Етапи створення прийомної сім'ї

Етапи створення прийомної сім'ї

Мета дослідження полягає у визначенні усіх етапів та кроків процедури створення прийомної сім’ї в Україні.

Порядок створення прийомної родини визначено Сімейним кодексом України (Глава 20-1. Прийомна родина), Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. та «Положенням про прийомну сім’ю», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №565 від 26.04.2002 р.

Сімейний кодекс України дає наступне тлумачення поняття «прийомна сім’я».  Прийомна сім’я — це сім’я, яка добровільно взяла на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування [2].

Для того щоб стати прийомними батьками, матір’ю або батьком, необхідно пройти нескладну процедуру, яка може зайняти орієнтовно від 6 місяців до 1,5 року. У поодиноких випадках, якщо рішення щодо створення прийомної родини тверде та остаточне, час на створення прийомної сім’ї може зайняти до 3 місяців, що дуже добре для дитини або дітей, у випадку, коли родина має намір піклуватися більш ніж однією прийомною дитиною.

Повну процедуру створення прийомної родини в Україні можна узагальнити у наступні етапи [1; 2]:

  1. Звернутися до Служби у справах дітей або Центру соціальних служб за місцем проживання, отримати консультацію щодо умов створення прийомної родини. 
  2. Написати заяву про бажання створити прийомну сім’ю до міськвиконкому за місцем проживання.
  3. Зібрати та подати необхідний пакет документів до органу, який утворює прийомну сім’ю. 
  4. Пройти обстеження житлово-побутових умов. Отримати «Акт обстеження житлово-побутових умов».
  5. Отримати у Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді направлення на проходження спеціального навчання для кандидатів у прийомні батьки.
  6. Пройти навчання (курс 72 години) в Обласному Центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді за місцем проживання. Після проходження курсу отримати довідку про його проходження та рекомендацію Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення осіб як кандидатів у Єдиний банк даних.
  7. Отримати у Службі у справах дітей за місцем проживання «Висновок про можливість створення прийомної сім’ї» та відповідність її інтересам дитини.
  8. Стати на облік прийомних батьків у Службі у справах дітей за місцем проживання (реєстрації). Служба у справах дітей вносить відомості про прийомних осіб до Банку даних.
  9. Отримати доступ до інформації про дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Дітей можна брати на виховання з державних установ для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування: з дитячих будинків, будинків дитини, шкіл-інтернатів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, притулків для неповнолітніх, центрів соціально-психологічної реабілітації.
  10. Отримати направлення на знайомство і встановлення та налагодження контакту з дитиною.
  11. Познайомитися з дітьми, налагодити контакт, ознайомитися із інформацією про стан здоров’я, фізичний та розумовий розвиток дітей, яких бажають взяти на виховання та спільне проживання.
  12. Подати заяву до Районної державної адміністрації або у виконавчий орган міської ради про надання статусу прийомної сім’ї та передачу на спільне проживання й виховання дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. Голова районної державної адміністрації чи виконкому міської ради приймає «Розпорядження про створення прийомної сім’ї та передачу дитини на виховання та спільне проживання».
  13. Влаштувати дітей до прийомної сім’ї. Сумісно із представником Служби у справах дітей за місцем проживання та органом опіки і піклування, забрати дитину із державної установи додому та отримати на неї пакет документів.
  14. Підписати договір про влаштування дітей до прийомної сім'ї на виховання та спільне проживання. 
  15. Отримати послуги соціального супроводу від Служби у справах дітей за місцем проживання (реєстрації) прийомної родини. 

Підсумовуючи викладений матеріал, можна зробити висновок та зазначити, що прийомна сім’я — це подружжя, сім’я або окрема особа, яка не перебуває в шлюбі, що добровільно за рахунок державного фінансування взяли на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, та є їх законними представниками.

Список використаних джерел:

  1. Положенням про прийомну сім’ю, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України №565 від 26.04.2002 р. URL: https://ips.ligazakon.net/document/KP020565?an=7 (дата звернення 02.04.2024).
  2. Сімейний кодекс України 2023 року (із змінами та науково-практичними коментарями). URL: https://vkd.kiev.ua/zakony/simeinyi-kodeks-ukrainy/stattia-256-2-pryiomni-batky/ (дата звернення 31.03.2024).


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виховання дітей, школа батьків Відносини, комунікація Психологія, саморозвиток