Дитина гризе нігті?

Дитина гризе нігті?

Дитина, та й дорослий гризе нігті з позитивним наміром - легко і просто заспокоїтися. Але, що робити, адже це не безпечна звичка!

Як і багато дорослих, діти також страждають через погані звички, найпоширенішою серед яких є гризіння нігтів. На перший погляд, нічого страшного в цьому немає, але якщо це триває довго, батькам обов’язково потрібно вжити заходів.

Гризіння нігтів може серйозно позначитися на здоров’ї вашої дитини. Адже на кінчиках пальців накопичується безліч вірусів і бактерій, які при контакті з ротовою порожниною можуть спровокувати ряд неприємних інфекційних захворювань. До того ж, дитина може пошкодити свої нігті, зуби і ясна, а самі пальчики від постійних мікротравм запаляться.

-Найбільш поширеною причиною виникнення звички гризти нігті в дітей і дорослих є напруга і внутрішній неспокій, – розповіла журналісту «Марічка NEWS» практикуючий психолог, психотерапевт Ірина Сафронова. – Дрібні рефлекторні дії дозволяють відволіктися від проблеми, швидко зняти тривогу. Джерелом напруги може стати конфлікт у сім’ї, занадто великі вимоги до дитини вдома, підвищене навантаження в школі. Дуже часто це – прояв агресії, спрямованої на самого себе, коли дитина незадоволена своїми діями, зовнішністю і буквально починає себе «гризти».

Аби позбавитись від цієї звички, психолог рекомендує, перш за все, знайти й усунути джерело напруги в малечі: конфлікт, підвищене навантаження, тривогу, брак уваги тощо. Потрібно запропонувати дитині боротися з поганою звичкою разом, взаємодіяти, перетворити це на веселу гру. В жодному разі  не можна сварити – напруга збільшуватиметься і звичка тільки закріпиться.

«Застосовуючи різноманітні хитрощі, можна тимчасово закривати дитячі пальці, аби вони були недосяжні для гризіння, – пояснила пані Ірина. – На деякий час відвернути увагу дитини від власного неспокою допоможуть цікаві рукавички, пальчикові іграшки, лейкопластир. З маленькими дітьми можна пограти в пальчиковий театр, зайнятись ліпленням фігурок з пластиліну, таким чином витісняючи шкідливу звичку. Такі невеличкі перерви можуть покласти гарний початок для припинення умовного рефлексу, що поступово руйнуватиметься. Можна відвести дитину на манікюр, аби прибрати задирки та надати красиву форму нігтям. Цей спосіб якнайкраще підходить для дівчаток шкільного віку. Адже гарні нігті вже й гризти буде шкода. А от змащувати пальці йодом, зеленкою, гірчицею, перцем не рекомендується – дитина може піднести пальці до очей, і виникне подразнення».

Психолог Ірина Сафронова впевнена, що причини появи поганих звичок у дітей слід шукати насамперед у сім’ї. У дружній родині, де панує любов і повага, де міцно укорінилися основні норми гігієни, зазвичай їх не виникає. У будь-якому випадку потрібно не забувати про те, що вашій дитині, як і всім дітям, необхідно відчувати захищеність і сприйняття з боку батьків. Говоріть на адресу свого чада лагідні слова, хваліть за щонайменше досягнення, будьте до своєї дитини уважні й терплячі. І все у вас буде добре!

Профессиональная психологическая помощь в центре Самопознание. 

Желаем крепкого Здоровья,  Благополучия Вам и вашим родным!

Мы в соц сетях: https://vk.com/club67228062,   https://www.facebook.com/irina.safronova.961/

Сайт:  www.samopoznanie.com.ua

Приходите и получите поддержку и помощь. 

Онлайн консультация по Skype.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Психологія, емоційний інтелект Спорт, здоров'я