Сучасні інформаційні технології: як вони змінюють світ — частина 1

У цій статті ми розповімо, які галузі великої сфери інформаційних технологій найшвидше розвиваються та змінюють світ. А саме, про роль ШІ та ІоТ у нашому теперішньому та найближчому майбутньому.

У сучасному світі інформаційні технології стають невід'ємною частиною нашого повсякденного життя, змінюючи способи взаємодії з технікою, нашу роботу та побут. Багато хто не помічає, як часто й активно вони стикаються з технологіями, які ще недавно здавалися дивовижними чи навіть вигаданими письменниками-фантастами.

Штучний інтелект (ШІ)

Просуваючись семимильними кроками, ШІ проникає у різні сфери нашого життя — від медицини до фінансів. Дедалі більше компаній залучають до роботи з різноманітними проєктами ресурси з ШІ. Наприклад, багато хто використовує генерацію зображень та тексту: починаючи від просування та покращення своїх вебресурсів до роботи над проєктами в ігровій чи кіноіндустрії. Але подібне застосування ШІ є лише верхівкою айсберга. Насправді можливості штучного інтелекту набагато ширші, ніж, скажімо, відповіді голосового помічника на низку стандартних запитань.

Вже зараз експерти замислюються про те, чи здатний ШІ до творчості та етичних рішень. Хтось може сказати, що ці питання обговорювати зарано. Проте, чим «розумнішим і самостійнішим» стає ШІ, тим гостріше вони встають.

Інтернет речей (IoT)

З кожним роком все більше пристроїв стають «розумними». Вони «вчаться». обмінюючись даними мережі для оптимізації нашого повсякденного життя. Колись було важко уявити холодильник, який може самостійно замовляти продукти в магазині за необхідності. Або годинник, який може виміряти артеріальний тиск або рівень кисню в крові. Тепер подібні речі не здаються чимось зі світу фантастики. Тоді як технології продовжують розвиватися рік у рік.

Однак зі зростанням числа підключених до мережі пристроїв виникають питання безпеки та конфіденційності. Хакери одними з перших оцінили перспективи ІоТ-пристроїв. Вони швидко знайшли універсальні методи злому для:

  • маршрутизаторів (роутерів);
  • камер відеоспостереження;
  • смарт-браслетів;
  • мультимедійних колонок.

Деякі фахівці зламують навіть дверні дзвінки. Однак найчастіше ІоТ-пристрої використовують для створення ботів або майнінгу криптовалюти. Але деякі хакери з їх допомогою проникають у домашню мережу власника та викрадають конфіденційну інформацію або впроваджують вірус-шифрувальник з метою шантажу.

ІоТ-технології постійно розвиваються і стають основою концепції «розумного» будинку. Тому в майбутньому важливо забезпечити кожному з таких пристроїв високий рівень захисту від злому, а також надійні методи зберігання даних користувачів.

На жаль, поки що реалізація захисту залишає бажати кращого. Принаймні багато розробників просто не враховують ці ризики, залишаючи користувачів беззахисними перед зловмисниками. Тому важливо самостійно дбати про безпеку пристроїв, які нас оточують. Пройшовши невеликі онлайн-курси, можна підвищити свої знання у сфері кібербезпеки та навчитися безпечно використовувати будь-які пристрої, які мають доступ до мережі.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка