Відбулось занняття в рамках курсу Бізнес-Інкубатор у Школі розвитку SPE

Відбулось занняття в рамках курсу Бізнес-Інкубатор у Школі розвитку SPE

Мали чергове навчання на курсі Бізнес-інкубатор і я мав честь проводити обидва заняття! Працювали над визначенням свого ПРОДУКТУ. У четвер передаю естафету Ігор Фостяк.

Мали чергове навчання на курсі Бізнес-інкубатор і я мав честь проводити обидва заняття! Працювали над визначенням свого ПРОДУКТУ. У четвер передаю естафету Ігор Фостяк А зараз ділюся з Вами 20-кою:

1. В основі діяльності будь-якої компанії є її ПРОДУКТ. Адже саме він покликаний втамувати БОЛІ КЛІЄНТІВ.
2. Незважаючи на те, що це очевидно, ми самі надто часто не знаємо яким ПРОДУКТОМ займаємось виробляємо, продаємо, поширюємо);
3. Під кожен продукт у систематизованому бізнесі прописується окрема ЛУНКА ПРОДАЖ, БІЗНЕС-ПРОЦЕСИ, ЦА, БОЛІ КЛІЄНТІВ, а також більш дрібні підсистеми такі як робота з сумнівами чи альтернативами;
4. Перевірити чи Ви справді тим ПРОДУКТОМ займаєтесь, можна піддавши його "сумніву узагальнення". Наприклад: якщо наш продукт це "всі види стоматологічних послуг", то "Чи справді візьметесь за хірургічне втручання?", "Чи ставитимете "золоті коронки"?, "Чи маєте лазерне відбілювання?" тощо. Такі "дурні" запитання деколи дозволяють сформувати рамку продукту.
5. Визначення справжнього продукту компанії іноді займає декілька років цілеспрямованої роботи, незважаючи на те, що компанія у цей час уже може мати сотні клієнтів і тисячі замовлень.
6. Якщо у компанії 10-ок продуктів, але єдина ЦА, біль клієнта і бізнес-процес, то швидше всього є таки продуктом, а щось просто додатком, а щось додатковим бонусом.
7. Дуже часто власники "застрягають" на своєму поточному продукті і не враховують динаміку ринку. Іноді хочуть заробляти "мільйони" на дуже "мілкому" ринку, або у дуже вузькій ніші.
8. Часто помилкою є "мертвецьке тримання" за ринок чи продукт, який уже "віджив своє" і єдиною перевагою якого є лише те, що "хтось колись вклав у нього багато часу". І як у прикладах Вернона Сміта з експериментальної економіки: два гравці грають уже не на те щоб виграти, а на те щоб не програти, не помічаючи, як програють дедалі більше.
9. Якщо корова здохла, не підганяй її, а кидай і йди далі, кажуть в Індії. Це часто неприємна, але обов'язкова правда.
10. Успішні бізнесмени, це ті хто вміють відновлювати чи створювати ринки чи ніші на них, не тримаючись за минуле.
11. Найбільше дістається першим: якщо Ви не перші в уяві клієнтів із своєї ЦА щодо свого продукту, то не має значення які Ви. Вам доведеться постійно боротись за "ще хоч однісінького клієнта який заплатить гроші", чим цілими днями і займаються неефективні бізнеси.
12.Для того щоб зрозуміти у чому ви можете бути перші слід сформувати свою Унікальну Торгову Пропозицію (USP)
13. УТП - це Ваша унікальність і неповторність, те що інші не зможуть скопіювати чи відтворити, або що захищає високий "БАР'ЄР ВХОДУ".
14. Перевірте свою УТП: чи готовий хтось взяти протилежний якісний аспект ПРОДУКТУ як свою УТП? Чи це лише необхідна вимога до продукту чи послуги?
15.Ще одна перевірка: чи можуть конкуренти "підписатися" під Вашим УТП?
16. І ще одна: чи Ваші клієнти погодяться із формулюванням? Спитайте їх.
17. Продукт це не тільки те що ми робимо, але і усе що сприймає клієнт у процесі покупки.
18. ПРОДУКТ має такі складові: УПАКОВКА, ДОСТАВКА, власне ПРОДУКТ, ДОДАТКИ, СЕРВІС,УТИЛІЗАЦІЯ. Чи всі аспекти Ви маєте пропрацьовані? А чи для кожного продукту?
19. ФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ ПРОДУКТУ це теж не єдине що цікавить клієнта - є ще ЗРУЧНІСТЬ, ВИГОДА, РИЗИКИ, Дружність до середовища, Продуктивність.
20. Тільки бізнес, який має сильні позиції на усіх 36-и полях матиме перспективи для зростання!

Створюйте ефективні бізнеси!

До речі, уже скоро (3.06) я проводитиму черговий одноденний тренінг для керівників і власників бізнесу "Системи. Персонал. Прибутки. Як перетворити бізнес у верстат для заробляння грошей?" Це чудове підґрунтя для розбудови свого бізнесу і подальшої участі у наступному Бізнес-інкубаторі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини