Атестація робочих місць під час воєнного стану в Україні

Якщо внаслідок воєнного стану підприємство не може вчасно провести чергову атестацію робочих місць за умовами праці фахівці  міжгалузевого центру охорони праці та промислової безпеки готові надати консультації та роз'яснення.

Згідно з п. 4 Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01.08.1992 р. No 442, атестація проводиться атестаційною комісією, склад і повноваження якої визначаються наказом по підприємству, організації в строки, передбачені колективним договором, але не рідше, ніж один раз на п’ять років.

  За порушення терміну проведення атестації робочих місць за умовами праці та порядку її проведення частиною першою статті 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачене накладення штрафу на посадових осіб підприємств, установ і організацій, незалежно від форми власності, та громадян-суб’єктів підприємницької діяльності від тридцяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Торгово-промислова палата України повідомила, що військова агресія російської федерації проти України з 24 лютого 2022 року й до її офіційного закінчення є форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили). Відповідно до частини першої статті 617 Цивільного кодексу України, особа, яка порушила зобов’язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили.

 Але разом із тим звертаємо увагу, що звільнення від відповідальності за порушення зобов’язання внаслідок форс-мажорних обставин (непереборної сили) не звільняє від виконання самого зобов’язання. Таким чином, після усунення вищезгаданих обставин, особа повинна виконати всі свої зобов’язання перед іншою стороною.

 В умовах воєнного стану звертаємо увагу атестація може проводитись (а також є  обов’язковою для працівників із  шкідливими виробничими факторами).

 Разом з тим, відповідно до пункту 3.4 Методичних рекомендацій для проведення атестації робочих місць за умовами праці, затверджених постановою Міністерства праці України та Головним санітарним лікарем України від 01.09.1992 р. No 41, лабораторно-інструментальні дослідження фізичних, хімічних, біологічних, визначення психофізіологічних факторів проводяться в процесі роботи у характерних (типових) виробничих умовах, при справних і ефективно діючих засобах колективного і індивідуального захисту.

 За відсутності типових виробничих умов, зокрема, коли виробничий процес зупинений, атестація не проводиться, але Підприємством має бути проведена атестація  де триває виробничий процес за типових виробничих умов.

 Атестація має бути також проведеною на робочих місцях, на яких відновлено виробничий процес у типових виробничих умовах.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Охорона праці, санітарні норми