Як впливати на якість життя, критичне мислення

Як впливати на якість життя, критичне мислення

Сьогодні критично важливою стала навичка збереження гармонійного чи ресурсного стану. Ми поговоримо про навичку - критичне мислення, яке важливе і безпосередньо впливає на якість життя.

Сьогодні критично важливою стала навичка збереження гармонійного чи ресурсного стану.
Ми багато говоримо про якість життя, корисні звички та важливість чути собі.
Але, як кажуть говорити і робити, два пюлюси, шлях від одного до іншого проходити через лінощі, звички, зручність і "я не замислювався".
Ось про нього хочемо поговорити, про нього - критичному мисленні: це з мислення та вибору, з думок та емоцій, які часом накочують на ситуацію і не дозволяють бачити очевидне.

Сьогодні важлива навичка критичного мислення.

Що це?

Щодня люди роблять безліч виборів. Більшість із них ми робимо на автоматі, просто тому, що це здається звичним і природним. У відносинах і на роботі, коли ми приймаємо рішення, теж часто спираємося на перевірені алгоритми. І навіть якщо нас не влаштовує результат чи у наших уявленнях є помилки, то нам може бути складно змінити звичний порядок дій. Або ми радимося з рідними та друзями, що у разі провалу дає можливість перекласти відповідальність на іншу людину. Скажете це не так, поговоріть із собою відверто та проаналізуйте останні рішення і багато чого стане очевидним.

Критичне мислення - це зібраність і дисципліна розуму, зосередженість, вміння самому керувати своїми когнітивними процесами, а не відтворювати ті самі сценарії. Іншими словами - порядок у думках, діях та усвідомлений вибір/рішення.

Критичне мислення можна прокачувати і підлягає розвитку.

Прокачування критичного мислення у повсякденних ситуаціях.

Критичне мислення відіграє роль практично у будь-якій сфері життя – у навчанні, роботі, стосунках з людьми та у вирішенні повсякденних проблем. Добре розвинена навичка критичного мислення значно підвищує шанси на життєвий успіх, щоб не мати на увазі під цим кожна людина особисто для себе. Але часто трапляється, що рішення приймаються на емоціях або надто покладаючись на інтуїцію. Невміння критично мислити ускладнює правильний вибір та аналіз минулих помилок.

Давайте подивимося, які методи допоможуть розвинути критичне мислення.

Збережіть свої критичні здібності для справді важливих речей

Думати критично необхідно, коли прийняте рішення дійсно важливо, коли наслідки вибору мають велике значення. За словами Жан-Поля Сартра, щоразу, коли людина діє, вона робить вибір вчинити цю дію, а не не діяти чи діяти альтернативним чином. Маючи це на увазі, якби ми ставилися критично до кожного найменшого свого вибору, дуже швидко досягли б морального виснаження.

Щодня перед нами може виникнути безліч потенційних виборів. Навіть зайшовши до кав'ярні, ми можемо запропонувати кілька десятків варіантів напоїв. У більшості випадків вибір відбувається, спираючись на звички або інші автоматичні процеси, тобто нам допомагають успішні вибори, зроблені в минулому. Але іноді необхідний новий погляд і виважений вибір.

Таке мислення на автопілоті є еволюційною перевагою, воно допомагає уникнути втоми від постійного ухвалення рішень, і в багатьох ситуаціях цей механізм є для нас гарною службою. Проте подібне автоматичне мислення стає недоліком, особливо коли ми покладаємося на інтуїцію у питаннях, які нас справді хвилюють. Не так важливо, яку каву ви сьогодні вип'єте, проте якщо ви зібралися купити машину, критичне мислення стане вам у пригоді.

Ранок вечора мудріший

Якщо ви сова, то ви можете думати, що ваша працездатність вища за ніч. Однак, це ілюзія. Ніхто не працює вночі краще, якщо, звичайно, не прокидається увечері. І причиною цього є втома від прийняття рішень. Люди витрачають розумову енергію прийняття безлічі рішень протягом дня, що підвищує ймовірність неправильного вибору в міру накопичення навантаження. Тому, щоб уникнути розумового навантаження, пов'язаного зі втомою від прийняття рішень, найважливішу роботу краще виконувати вранці "на свіжу голову".

Зробіть крок назад

Деякі люди так добре володіють навичкою критичного мислення, що вони роблять це практично на автоматі, їм не потрібно щоразу продиратися через послідовність етапів: аналіз, оцінка, вибір. Однак, коли мислення налагоджене так добре, що відбувається автоматично, воно таким чином перестає бути критичним. Щоб подолати цю проблему, необхідно задіяти аспект критичного мислення, який називається "рефлексивним судженням". Це означає визнання обмеженого знання та того, як ця невизначеність може вплинути на процеси прийняття рішень. Просто потрібно зробити крок назад і довше подумати над аргументами чи проблемою. Дослідження показують, що відстрочка ухвалення рішення навіть на секунду збільшує точність рішення (Teichert, Ferrera & Grinband, 2014).

Не обов'язково саме одна секунда допоможе вам ухвалити правильне рішення, але якщо ви хочете критично обміркувати ваш вибір, то не поспішайте зробити остаточний вибір. Отже, незалежно від того, наскільки добре ви маєте критичне мислення, буде корисно не поспішати і зробити "рефлексивний крок назад".

Зіграйте в Адвоката Диявола

Наше внутрішнє чуття завжди "висловлює" свою думку. Цей процес також називають інтуїцією. Ми не можемо виключити цей внутрішній голос, наша інтуїція завжди підказуватиме, що на її думку ми маємо робити. Ця вказівка, звичайно, буде упередженою, підкріпленою минулим аналогічним досвідом. Хороший спосіб подолати цю упередженість мислення, а також мислення "на автопілоті" - це зіграти в "Адвокаті Диявола". Це передбачає розгляд альтернатив. Найкращим прикладом такого розгляду є так звана "магічна вісімка". Суть у цьому, що з конкретної погляду потрібно знайти як мінімум вісім переконливих доказів – чотири " за " і чотири " проти " . Пошук магічної вісімки допоможе подолати упередженість виборного підходу до доказів.

Не покладайтеся на емоції

Рішення часто приймаються під впливом почуттів. Але якщо ми хочемо мислити критично, то ми маємо обмежити емоції у своєму мисленні. Це дозволить уникнути спотвореного сприйняття наявних даних, а отже, прийняти більш точне, виважене рішення.

Як цю навичку можна використовувати у професійній сфері, зокрема в менеджменті та комунікації зі співробітниками та клієнтами?

Про це ми говоримо на курсах "Управління командою" та "Менеджер по роботі з клієнтами".

Де ми робимо акцент на три важливі складові: особисті якості та розвиток, гнучкі навички (soft skills) та вміння працювати над цілями та завданнями компанії.

Такий підход дає стовідсотково  результати – це перевірено часом, про це свідчать чисельні відгуки. Спробуйте із навчальним центром "АТЛАНТ" прокачати свої навички для підвищення якості життя kursi.dp.ua


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Відносини, комунікація Психологія, саморозвиток