Внутрішня мотивація: секрет успішного навчання

Внутрішня мотивація: секрет успішного навчання

Стаття розглядає різні причини, які можуть лежати в основі небажання дитини ходити до школи. Стаття містить практичні поради для батьків, які бажають підтримати внутрішню мотивацію дитини й зробити навчання цікавим та захопливим процесом.

Часто батьки зіштовхуються з тим, що діти не бажають відвідувати школу. Ба більше, часто похід до школи супроводжується істерикою, поганою поведінкою або сварками. Відповідно дорослі змушені «домовлятися» з дітьми, нагороджуючи їх зовнішніми стимулами — подарунками, солодощами — за гарну поведінку в школі, похвалу вчителя та безпроблемний підйом до школи. Але наскільки це ефективно? 

Причин небажання відвідувати школу може бути декілька. 

Наприклад, дитина може мати певні прогалини в знаннях, які не дозволяють їй оволодівати новим матеріалом. У такому випадку дитина зазвичай некомфортно почуває себе під час уроків і не розуміє потреби в них, їй здається все занадто складним та абстрактним. Тут важливо не зволікати й якомога швидше скорегувати це, звернувшись до вчителя. Альтернативно ви можете організувати додаткові заняття самостійно вдома, попередньо визначивши, які вміння варто сформувати. Для цього ви можете звернутися за зовнішньою незалежною оцінкою до дитячих центрів розвитку, наприклад, сюди.  

Іншою ж причиною може бути те, що навчання в школі є занадто теоретизованим і дитині просто не цікаво на уроках, вона не розуміє, як використати ці знання на практиці. Або ж навчання може бути практичним, але без залучення близьких для дитини ситуацій. У такому випадку дитина погоджується ходити до школи тільки через зовнішній стимул (заохочення). Тобто за гарні результати або гарну поведінку на уроках дорослі купляють дитині солодощі, іграшки, обіцяють прогулянку або подорож тощо. Іноді це не погано, утім часто, якщо прибрати таке заохочення, то й зникне бажання дитини ходити в школу. 

Якщо ви маєте подібну ситуацію, то це означає, що в дитини передує зовнішня мотивація до навчання. Однак важливо, щоб під час навчання в дитини домінантною була внутрішня мотивація, яка виявляється в тому, що дитина розуміє, що навчання надає нові інструменти для пізнання / дослідження нового. Дитині ЦІКАВО під час такого навчання. Цього можна досягти за допомогою простих кроків, наприклад, конструювати уроки для дитини, використовуючи за основу її улюблених героїв, які досліджують середовище навколо них (тим самим стимулюючи пізнавати своє середовище), надати можливість дитині самостійно (водночас контрольовано) формувати процес навчання, залучати якомога більше органів чуття до оволодіння тим чи іншим поняттям (це дозволить сформувати міцність знань), створювати позитивну атмосферу, де дитина не боятиметься помилятись. 

Також ви можете звернутися за допомогою до кваліфікованих педагогів Vixon School, які сприятимуть активізації внутрішньої мотивації в дитини й водночас разом із нею досліджуватимуть навколишнє середовище й реалізовуватимуть вимоги освітніх шкільних програм.

Записатися на консультацію у Vixon School можна на сайті або ж за номером телефону [відкрити контакти]093 208-84-53.

Команда

Vixon School


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Підготовка до школи Початкова школа Ранній розвиток, розвиток дітей