Поняття ацидозу, алкалоза, окисного стресу
Методи підтримки кислотно-лужного балансу організму
Практика і ДЗ
2-2,5 години

№ 5. Антропометричний профіль людини

Типи статури людини. Особливості роботи в процесі корекції ваги. Методи визначення типу статури
Визначення показників ідеальної ваги
Індекс маси тіла. Показники, інтерпретація, актуальність
Індекс форми тіла, індекс співвідношення талії і стегон, окружність талії Показники, прогностичне значення
Практика і ДЗ
2-2,5 години

№ 6. Оцінка складу тіла

Композитний склад тіла і ризик захворювань
Композитний склад тіла, основні показники (повторення). Особливості для різних груп населення
Методики вимірювання складу тіла. Каліперометрія, гідроденсіметрія, імпеданс, метод рентгенологічної абсорбції
Метод біоелектричного імпедансу, як найбільш доступний і достовірний метод в роботі фахівців в сфері харчування:

  • головні принципи, які лежать в основі методу
  • види обладнання для проведення обстеження (аналізатори ваги, апарат InBody); основні показники, які можна визначити в процесі обстеження
  • інтерпретація результатів. Особливості та питання, що виникають при роботі

Практика і ДЗ
2-2,5 години

№ 7. Метаболічний профіль людини

Визначення поняття базовий і основний обмін речовин, специфічна динамічна дія їжі, коефіцієнт фізичної активності (коротке повторення)
Поняття величини метаболічного еквівалента "МЕТ". Використання даного показника у визначенні енерговитрат при фізичних навантаженнях
Показник споживання кисню тканинами, як біологічний маркер ризику розвитку обмінних, онкологічних, серцево-судинних, респіраторних захворювань. Показник максимального споживання кисню (VOmax)
Практика і ДЗ
2-2,5 години

№ 8. Методи визначення енерговитрат

Інструментальні методи
Розрахунок кількості калорій і основних поживних речовин (білки, жири, вуглеводи) в раціоні в залежності від завдань, які стоять перед фахівцем з харчування
Практика і ДЗ
2-2,5 години

№ 9. Біологічно активні добавки (БАД)

Визначення поняття. Загальна характеристика
Основні групи БАДів (нутрицевтики, парафармацевтики, еубіотики). Система БАДів відповідно до законодавства
Класифікації БАДів за складом і характером використання
Принципи дії
Проблеми та міфи з якими стикаються фахівці з харчування при роботі з БАДами

Вступна лекція ПРО3 "Психологія ведення клієнта в дієтології"

Підбиття підсумків.

Тестування і захист.

Зворотній зв'язок по модулю і аналіз особистих результатів.

Відповіді на запитання.

Вручення Сертифікатів!

Категорії курсів


Залишити коментар

Будь ласка, введіть Ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Усі курси в Києві, а також ЗВО (вузи) в Києві, коледжі в Києві, репетитори в Києві, тренінги в Києві, робота в Києві