Як правильно оформити стиль Джапанді в інтер'єрі: 5 порад

Як правильно оформити стиль Джапанді в інтер'єрі: 5 порад

Стиль Джапанді (japandi) на сьогодні серед актуальних трендів. Його цінують за незахаращену естетику, близькість до природи, розмірений ритм і прийняття недосконалості речей.

Світлі тони, натуральні матеріали, продуманість і простота — лаконічні, але водночас теплі простори, що поєднують японський і скандинавський вплив, не виходять з моди. 

Європейська Школа Дизайну підготувала п'ять порад, які допоможуть найкраще відобразити стиль Джапанді в інтер'єрі.

Роль порожнечі

Не захаращуйте простір речами, наведіть лад і позбудьтеся зайвого, щоб звільнити місце: джапанді спонукає міркувати про те, що для нас справді важливо. Нехай у приміщеннях панує відчуття свободи та повітря, як у чистих японських або скандинавських інтер'єрах. Приділіть особливу увагу функціональності та деталям, залишивши в інтер'єрі тільки найпотрібніше і найулюбленіше.

Зв'язок із природою

І в Японії, і в Скандинавії люди люблять проводити час на свіжому повітрі, милуючись природою і привносячи її елементи у свої будинки. Для джапанді в інтер'єрі це означає використання натуральних матеріалів, насамперед дерева природних відтінків, шкіри, паперу, а також фактурного текстилю, такого як льон і бавовна, і органічних форм. Крім теплих і світлих тонів, палітра містить природні землисті відтінки - зелені, коричневі. Вибирайте позачасові предмети, які довго живуть і красиво старіють.

Вабі-сабі

Вабі-сабі — важлива частина японського світогляду — означає красу того, що недосконале, швидкоплинне або незакінчене. Цей принцип, що дає змогу приймати недоліки й мінливість речей, знайшов відображення і в естетиці Джапанді. Дизайнери радять не боятися змішувати в інтер'єрі старе і нове — розбавляти нещодавно куплені предмети вінтажними знахідками і меблями, які вже пожили. Свою чарівність внесуть грубіша обробка матеріалів, недосконалі природні елементи, а також ознаки ручної роботи.

Сила світла

У культурі Японії вивірений баланс світла й тіні теж відіграє велику роль: у традиційних будинках через розсувні двері світло легко потрапляє всередину, але низькі карнизи й стелі не дають змоги йому проникнути вглиб приміщення. Джапанді передбачає функціональне і комфортне освітлення, створене за допомогою природних і штучних джерел, а також декоративних прийомів.

Персональні налаштування

Джапанді в інтер'єрі — це мікс двох стилів, що доповнюють один одного, але водночас це шкала, за якою можна рухатися в той чи інший, найбільш комфортний для себе бік. Додати більше світлого дерева, м'яких, прохолодних тонів і яскравих деталей, типових для скандинавських інтер'єрів? Чи обрати темніші кольори, виражені фактури та характерні меблі з низькою посадкою? У будь-якому разі варто поспостерігати за простором і власними відчуттями, щоб отримати по-справжньому гармонійний та індивідуальний результат.

Навчитись створювати інтер'єри в стилі Джапанді та інших напрямах можна на профільних курсах з дизайну.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Дизайн інтер'єру, архітектура, декор