Моя дитина підліток

Моя дитина підліток

Практично всі батьки так чи інакше зіштовхуються із труднощами виховання дітей у підлітковому віці. Батьки при цьому намагаються їх контролювати, але це призводить до посилення деструктивної поведінки.

Дитина підліток.

Нічого не хоче, нічого не цікавить, цілий день грає у комп’ютерні ігри, ніякого інтересу до навчання, конфлікти з батьками… Лише частина з того, що можна почути від батьків підлітка. Батьки схвильовані майбутнім своєї дитини, а дитині, здавалось би, зовсім не цікаво як складеться життя далі.

Але, що ж стало причиною такої поведінки? Адже, батьки стільки робили для свого чада: давали все найкраще, на різні гуртки водили, репетитори іноземних мов навчали, модний одяг купували. Все для дитини… Однак, чи саме це було потрібно дитині у той чи інший період? Чи не було це бажанням батьків зробити свою дитину найкращою, а потім з гордістю сказати «ми вивчаємо дві іноземні мови, та ще займаємось музикою, танцями та футболом»?

Нерозуміння своїх бажань.

Нерозуміння своїх бажань з самого малечку і призводить до повної байдужості у підлітковому віці. Деякі батьки надміру опікають своїх дітей, проектуючи свої страхи на дитину. Коли для них самих світ є небезпечним, де можуть образити чи навіть набити, батьки будуть до 9 класу водити дитину за ручку до школи, не дозволяють гуляти аби дитина не потрапила у погану компанію: раптом їхнього хлопчика навчать палити або лаятися поганими словами? А потім, через кілька років, батьки захочуть, щоб їхня дитина стала відповідальною, впевненою та ініціативною.

Самостійність та відповідальність.

Передумовою самостійності та відповідальності дитини є розуміння власних бажань та отримання власного життєвого досвіду. Перші бажання виникають ще у віці 3-4 років. Під час будь-якої гри у дитини починає зароджуватись бажання. Спочатку неусвідомлене, потім більш конкретне: «хочу велику пожежну машинку». Батьки не відмовляють, але просять зачекати до дня народження або зарплатні. Дитина  чекає, мріє, вчиться контактувати зі своїм внутрішнім світом. А потім омріяне бажання здійснюється.

Та така ж ситуація може вирішитись по іншому. Дитина відразу ж отримує, що хоче, або батьки відмовляють «у тебе є безліч інших машинок». І все, бажання не отримало продовження і мріяти немає про що. Тобто, з найкращих побажань, батьки забирають у дитини найнеобхідніше: вміння бажати, мріяти, радіти за реалізацію своїх бажань. А потім з’являється байдужість: навіщо щось хотіти, коли батьки краще знають, що йому потрібно.

Часто у підлітковому віці спрацьовує супротив, а іноді агресія, небажання робити так, як хочуть дорослі, уже хочеться по-іншому, але ж дитина не навчилась розуміти саме свої бажання і що з цим робити, тому й виходить усе незграбно, або взагалі нічого не хочеться робити, очікуючи постійну критику дорослих.

Що робити батькам?

Дозволити дитині бути собою, не кращим за когось, не ідеальним, але вирости впевненим в підтримці та любові батьків, які дозволяють йти за своїми внутрішніми бажаннями, дозволяють помилитися і завжди будуть поруч, коли того потребує дитина.

Так, доводиться вибирати:

  • або ваша дитина  виросте слухняною, завжди згодною з вами, яка відповідатиме вашим очікуванням,
  • або ж відкритою, енергійною, ініціативною, яка сміливо йтиме до своєї мети.

Користь від безлічі додаткових занять є досить відносною.

Іноді за повною зайнятістю, дитина пропускає найважливіше – своє дитинство. Адже, дійсно важливим є навчитися спілкуватися з однолітками, гуляти та придумувати свої ігри, збирати навколо себе команду, вигравати та переживати поразку.

Іноді, підлітку необхідно понудьгувати аби насправді чогось захотіти, послухати музику, або подивитись фільм, лежачи на дивані, адже в цей час відбувається пізнання себе. Що стосується комп’ютерних ігор та соціальних мереж, і це є необхідною частиною їхнього життя, яку батьки мають сприймати, звичайно, при тому домовлятись про певні обмеження в часі, але не руйнуючи внутрішній світ своєї дитини критикою та тотальною забороною.

Відношення батьків до дитини, яка є підлітком, потребує певних змін. Якщо перевірити кармани у першокласника – це нормально, то з підлітком це не допустимо. Підліток потребує вашої довіри. Йому необхідно відчувати свої кордони, власний простір та повагу на його особисте життя. Для підлітка найважливішою частиною його життя стає спілкування з однолітками. Надважливим стає його зовнішній вигляд, але це не означає, що йому не потрібні батьки. Навпаки, саме в цей період батьки необхідні не у ролі тих, хто наказує та критикує, а хто готовий вислухати зрозуміти та підтримати.

Дитячий психолог, Людмила Пясецька


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Психологія, емоційний інтелект