Дизайнер інтер’єру. 7 професій в одній

Дизайнер інтер’єру. 7 професій в одній

Розглянемо сім важливих професій, які залучені в сферу дизайну інтер'єру.

Безпосередньо Дизайнер інтер'єру працює із загальною концепцією інтер'єру: плануванням, конструкцією будівлі, розміщенням меблів, макетуванням. Його головними професійними навичками і знаннями є знання правил проєктування, основ малюнка та ергономіки, способів зонування простору, сучасних оздоблювальних матеріалів і технологій, законодавчої бази щодо планувань у своєму регіоні. Також він розуміється на поєднанні кольорів, правилах освітлення, стилях у дизайні та архітектурі.

Але якщо детально розглянути всі задачі, то виявляється, що можна відокремити ще кілька самостійних професій:

Інженер-проєктувальник

Проєктувальник складає документальну базу: плани, розгортки оздоблення. Він же узаконює перепланування, перевіряє його легальність, враховує практичну базу конструкції для реалізації тих чи інших рішень.

Проєктувальник створює технічну частину дизайн-проєкту: обмірний план, експлікації приміщень, план розміщення меблів, розташування сантехнічних приладів, плани для дверей і вікон, підлоги і стелі, план освітлення і розташування розеток, теплої підлоги і розгортки для оздоблення стін.

Архітектор

Архітектор найчастіше займається проєктами, пов'язаними з будівництвом приватних будинків або громадських будівель. Наприклад, під час проєктування котеджу, офісної будівлі або ресторану без нього не обійтися. У проєктах із реконструкціями (стара будівля - на апартаменти з історією, завод - на лофти, особняк - на музей) архітектор виступає в ролі головного консультанта з конструктивних особливостей.

Саме він вирішує, як відремонтувати стіни, покрівлю, прораховує навантаження на старі перекриття, продумує ідеї для заміни сходів, враховує особливості конструкції при переплануванні сучасного типу.

Архітектор користується Revit або ArchiCAD, SketchUp, Grasshopper і комплектом Adobe Suite. Для тих, хто працює і з ландшафтними проєктами, підійде Vectorworks.

Містобудівник

Містобудівник, урбаніст - це людина, яка займається комплексним проектуванням громадських просторів. До архітектора, який проєктує велику офісну будівлю або стадіон, пов'язуючи його з інфраструктурою міста, теж може бути застосований цей термін.

Декоратор

Декоратор працює з конкретними речами: тканинами і гардинами, текстилем і килимами, картинами, скульптурами та іншими предметами мистецтва. Декоратор може вносити зміни в оздоблення: працювати з ліпниною, позолотою, декоративними деталями і панно, вітражами і займатися побутовим наповненням інтер'єру (наприклад, текстилем, посудом). Декоратор насамперед працює з конкретними постачальниками: каталогами, брошурами і шоу-румами.

Комплектувальник

Комплектувальник пов'язує ідеї дизайнера з реальними позиціями в каталогах брендів меблів, оздоблення, декору. Він складає кошторис, який буде вже точним, а не приблизним, зв'язується з постачальниками, організовує доставку, проводить дослідження меблевого ринку. Більшу частину часу комплектувальник працює з таблицями і списками, каталогами і брошурами, а також інтернет-магазинами.

Візуалізатор

Візуалізатор перекладає роботу дизайнера інтер'єру та інженера-проектувальника в 3D. Це нова спеціалізація, яка має безліч варіантів роботи: інколи дизайнери самі вміють працювати з візуалізацією, інколи в штаті або на фрілансі у студії є окремий візуалізатор.

Для проєктів у Revit використовуються Corona + 3ds Max, для проєктів у SketchUp або в Rhino використовуються V-Ray + SketchUp / Rhinoceros. Для роботи з відео-презентаціями знадобляться Adobe Premiere і Final Cut.

Що стосується інструментарію, то в США неймовірно популярний ArchiCAD, а в Німеччині, Австрії та Швейцарії - Vectorworks. У Великій Британії використовується Maya, а не 3Ds Max.

Опанувати 7 професій в одній можна на курсі дизайну інтер’єру в профільній школі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дизайн інтер'єру, архітектура, декор