Відрядження чи роз'їзний характер робіт?

Які відмінності між відрядженням та роз'їзним характером робіт?

Оплата праці

Відрядження

 За дні відрядження працівнику нараховують зарплату відповідно до умов трудового та колективного договору, але не нижче середнього заробітку.       

Роз'їзний характер робіт 

За час роботи в дорозі, в інших населених пунктах тощо працівнику нараховують зарплату відповідно до умов трудового та колективного договору.

Компенсація витрат

Відрядження

За дні відрядження виплачуються добові та відшкодовуються витрати, пов'язані з відрядженням (проїзд, проживання тощо) відповідно до положення про відрядження

Роз'їзний характер робіт

Добові не виплачуються. Встановлюється надбавка за роз'їзний характер робіт. Витрати на проїзд та наймання житла компенсуються в порядку, встановленому для відряджень.

Внески та податки 

Відрядження

Зарплата за час відрядження оподатковується ЄСВ, ПДФО та ВЗ у загальному порядку.

Добові, вартість проїзду, витрати на наймання  житлового приміщення не входять до фонду оплати праці та не оподатковуються ЄСВ.

Витрати на відрядження (добові, проїзд, проживання) у межах норм, визначених п.170.9 ПКУ, не оподатковуються ЄСВ, ПДФО та ВЗ

Понаднормові добові оподатковуються ПДФО та ВЗ.

Роз'їзний характер робіт

Зарплата та надбавки за час роботи в роз'їздах оподатковуються ЄСВ, ПДФО та ВЗ у загальному порядку.

Надбавки до тарифних ставок і посадових окладів працівників, робота яких постійно проводиться в дорозі або має роз'їзний (пересувний) характер, у розмірах визначених чинним законодавством, не входять до фонду оплати праці і не оподатковуються ЄСВ.

Витрати на проїзд та проживання, якщо вони підпадають під дію п.170.9 ПКУ (як підзвітні кошти), не є об'єктом оподаткування ЄСВ, ПДФО та ВЗ.                  


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес освіта, MBA Бухгалтерія, облік та податки Діловодство, секретаріат, АГВ