Дизайн. Безоплатне навчання в Чехії

Дизайн. Безоплатне навчання в Чехії

Особливості освіти в Чехії для дизайнерів. Має бути чітке уявлення про те, яким саме дизайном ви хотіли б займатися, бо при вступі може бути вибір — 31 студія-спеціальність!

ВСТУП І БЕЗКОШТОВНЕ НАВЧАННЯ ДИЗАЙНУ В ЧЕХІЇ. Відео тут!

Особливості освіти в Чехії для дизайнерів

  1. Має бути чітке уявлення про те, яким саме дизайном ви хотіли б займатися, бо при вступі може бути 31 студія.
  2. Варіантів вступу два (залежить рівня підготовки студента):

1) вступаєш відразу на певну спеціальність;

2) перший рік підготовче відділення — творчий напрям, який починається з 1 липня, бо з 1 вересня вже подаються документи на вступ (резюме, мотиваційний лист).

  1. Має бути портфоліо, яке готується заздалегідь, подається в електронному вигляді і є умовою пройдення 1 етапу відбору. 20-30 робіт або фото, що потребує вже наявності певної художньої освіти.
  2. Навчання на підготовчому відділенні платне (від 5500 євро на рік), але платіж може розбиватися на 2 частини, або на 4 частини і виплачувати рік — пів року.
  3. Необхідний мовний рівень на іспитах А2-В1 (але якщо усний іспит, то В2, на навчання В2. Навчання чеською безкоштовне, англійською — платне.
  4. Цей підготовчий рік йде підготовка не тільки мовна, але й профільна підготовка до тесту з історії мистецтва, який проводиться чеською мовою.
  5. Бакалаврська програма — 4 роки, магістратура — 2 роки.

Конкурс (⁓ 2-11 осіб на місце, залежно від вишу). Уже до моменту вступу ви повинні мати навички та вміння за обраною спеціальністю.

Розглянемо, що необхідно для вступу на «Дизайн». Насамперед вам потрібно буде скласти творчий іспит (він складається з трьох завдань), успішно пройти співбесіду з приймальною комісією та надати портфоліо, захистити його.

У деяких університетах, перевіряється просторове мислення студента та здається тест на загальну розвиненість у сфері дизайну. Також будуть потрібні результати здачі Національного порівняльного іспиту (SCIO) з OSP. На момент складання вступних іспитів у вступників має бути рівень знання чеської мови — В1. До зарахування до університету — В2.

Для магістратури потрібно лише надати портфоліо та успішно пройти співбесіду з комісією та мати знання чеської на рівень не нижче В2.

А для охочих закінчити магістратуру англійською мовою все ще простіше. Потрібно лише надати своє професійне портфоліо та дотриматися всіх вимог, і тест В2 англійської.

Дизайн можна розділити умовно на декілька напрямів:

  1. Дизайн при архітектурних факультетах.
  2. Графічний дизайн.
  3. Образотворче мистецтво.
  4. Дизайн простору.
  5. Дизайн одягу, взуття, фешн-дизайн.
  6. Анімація і аудіовізуальне мистецтво.
  7. Ілюстрація.
  8. Прикладне мистецтво: скло, кераміка.

Зрозуміло, що в Європі дизайн — затребувана професія, там завжди важко навчатися, бо це складна спеціальність, але чи варто саме в Чехії отримувати цей фах.

  1. Чи можливо з чеським дипломом працювати в інших країнах Європи?

Так, можливо. Крім того, щоб працювати в іншій країні потрібно володіти рівнем державної мови не нижче ніж С1, іноді В2.  

Отже,

Крок 1. Завершити в Україні художню семирічну школу і створити якісне портфоліо.

Крок 2.1 1 клас середньої школи вивчення чеської мови, підготовка до ЗНО або мультипредметного тесту, гарні оцінки.

Крок 3. На початку 11 класу здійснюється оформлення на підготовче відділення, бронюється житло, отримується віза.

Крок 4. Після 11 класу 1 рік — підготовче відділення: досягається рівень мови В1 до іспитів і В2 на навчання, йде підготовка до вступного тесту з історії мистецтв.

Крок 5. Ретельно розібратися в вступних іспитах і сформувати топ 3 чи топ 5 факультетів і спеціальностей, куди ви подасте документи й будете складати вступні іспити.

Крок 6. Потрібно нострифікувати українське свідоцтво про повну середню освіту (задати іспити з 3-х предметів, яких не вистачає годин,  наприклад, географія).

Крок 7. Подаються документи в декілька вишів Чехії.

Крок 8. Здаються іспити (грудень-січень).

Крок 8. Відповідно до того вишу, куди був зарахований за результатами конкурсу студент йде навчатися, попередньо пройшовши обов'язкову процедуру ЗАПИСУ!

Терміни подачі документів:

До 30 листопада

Істпити: січень-березень

Крім того, заздалегідь, навіть онлайн, ви можете пройти тест із загальних передумов до навчання з просторового мислення

Отже, подача документів в кожен університет коштує від 500 до 850 крон  (20-30 євро). Ви можете подати документи в декілька вишів на декілька факультетів і збільшити свої шанси на вступ.

Навчання англійською є, коштує від 4000-5000 євро на рік, є не у всіх університетах. Допуск на навчання студент отримує після надання нострифікації, без підтвердження рівнозначності української середньої освіти чеській, студент не має статусу студенту, не допускається до сесій.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Анімація, 3D графіка Графічний дизайн Дизайн інтер'єру, архітектура, декор