Особливості прийомної сім’ї як альтернативної форми сімейного влаштування дітей, що залишилися без батьківського піклування

Особливості прийомної сім’ї як альтернативної форми сімейного влаштування дітей, що залишилися без батьківського піклування

Актуальність теми, що досліджується полягає в тому, що однією із пріоритетних та нескладних форм швидкого влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є прийомна родина.

Сімейний кодекс України (Розділ IV, Глава 18-202) та Закон України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» від 13.01.2005 р. встановлюють форми влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а саме: усиновлення; встановлення опіки чи піклування (переважно для кровних родичів); патронатна сім’я; прийомна сім’я (1-4 дитини); дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) (5-10 дітей, у т.ч. включаючи власних дітей); установи для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (інтернати, дитячі будинки, притулки тощо).

Актуальність теми, що досліджується полягає в тому, що однією із пріоритетних та нескладних форм швидкого влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, є прийомна родина.

Громадська спілка «Українська мережа за права дитини», яка є багаторічним партнером Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, дає схоже визначення прийомної сім’ї. Прийомна сім’я – це подружжя, сім’я або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі, що добровільно за плату взяли на виховання і спільне проживання від одного до чотирьох дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування [1].

Метою створення прийомних сімей є забезпечення належних умов для проживання,  виховання та розвитку сімейному оточенні дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Особи, які створили прийомну сім’ю, отримують статус прийомних батьків, а діти, яких взяли на спільне проживання та виховання – прийомних дітей.

Прийомні батьки є законними представниками прийомних дітей, які діють в інтересах прийомних дітей без спеціальних на те повноважень та несуть обов’язки з виховання та розвитку дітей, передбачені статтею 150 Сімейного кодексу України.

Відповідно до Положення про прийомну сім’ю, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України №565 від 26.04.2002 р., прийомними батьками можуть бути працездатні особи, які перебувають у шлюбі (крім випадків, передбачених п. 14 даного Положення та статтею 212  Сімейного кодексу України) або окрема особа, яка не перебуває у шлюбі [2].

Основними передумовами щодо створення прийомної родини є такі показники майбутньої прийомної родини, як: вік, дохід та умови проживання:

1. Вік — на час досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку всі прийомні діти повинні досягти повноліття.

2. Дохід на одну особу у прийомній сім’ї повинен бути вище прожиткового мінімуму.

3. Житлова площа — майбутні прийомні батьки повинні мати власну житлову площу із відповідними санітарно-гігієнічними та побутовими умовами для належного проживання, виховання та розвитку дитини [1].

Створення прийомної родини є дуже складним для прийняття та відповідальним рішенням для подружжя або окремої особи. У багатьох випадках процес ухвалення остаточного зваженого рішення щодо створення прийомної родини може зайняти набагато більше проміжку часу, аніж увесь процес її створення, починаючи із написання заяви, збору пакету необхідних документів, закінчуючи супроводом новоствореної прийомної сім’ї Службою у справах дітей.

Порядок створення прийомної родини визначено Сімейним кодексом України (Глава 20-1. Прийомна родина), Законом України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування» та «Положенням про прийомну сім’ю».

Для того щоб стати прийомними батьками, матір’ю або батьком, необхідно пройти нескладну процедуру, яка може зайняти орієнтовно від 6 місяців до 1,5 року.

Також необхідно зазначити, що термін функціонування прийомної сім’ї визначається:

- досягненням повноліття (18 років) прийомної дитини або до закінчення нею відповідних навчальних закладів. Потім вона вибуває з прийомної сім’ї. Точніше сказати закінчуються супровід Службою у справах дітей прийомної родини та фінансовим забезпеченням прийомної дитини. Але, якщо прийомні батьки та дитина віршують залишитися сім'єю, відносини між ними продовжуються;

- досягнення обома прийомними батьками пенсійного віку. В окремих випадках прийомна сім’я може функціонувати ще 5 років для того, щоб усі прийомні діти досягли повноліття.

Підсумовуючи викладений матеріал, можна зробити висновок та зазначити, що особливістю прийомної сім’ї як альтернативної форми сімейного влаштування дітей, що залишилися без батьківського піклування, є те, що:

  • дозволяє розв'язувати питання тимчасового влаштування долі дитини, батьки якої за певних обставин (хвороба, засудження тощо) певний проміжок часу не можуть займатися вихованням;
  • кандидати у прийомні батьки обов’язково проходять спеціальний курс підготовки, навчання, яке організоване регіональними центрами соціальних служб із залученням спеціалістів з питань психології, педагогіки, медицини тощо, за програмою, затвердженою Міністерством соціальної політики;
  • кандидатури потенційних прийомних батьків та кандидатури дітей, які передаються на виховання, погоджуються з органами опіки та піклування;
  • дитина, яка виховується в прийомній сім’ї, не позбавляється статусу дитини-сироти і за нею залишаються всі пільги, передбачені законодавством;
  • утримання прийомної дитини у сім'ї фінансується державою;
  • прийомні батьки у розв'язанні проблем прийомної дитини співпрацюють із соціальним працівником, який здійснює соціальний супровід прийомної сім'ї;
  • можливість усиновлення цієї дитини прийомними батьками або іншими кандидатами.

Отже, прийомна родина — це шанс дитини, яка залишилась без батьківсткого піклування, на щасливе життя та успішне майбутнє.

Список використаних джерел

  1. Як в Україні стати прийомним батьком чи матір’ю. Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. 20.03.2024. URL: https://minre.gov.ua/2024/03/20/yak-v-ukrayini-staty-pryjomnym-batkom-chy-matiryu/ (дата звернення 25.03.2024).
  2. Як створити прийомну сім’ю: вимоги до прийомних батьків, — роз’яснення Служби у справах дітей Дрогобицької міської ради. Портал: Дрогобицька міська рада. URL: https://drohobych-rada.gov.ua/anons-29-travnya-vidbudetsya-zasidannya-pogodzhuvalnoyi-rady-2-2-2/ (дата звернення 24.03.2024).


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виховання дітей, школа батьків Відносини, комунікація Психологія, саморозвиток