Запрошуємо на програму "Сучасні методи органолептичної оцінки продовольчої сировини, продуктів і води/напоїв" (із проведенням дегустації)

Запрошуємо на програму "Сучасні методи органолептичної оцінки продовольчої сировини, продуктів і води/напоїв" (із проведенням дегустації)

Програма спрямована на вдосконалення та поглиблення у слухачів професійних компетенцій, вивчення сенсорних характеристик і органолептичних показників харчової продукції/сировини, прийомів дегустаційного аналізу.

В програму практикуму входять практичні завдання та проведення дегустації продукції/сировини.

Будуть розглядатися питання:

1.    Вивчення нормативно-правової документації в галузі сучасної оцінки органолептичних показників із застосуванням методів сенсорного аналізу.

2.    Організація органолептичних випробувань. Устаткування сучасної сенсорної лабораторії. Підготовка відібраних зразків, комплектування дегустаційної комісії.

3.    Тестування зору (розрізнення кольорів). Визначення нюхової чутливості. Визначення інтенсивності запаху. Ідентифікація запахів. Дослідження сенсорної пам'яті. Ознайомлення з основними смаками. Ідентифікація смаків Дослідження смакової чутливості і порогів сприйняття смаку. Практичні заняття.

4.    Вплив зовнішніх умов та індивідуальних особливостей дегустаторів на вразливість органів зору, смаку, нюху, дотику. Поняття «карти язика», зорової, смакової і нюхової чутливості (пороги сприйняття, сенсорна пам'ять та інші), адаптації і втоми органів почуттів, маскування і компенсації смаків і запахів та інші відомості, необхідні для організації правильної роботи експертів-дегустаторів. Вплив статі, віку, генетичних та інших індивідуальних чинників, географічних особливостей, національних традицій на особливості сприйняття сенсорних органів.

5.    Організація сучасного сенсорного аналізу. Характеристика споживчих та аналітичних методів. Оцінка достовірності результатів. Баловий і профільний методи дегустаційної експертизи якості продуктів. Принципи побудови традиційних бальних шкал. Правила розроблення науково обґрунтованих бальних шкал. Поняття діапазону (бальності) шкали, градації коефіцієнтів вагомості. Практичне заняття по побудові бальних шкал і обробки результатів.

6.    Методи органолептичних випробувань. Розпізнавальні методи. Методи: парного порівняння, трикутника, «дуо-тріо», «два з п'яти», «А - не А».

7.    Вимоги до приміщення та оснащення для проведення органолептичного аналізу. Необхідні умови щодо приміщення, освітлення, обладнання, посуду, допоміжних матеріалів та інші, які забезпечують правильну організацію роботи дегустаторів для отримання об'єктивних і відтворюваних результатів. Джерела помилок у дегустаційному аналізі.

8.    Практична робота. Проведення споживчої дегустації та обробка результатів. Продукція чи сировина – узгоджується зі слухачами до проведення практикуму.

Чекаємо вас на нашому практикумі, в разі зацікавленості - готові провести навчання в корпоративному форматі тільки для співробітників вашого підприємства.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини