IT-індустрія у воєнний час

Розбираємося в стані IT-індустрії під час війни: чи ще можна шукати роботу у сфері, чи багато є вакансій для початківців і як компанії підтримують співробітників під час війни.

Минув місяць із початку війни.

Місяць завзятої боротьби, єднання всіх українців і місяць з того часу, як мільйони біженців почали покидати країну, а багато українців втратили роботу.

Чи склалася така сама ситуація на IT-ринку?

Спробуємо розібратися, що відбувається з вакансіями під час війни, чи важко зараз знайти роботу, і чи багато фахівців повернулися до звичайного графіку.

Звернемося до аналітики Djinni — сервісу для пошуку роботи для програмістів.

Кількість наймів поменшала, але ненадовго

Згідно зі звітом, кількість наймів скоротилася приблизно вдвічі у порівнянні з довоєнним періодом, проте вже у березні спостерігається їхнє зростання.

Безумовно, далося взнаки те, що компанії, перебуваючи в стані невизначеності, побоюються наймати нових фахівців.

Можна припустити, що тенденція збільшення кількості наймів продовжиться, і ринок повернеться до довоєнних показників.

Вакансій із переїздом побільшало

Як зазначено у звіті, «25% усіх нових вакансій, які були опубліковані минулого тижня (14-20 березня), були не в Україні. Частка вакансій тільки для України впала з 85% до 50%». Повна віддалена робота зараз зустрічається у 23% вакансіях у порівнянні з 11% у лютому.

Найпопулярніша країна для переїзду — Польща, вона вказана у 75% вакансіях із релокейтом.

Медіанна зарплата у порядку

Якщо говорити про зарплати, то, схоже, найбільше постраждали найвищі зарплати на ринку — у березні відбулося зниження приблизно до 8000-8500 доларів на місяць у порівнянні з 10 000 доларів і більше у січні/початку лютого.

А ось середня заробітна плата поки що залишається практично незмінною, до того, у березні навіть спостерігається її зростання після лютневого падіння.

Що кажуть рекрутери

Ми в Hillel IT School провели зустріч рекрутерів із найбільших українських IT компаній та запитали їх про те, що відбувається з вакансіями.

Дар'я Ільїна, Head of Talent Acquisition в AB Soft: «Ми не зупиняли найм, ми пригальмували його на пару тижнів, тому що найняли велику кількість Middle та Junior спеціалістів та стажерів, і нам потрібен час, щоб їх підготувати. Але зараз ми продовжуємо наймати Junior та Middle фахівців».

Ірина Климів, Training Manager в Capgemini Engineering: «У нас багато вакансій, їхнє співвідношення таке: 50% вакансій для Senior фахівців, 30-35% — для Middle, а 15% — для Junior. Так що вакансій достатньо, наймаємо ми зараз як в Україні, так і в Європі, у нас є офіси в Польщі та Румунії. Тож усе працює».

Вікторія Захарова, IT Recruiter в Nayax: «У нас набір не припинявся, всі компанії за кордоном вимагають оновлення їхніх продуктів або нових продуктів, тому ми, як і раніше, розширюємося. Позицій багато, в основному це Java та Android розробники, тестувальники. Якщо говорити про спеціалістів без досвіду, ми планували 1 та 15 березня запускати інтернатури, зараз ми їх перенесли на літо. Ми наймаємо Junior тестувальників, у відсотковому співвідношенні таких вакансій 30%. Усього відкрито приблизно 70 позицій у компанії».

За словами рекрутерів, незважаючи на війну і нестабільність на ринку, компанії продовжують наймати співробітників, а кількість вакансій для фахівців-початківців залишилася незмінною.

Висновки

Найбільші компанії прагнуть перемістити своїх співробітників до найближчих сусідніх країн — Угорщини чи Польщі, інші — до західних регіонів України.

Загалом компанії продовжують наймати співробітників в Україні, хоч і повільнішими темпами. Поки що на ринку не було масових звільнень.

А за даними опитування DOU.ua, 85-90% співробітників повернулися на роботу. Усі розуміють, що економіка має працювати, компанії — отримувати прибуток і, відповідно, сплачувати податки.

Ключові показники сервісів для пошуку роботи, наприклад кількість розміщених вакансій, зростають на 20-30% на тиждень. Зростання показників стабільне, ринок прагне повернутися до довоєнних показників, але, звичайно, щось стверджувати напевно можна буде за кілька тижнів.

IT-індустрія — одна з найменш постраждалих галузей.

Завдяки своїй мобільності вона дає людям можливість працювати віддалено, отримувати зарплату, а також є важливою частиною доходу країни в цілому.

IT повертається до життя — з'являються нові вакансії, у тому числі для фахівців-початківців, компанії адаптуються до нових умов, переводячи співробітників на віддалену роботу або зовсім переміщуючи їх у безпечні міста.

Навчання також не стоїть на місці — курси програмування вже запущені онлайн, і люди мають можливість навчатися та здобувати нову професію.

ІТ залишається стабільним джерелом роботи для сотень тисяч українців.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка