Сучасні інформаційні технології: як вони змінюють світ — частина 2

У цій статті ми розповімо про такі галузі великої сфери інформаційних технологій, як блокчейн та хмарні обчислення. А також поговоримо про найбільш актуальну проблему, пов'язану з їх впровадженням у наше життя.

У попередньому матеріалі на цю тему ми обговорювали особливості розвитку інформаційних технологій з погляду на речі, які оточують нас. Однак є технології, які залишаються поза поглядом звичайного користувача. Але саме вони багато в чому змінили сферу ІТ та створили нові вектори для її розвитку.

Блокчейн технології

Багато хто чув про блокчейн. Найчастіше його застосування пов'язують із криптографічними валютами. Ця технологія забезпечує анонімне використання віртуальних грошей, їх зберігання та пересилання. Зокрема, на основі блокчейну працюють криптовалютні біржі.

Але блокчейн не обмежується лише криптовалютами. Він забезпечує прозорість та надійність у різних галузях, включаючи фінанси, логістику та охорону здоров'я. Наприклад, блокчейн надає відмінні можливості для обробки величезних обсягів даних, оскільки розподілена система зазвичай налічує велику кількість учасників, кожен з яких обчислює лише свій маленький фрагмент. Багато розробників вже зараз створюють цілі інфраструктури на основі блокчейну.

І в майбутньому розвиток цієї галузі може призвести до створення повноцінних держав, громадяни яких не будуть прив'язані до одного місця проживання. Такі держави будуть використовувати віртуальну валюту, надавати можливості для дистанційного голосування кожному громадянину, використовувати унікальні методи ідентифікації.

Хмарні обчислення

Це одна з галузей інформаційних технологій, що найбільш активно розвиваються. Раніше для того, щоб використовувати програмне забезпечення, необхідно було встановити його на свій комп'ютер. Це накладало обмеження на більшість користувачів, чиє обладнання не відповідало заявленим вимогам. Але зараз існує безліч різних сервісів, що дозволяють користувачам вільно використовувати:

  • операційні системи;
  • сервери;
  • ігри;
  • програми.

Якщо говорити простими словами, ця технологія працює наступним чином. Якась компанія купує дороге обладнання, а потім надає його в оренду окремим користувачам або фірмам, які пропонують послуги хмарних ресурсів. Наприклад, зараз не потрібно зберігати всі свої фото та відео на комп'ютері чи телефоні, можна завантажити їх на хмарний сервер і завантажувати або пересилати за необхідності. Таким чином, навіть якщо у пристрої користувача обмежений об'єм місця на дисковому накопичувачі, він може використовувати практично безлімітний об'єм пам'яті хмарних сховищ.

Еволюція хмарних технологій продовжується, надаючи більш ефективні рішення для зберігання даних та обробки інформації. Зараз багато компаній вважають за краще закуповувати більш дешеве обладнання для повсякденного використання і просто орендувати хмарні потужності для обчислень та збереження даних. Надалі це, напевно, стане нормою для більшості компаній. Особливо з урахуванням того, що якість мережних з'єднань зі швидкістю передачі даних мережею неухильно покращується.

Ці тренди лише мала частина різноманіття сучасних інформаційних технологій. Щодня вони продовжують впливати на наш світ, відкриваючи нові можливості. Проте, чим активніше розвивається сфера ІТ, тим гостріше постає питання збереження даних у безпеці.

Саме тому більш затребуваною професією на ринку праці стає фахівець з кібербезпеки. Освоїти її може будь-хто в досить короткі терміни. Тоді як працювати за фахом можна як офлайн, так і дистанційно. Щоб стати високооплачуваним фахівцем із кібербезпеки, достатньо пройти онлайн-навчання. І Академія Cisco на платформі Університету СЕДІКОМ буде рада в цьому допомогти.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії IT, програмування, розробка