Як правильно боятися, або чому страх корисний

Як правильно боятися, або чому страх корисний

Робочий страх – це благо для здорового і щасливого життя. А надсильний страх вимагає часто звернення по допомогу до фахового психолога чи психотерапевта.

Розпочну з історії клієнта. Бізнесмен середньої руки звернувся з запитом на керування своїми емоціями 
В якийсь момент консультації ми добралися до переживання страху клієнтом. І от він просить звільнити його від страху повністю. Далі діалог між Клієнтом і Терапевтом:
К.: 
- А можна повністю звільнитися від страху?
Т.:
- В принципі це можливо при застосуванні певних медичних препаратів та/або спеціальних психологічних технік. Але цього робити не можна.
- А чому? – питає клієнт.
- Наприклад, тому що Ви вб’єтеся в перший же день життя у місті, де є автомобілі. Без страху людина робить ті речі, які можуть загрожувати її життю чи життю інших людей. Вона спокійно може вийти на магістраль зі швидко їдучими автомобілями і потрапити під колеса. Така людина за кермом не буде слідувати правилам дорожнього руху. Людина без страху, або психічно хвора, або дуже хоче померти, т.т. вона самогубець і вбивця.
Треба розрізняти страх надсильний і робочий. Робочий страх потрібний нам, щоб вижити, щоб турбуватися за своє життя і за життя своїх близьких. З теорії Емоційного Моделювання відомо, що страх – це сигнал про імовірну небезпеку, покликаний нас максимально від цієї небезпеки захистити. Але страх нам говорить і показує лише ІМОВІРНУ небезпеку. Нашою задачею є прийняти цей сигнал і вияснити, чи реальна небезпека чи ні. 
Для перевірки реальності ми використовуємо досвід. У дорослої людини в нормі досвіду більше ніж у дитини. Тому дорослого набагато важче перелякати. У дитинстві ми ще не знаємо, що бабаєк під ліжком не буває, і вони для нас реальні. З віком, ми навчаємося заглядати в ті кутки, де страх передбачає небезпеку. І запам’ятовуємо, де реально треба щось діяти, наприклад, втікати від розлючених бандюганів, а де можна розслабитися в теплому темному закутку і почуватися в безпеці самому чи з кимось.
Отже робочий страх – це благо для здорового і щасливого життя. А надсильний страх вимагає часто звернення по допомогу до фахового психолога чи психотерапевта. 
Часом клієнти мене питають, а можна вирішити свої психологічні проблеми самому. Відповідаю: звичайно можна, якщо у Вас необмежений час на вирішення, наприклад, усе життя. 
Для всіх, хто цінує час свого життя, є можливість настроїти страхи на робочий лад у нашій психотерапевтичній групі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Психологія, емоційний інтелект