Як Інтернет речей (IoT) дозволив нам створити міста майбутнього

З розвитком Інтернету речей (IoT) та бездротових технологій наше суспільство змінюється з кожним роком. Розглянемо, як IoT дозволяє нам створити міста майбутнього та які переваги це приносить.

Поліпшена інфраструктура

Інтернет речей дозволяє покращити інфраструктуру міст. За допомогою різних сенсорів та пристроїв ми можемо:

  • контролювати та оптимізувати використання енергії;
  • керувати транспортною системою;
  • моніторити якість повітря та води;
  • підвищувати безпеку на вулицях та у громадських місцях.

Всі ці інновації дозволяють створити міста, де жителі можуть жити набагато комфортніше і безпечніше.

Розумні системи управління

За допомогою IoT міста майбутнього отримують розумні системи управління, які інтегруються у різні аспекти міського життя. Наприклад, розумні системи освітлення дозволяють економити енергію, регулюючи яскравість та включення світла на основі присутності людей та підлаштовування під погодні умови. Розумні системи паркування допомагають водіям знаходити вільні місця на парковці, економлячи час і знижуючи завантаженість доріг.

Крім того, вже зараз існують дорожні покриття, що дозволяють на ходу заряджати електричні транспортні засоби. А деякі дороги самостійно фіксують швидкість руху транспорту та сповіщають про неї водіїв. Таким чином суттєво підвищується не лише комфорт, а й безпека мешканців міста.

Поліпшене керування відходами

Проблема грамотної утилізації відходів стає актуальною для кожного міста, що розвивається. З IoT міста майбутнього можуть ефективно управляти відходами. Розумні контейнери для збору сміття вже повідомляють про заповнення, дозволяючи оптимізувати розклад вивезення сміття і знизити витрати. А грамотна електронна система управління підприємствами утилізації відходів дозволяє справлятися з різними позаштатними ситуаціями та ефективно позбавлятися від сміття.

Внаслідок покращення якості роботи підприємств з управління відходами суттєво підвищується рівень життя у місті. Оскільки від цього безпосередньо залежить екологічна, естетична, санітарно-екологічна та соціально-психологічна обстановка у місті.

Поліпшена транспортна система

IoT також відіграє важливу роль у покращенні транспортної системи міст. Розумні сигналізації та системи керування трафіком допомагають оптимізувати потік автомобілів, знижуючи пробки та покращуючи безпеку. Також IoT дозволяє створити інноваційні системи громадського транспорту (наприклад, розумні автобуси та електричні скутери), що сприяє зниженню шкідливих викидів в атмосферу та робить транспорт більш доступним та зручним для городян.

У деяких мегаполісах інноваційним системам взагалі віддають повний контроль над організацією роботи міського транспорту. Вже не люди, а штучний інтелект складає розклад транспорту, координує його у разі виникнення аварій чи інших проблем, продає квитки і навіть фіксує порушників.

Питання забезпечення безпеки

Одним з важливих питань, які ефективно дозволяють вирішувати пристрої IoT, є забезпечення безпеки жителів міста. На сьогоднішній день його реалізацією займаються камери, сенсорні турнікети, удосконалені металошукачі і таке інше. Зокрема, камери зовнішнього спостереження, що щільною мережею покривають вулиці міста, дозволяють легко зафіксувати будь-який злочин, ідентифікувати і знайти злочинця. Отже, кількість правопорушень значно скорочується.

Проте є й зворотний бік проблеми. Справа у тому, що практично будь-який розумний пристрій можуть зламати хакери. Вже бували випадки, коли зловмисники:

  • паралізували системи міського транспорту, подачі води та електроенергії;
  • зламували камери та розумні замки на вхідних дверях домівок;
  • виводили з ладу системи керування світлофорами.

Таким чином стає очевидним, що необхідно в найкоротший термін вирішувати питання щодо посилення безпеки кожного IoT-пристрою. А також приділяти цій проблемі значно більше уваги. Адже якщо темпи впровадження розумних пристроїв обганятимуть заходи для їх захисту, хакери зможуть суттєво нашкодити мешканцям будь-якого міста майбутнього.

Підбиваючи підсумки, можна з упевненістю сказати, що Інтернет речей відкриває нові можливості для розвитку міст майбутнього. Розумні міста стають реальністю, де мережі та пристрої працюють відповідно до поліпшення якості життя городян. IoT допомагає нам створити ефективні, екологічно стійкі та безпечні міські середовища. Однак важливо враховувати проблеми безпеки та конфіденційності даних при розвитку IoT-систем у містах майбутнього. Тільки з урахуванням цих аспектів ми зможемо повністю реалізувати потенціал IoT та створити міста, в яких люди житимуть із комфортом та задоволенням.

Бажаєте дізнатися більше про інформаційні технології? Академія Cisco на платформі SEDICOMM University буде рада допомогти!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка