Штучний інтелект та кібербезпека

Штучний інтелект та кібербезпека тісно пов'язані. У цій статті поговоримо про переваги та недоліки цього взаємозв'язку.

Штучний інтелект (ШІ) гратиме двояку роль у майбутньому кібербезпеці. З одного боку, ШІ може використовуватися для покращення систем захисту, дозволяючи більш ефективно виявляти та запобігати атакам. З іншого боку, хакери також можуть використовувати ШІ для створення більш складних і витончених атак.

Переваги використання ШІ в кібербезпеці

ШІ може аналізувати величезні обсяги даних та трафіку в реальному часі та автоматично виявляти аномальну поведінку чи підозрілі активності. Що дозволяє виявляти потенційні кіберзагрози швидше та ефективніше, ніж може зробити людина.

Крім того, ШІ може використовуватися для прогнозування майбутніх атак на основі аналізу історичних даних та поточних загроз. Така аналітика допоможе вживати запобіжних заходів і запобігати атакам до їх виникнення.

ШІ здатний створювати адаптивні системи безпеки, які можуть реагувати на змінні загрози та атаки в реальному часі. Ці системи можуть автоматично коригувати правила та політики безпеки, щоб більш ефективно захищати мережі та дані.

Ба більше, ШІ можна використовувати для розпізнавання образів та біометричної автентифікації, що підвищує безпеку доступу до систем. Така система включатиме:

  • розпізнавання осіб;
  • розпізнавання відбитків пальців;
  • сканування сітківки ока.

Системи на основі ШІ здатні допомогти у виявленні фішингових листів та шахрайських схем, а також у визначенні помилкових запитів на переказ коштів або шахрайських транзакцій. А ще ШІ може автоматизувати багато завдань у галузі кібербезпеки, що дозволяє аналітикам та фахівцям з безпеки сконцентруватися на складніших та стратегічних аспектах роботи.

Недоліки використання ШІ в кібербезпеці

Хакери можуть використовувати ШІ для автоматизації процесу пошуку та експлуатації вразливостей у мережах та додатках. ШІ може швидко сканувати великі обсяги даних та визначати слабкі місця у безпеці.

Останнім часом покращилася ефективність соціальної інженерії, оскільки ШІ можна використовувати для створення персоніфікованих фішингових повідомлень та шахрайських кампаній, які краще маскуються під легітимні запити та повідомлення.

ШІ легко може збільшити ефективність брутфорс атак, перебираючи паролі і ключі швидше, ніж будь-яка звичайна програма. До того ж, хакери можуть застосовувати ШІ для розробки більш складних та невиявлених шкідливих програм, які легко обходять системи виявлення та антивірусні програми.

Нерідко ШІ допомагає хакерам маскувати своє місце розташування та джерело атаки, що робить їх виявлення та переслідування великою проблемою для кіберполіції.

ШІ може аналізувати дані про цілі та вибирати оптимальний час для проведення атаки, щоб максимізувати збитки або уникнути виявлення. А ще хакери можуть використовувати ШІ для збору та аналізу даних про потенційні жертви, їхню поведінку та звички в мережі, щоб точніше націлити атаки. Також останнім часом зловмисники створюють за допомогою ШІ:

  • deepfake-відео;
  • deepfake-фотографії;
  • підроблені документи;
  • спотворені дані.

Роблять вони це для того, щоб проводити шахрайські операції чи дезінформувати жертву.

Все вищеперераховане підкреслює важливість розвитку засобів і методів захисту від кіберзагроз за допомогою ШІ, а також навчання співробітників компаній і користувачів ПК правилам безпеки. Адже з появою ШІ як інструменту для хакерів, кібербезпека стала ще складнішим завданням.

Бажаєте дізнатися більше про інформаційні технології? Академія Cisco на платформі SEDICOMM University буде рада допомогти!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка