Підсумки «митного безвізу» І квартал 2024

Підсумки «митного безвізу» І квартал 2024

Бізнес активізувався у застосуванні транзитних спрощень: у І кварталі 2024 року вдвічі зросла кількість підприємств, які отримали авторизації.

У І кварталі 2024 року за процедурою спільного транзитну оформлено 23,5 тис. транзитних декларацій, більш ніж третину від загальної кількості 65 тис. з початку застосування в Україні процедури спільного транзиту (NCTS), тобто з 1 жовтня 2022 року.

Так, у країнах-учасницях Конвенції про процедуру спільного транзиту було успішно завершено понад 19 тис. переміщень, розпочатих митними органами України. Та в Україні було успішно завершено майже 4,5 тис. переміщень, розпочатих в інших країнах-учасницях Конвенції. Порівняно з І кварталом минулого року показники успішно завершених переміщень, розпочатих в Україні, зросли у 13 разів, а переміщень, розпочатих в інших країнах-учасницях Конвенції, — у 9 разів.

Зросла кількість підприємств з 57 до 101, які отримали та використовують авторизації на застосування транзитних спрощень відповідно до Конвенції. Їм надано 121 авторизацію (із 303 упродовж періоду застосування Україною Конвенції), з них:

39 (із загальних 104) «використання загальної гарантії», у т.ч. на збільшення референтної суми; 

27 (із 74) «статус авторизованого вантажовідправника»;

27 (із 69) «статус авторизованого вантажоодержувача»;

22 (із 44) «використання пломб спеціального типу».

Щодо гарантування процедури спільного транзиту — значне зростання кількості зареєстрованих індивідуальних гарантій в І кварталі 2024 року. Лише за цей квартал зареєстровано майже 3 тис. індивідуальних гарантій на загальну суму понад 95 млн євро. Водночас з моменту приєднання України до Конвенції про процедуру спільного транзиту на кінець кварталу в системі NCTS наявні майже 5,5 тис. чинних (у тому числі використаних) індивідуальних гарантій на 274 млн євро.

Також за цей період зареєстровано 21 загальну гарантію на суму 38 млн євро. З початку застосування системи NCTS всього зареєстровано 74 загальні гарантії (чинних на сьогодні — 50 на загальну суму 167 млн євро).


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Економіка, бухгалтерія та облік Логістика, митниця, ЗЕД