Страх визначає майбутнє

Страх визначає майбутнє

В ідеалі майбутнє невизначене, воно без рамок, без меж. І таке майбутнє лякає Вас безмежно. Тож на “порятунок” приходить страх, який обмежує і задає рамки сприйняття.

Страх визначає майбутнє*. Але не так як думаєте Ви. В ідеалі майбутнє невизначене, воно без рамок, без меж. І таке майбутнє лякає Вас безмежно. Це навіть не страх, це страх перед провалом, перед безоднею. Це жах і переляк, що може вбити. Відповідно людина без спеціальної підготовки і рівня сприйняття нездатна пережити такі інтенсивні емоції. Вона може загинути, чи в ліпшому випадку, бути поламаною. І на “порятунок” приходить страх, який обмежує і задає рамки сприйняття. В результаті у Вас зникає повна невизначеність і з'являється невизначеність в певних рамках.Наприклад, мати боїться, що з її сином може статися будь-що погане. Боїться дуже і сильно. Цей страх вона транслює в стосунках з дитиною. Син сприймає напруження матері і намагається з цим справитися. У малої дитини обмежений репертуар способів переробити вплив із зовні. Один з цих способів - хвороба. І дитина починає хворіти. Одразу напруження з боку матері, її страх, зменшується. Конкретний страх за дитину, її “Хвороба”, задає границі можливих змін у майбутньому, відповідно обмежує перелік можливих небезпек. Зникає невизначеність. Особливо це спрацьовує у випадку важких хвороб чи інвалідності дитини (варто відмітити, що конкретний страх так само впливає на життя дорослої людини. Але наслідки дії такого страху, дорослі часто здатні контролювати самі). Її життя стає визначеним на роки і майже позбавлене небезпек, які не зможе проконтролювати, від яких не зможе “захистити”, мати.Вищенаведена інформація більше розрахована на те, щоб попередити майбутніх батьків. Також це корисно для матерів, які схильні до неконтрольованого страху. Те про що ви боїтеся, не є проблемою Вашої дитини. То, Ваша проблема. Ідіть і вирішуйте її з психологом або психотерапевтом. Для тих, хто вже має хвору дитину і почуває провину з цього приводу, порада та сама. І звертаюся до всіх мам і тат. Ваші невирішені емоційні проблеми породжують напруження, яке передається і часто руйнує здоров'я ваших дітей. Покоління, котре не вирішило свої задачі, просто передає їх своїм наступникам. Це в народі і називають “родовим прокляттям”. Неусвідомлені приховані емоційні та поведінкові патерни транслюються через традиції і відношення в сім'ї до певних тем або сфер. Як от, всі жінки в певній родині завжди розлучаються, чи всі чоловіки мають одружуватися двічі, тощо. Дія прихованого алгоритму в сімейній історії припиняється зазвичай тоді, коли він усвідомлюється, стає видимим для членів сім'ї, а отже в них з'являється вибір. Як сформувати такий вибір, це вже зовсім інша історія. © Володимир Миколенко.

*в цій статті розглядаються в основному негативні наслідки впливу страху на життя людини. Також існують позитивні аспекти страху, які не є предметом даного тексту


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Психологія, емоційний інтелект Тренінги для тренерів