Що таке лінійна графіка?

Лінійна графіка – одна з основних технік створення креслень, ескізів, малюнків або схем. Вона контрастно співвідносить лінії з поверхністю паперу.

Курси для починаючих художників

Лінійна графіка – одна з основних технік створення креслень, ескізів, малюнків або схем. Вона контрастно співвідносить лінії з поверхністю паперу. Цей контраст, разом з нахилом,товщиною, кривизною та протяжністю ліній дає різне сприйняття зображуваного – плоского чи просторового.  Ми маємо курси для починаючих художників, де розповідаємо як різні матеріали, інструменти і прийоми створюють різні фактури лінії, через що змінюється відчуття матеріальності предметної форми зображення. 

Чому саме лінія? Лінія є найрозповсюдженішим видом зображення. Це пов’язано з особливістю людського зору – будь-який об’єкт сприймається спочатку через його контур, тобто зовнішню лінію. Око дозволяє сприймати контур не як одну лінію, а як сукупність ліній з характеристиками структурних якостей предмету. Лінійне сприйняття передає мозку інформацію про розмір, масу, форму і ракурс об’єкта. Основою утворення будь-якого зображення також є лінія, тому вона є зображуваним інструментом в лінійній графіці.

Лінія може бути різною за товщиною, що відображає дальність контурів обєкта на кресленні або ескізі: 

  1. Тонка лінія використовується для об’єктів на задньому плані; 
  2. Середня лінія – лінія з трохи більшим натиском для середнього плану;
  3. Товста лінія. Об’єкт з товстими контурами буде на передньому плані. 

Окрім ліній в лінійній графіці використовується штрих – різкий доторк інструментом до паперу. Він впливає на заповнення форми, її об’єм чи плоскість. Також штрих не має самостійного значення як елемент графічного креслення, а йде в доповненні з лініями чи іншими штрихами. 

Курси для починаючих художників

Чи ви знали, що лінійний спосіб вираження архітектурних проектів зародився ще в Древньому Єгипті? З 15 століття же були відомі креслення кораблів і споруд. Тогочасні архітектори та інженери виконували їх за допомогою всього трьох інструментів:

  • лінійки, 
  • циркуля, 
  • рейсфедера.

Цікаво знати, що креслення, виповнені ще 500 років тому, не сильно відрізняються від сучасної архітектурної та інженерної документації. Звісно, що різниця в стилі та характері оформлення креслення початку 15 століття і теперішнього креслення є, проте сама суть мови зображення об’єктів така ж сама. Щоб навчитися мові лінійної графіки достатньо всього почати курси художнього малювання, а далі все залежить від особистих якостей людини, таких як, наприклад, професійна культура.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Анімація, 3D графіка Веб дизайн, UI/UX Графічний дизайн