9 лайфхаків як самостійно підготуватися до IELTS

9 лайфхаків як самостійно підготуватися до IELTS

Продуктивна та успішна підготовка до екзамену IELTS. Розкажемо як правильно по кроках підготуватися та опанувати всю корисну інформацію.

Вирішили складати міжнародний іспит на знання англійської IELTS? А як плануєте готуватись? Якщо вибрали самостійну підготовку, ловіть добірку лайфхаків від Grade Education Centre, які зроблять її найбільш продуктивною та успішною.

Лайфхак 1 — Поставте ціль.

У будь-якому починанні важливо встановити кінцеву точку, в яку ви хочете прийти. Мета повинна бути вимірною, конкретною та досяжною.

Наприклад, ви знаєте, що для працевлаштування на бажану посаду вам необхідно підтвердити володіння англійською на рівні В2. Значить, ваша мета — здати IELTS на бал вище 6.0.

Коли ціль встановлена, переходимо до наступного етапу.

Лайфхак 2 — Прокладіть маршрут.

Згадаймо GPS-навігатор. Принцип його роботи такий: є точка А, звідки ви стартуєте, і точка Б, до якої хочете потрапити. Він отримує від вас координати та прокладає оптимальний маршрут, слідуючи якому ви швидко й щасливо опинитеся в точці Б.

Беріть це на озброєння, щоб досягати цілей. У тому числі при підготовці до іспиту. У лайфхаку 1 ми визначили кінцеву мету, залишилося зрозуміти, звідки починаємо і яким чином рухатимемося.

Щоб позначити точку А в нашому випадку, потрібно відповісти на запитання: «На якому рівні я володію англійською зараз? Які у мене сильні та слабкі сторони? Якими навичками я володію краще, якими гірше?»

У цьому вам допоможуть тестування. Їх багато в Інтернеті та друкованих виданнях. Можете пошукати варіанти, подібні до іспиту IELTS. Пройдіть кілька з них та подивіться, на який рівень вказують результати.

Після цього ви вже розумітимете, що відокремлює вас від мети та скільки часу знадобиться для її досягнення.

Лайфхак 3 — Починайте готуватися вчасно.

Ми не дарма згадали про термін! Адже це безпосередньо залежить від вашого поточного рівня мови та визначає тривалість підготовки. Нагадаємо, щоб закрити кожен рівень, потрібно 100-150 годин занять.

Тобто якщо у вас рівень А1, а ви хочете отримати сертифікат С1, вам знадобиться 400-600 годин. При щоденних годинних заняттях без вихідних вам знадобиться 1,5-2 роки.

Інший випадок — якщо ваш рівень вже В2. У такому разі від С1 вас відокремлюють лише 3-5 місяців старанної підготовки.

Не поспішайте реєструватися на найближчий іспит — лише витратите гроші даремно. Спочатку розумно оцініть, скільки часу піде на підготовку, при цьому враховуючи ваше повсякденне життя. Чи зможете ви займатися щодня? Скільки часу вийде виділяти? Можливо, ваше навчання розтягнеться на більш тривалий термін.

Лайфхак 4 — Розробіть чіткий план підготовки.

Мозок влаштований так, що без інструкцій та правил він швидко стає некерованим та буйним. Тому так важливо детально продумати та прописати план підготовки. Він повинен постійно бути у полі зору, щоб нагадувати вашому мозку про пріоритетні завдання.

До речі, ціль теж радимо записати й розмістити на видному місці — це допоможе вам не дрейфувати перед труднощами та тримати фокус на бажаному результаті.

Враховуйте у цьому плані свої слабкі сторони та навички, зробіть на них акцент під час підготовки. Погано вмієте говорити та сприймати усне мовлення — запишіться у розмовний клуб або почніть спілкуватися на спеціалізованих платформах з носіями мови. Погано пишете — приділяйте написанню есе більше уваги та часу.

Лайфхак 5 — Дотримуйтеся розробленого плану.

Це найскладніше, але й найважливіше! Регулярність — запорука успіху. Від цього фактора залежить ваш розвиток, і не лише стосовно англійської мови. Це стосується будь-якої звички та навички, якими ви хочете опанувати.

Щоб полегшити завдання, використовуйте систему заохочень. Чим більше досягнення, тим більше заохочення. За пройдену тему робіть щось приємне для себе (малюйте, почитайте улюблену книгу, з'їжте ласощі). А якщо 60 днів поспіль займатиметеся без пропусків, сходіть із друзями в кіно або купіть собі щось, про що давно мріяли.

Лайфхак 6 — Оточіть себе англійською.

Експерти вказують на те, що немає методу більш ефективного, ніж занурення. Це коли ви не тільки зустрічаєте англійську щодня на 30-60 хвилин, а стикаєтеся з нею буквально на кожному кроці.

Англійська розкладка у телефоні, листування з англомовними друзями, читання улюбленої книги в оригіналі, перегляд серіалу із субтитрами без перекладу. Ці елементи створюють ефект занурення. Змінюється психологічна установка: ви вже не вчите англійську, ви живете нею! А це знімає величезну напругу і робить ваші стосунки з іноземною мовою більш тісними та дружніми.

Лайфхак 7 — Дослідіть структуру іспиту.

Крім загальної підготовки з 4 ключових навичок (Reading, Writing, Speaking, Listening), важливо знати, як проходить іспит, з яких завдань складається і на що звертатимуть увагу екзаменатори.

Ось чому випускаються спеціальні навчальні посібники для підготовки саме до IELTS. Адже в них автори врахували всі вимоги іспиту та помістили схожі завдання, які допоможуть вам натренуватися. Радимо використовувати такі підручники та робочі зошити під час підготовки.

Лайфхак 8 — Тренуйтеся працювати на час.

Таймінг екзамену суворо прописаний, вам не дадуть зайвої хвилини. Тому так важливо виробити у собі «почуття часу».

Не переживайте, під час здачі на табло буде світитися таймер. Але це не врятує вас повністю, адже важливо розуміти, скільки часу ви маєте на кожне із завдань. Наприклад, у блоці Reading буде дано 3 тексти та 60 хвилин на вирішення 40 питань до них. Тобто на кожен текст у вас є в середньому 20 хвилин.

Таким чином, вам потрібно проаналізувати кожен блок та зрозуміти, скільки у вас є часу на вирішення кожного завдання. Важливо на іспиті не затримуватися на одному і не витрачати зайвий час, а переходити до наступного питання. Краще потім повернутись, якщо залишаться кілька вільних хвилин.

Отже, у своїй підготовці виконуйте якнайбільше завдань на час. Ставте таймер і відстежуйте, де ви встигаєте розв'язати завдання, а які навички ще треба підтягнути.

Лайфхак 9 — Складіть пробний іспит.

Так, в Інтернеті є багато тестів у вільному доступі. Але тільки на пробному іспиті ви отримаєте унікальний досвід і вже знатимете, що саме вас чекає на реальному тестуванні.

Як поводяться екзаменатори, як ви будете розміщуватися в аудиторії, якими будуть бланки і як їх заповнювати. Ви знатимете все це і вже не розгубитеся. До того ж це знизить градус тривоги та напруги, які виникають від страху невідомості. Отримати реальний досвід на пробному іспиті можна Grade Education Centre. Хто обізнаний, той озброєний!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси