Ставимо запитання англійською мовою. Як це потрібно робити?

Ставимо запитання англійською мовою. Як це потрібно робити?

Як ставити запитання так, щоб отримати точну та змістовну відповідь? П’ять різних способів запитувати англійською мовою з детальними поясненнями та прикладами вживання.

Будь-яка дружня розмова, ділові переговори чи телефонне інтерв’ю — це низка питань та відповідей. Вміння дізнатися про щось або з'ясувати інформацію надзвичайно корисне для повсякденного спілкування. Тож у цій статті ми перерахуємо основні типи запитань, які існують в англійській мові, обговоримо важливість кожного із них та подивимось як це працює на практиці.

Чому важливо правильно ставити питання?

Правильне запитання допоможе зібрати найбільш актуальну та корисну інформацію. Візьмемо для прикладу робочу задачу. Іноді вам потрібно з'ясувати деталі у керівника або отримати зворотний зв’язок від колег. А в деяких випадках достатньо навіть однієї короткої відповіді без обговорення. Таким чином типи запитань, які ви ставите, безпосередньо впливають на відповідь, яку ви можете отримати.

5 типів англійських запитань

Питання в англійській мові мають особливу низхідну інтонацію, коли питальне слово вимовляється найвищим тоном, а на письмі традиційно ставлять знак питання. Крім того, кожен тип запитань має свої особливості.

Загальні (General)

Найпростіші запитання, які часто називають Yes-No question. Вони вимагають просту ствердну чи заперечну відповідь — "так" чи "ні". Формуються за допомогою допоміжного дієслова (залежно від граматичного часу) або модального дієслова, а також відрізняються непрямим порядком слів. Іноді загальні запитання виконують роль риторичних, тобто не потребують відповіді.

  • Do you have any pets? (Чи є у вас домашні тварини?)
  • Should we do what they say? (Чи повинні ми робити те, що вони говорять?)
  • Did you read this book? (Чи читали ви цю книгу?)
  • Will you spend this summer abroad? (Ви проведете це літо за кордоном?)
  • Is he a doctor? (Він лікар?)
  • Could it be that the reason is us? (Можливо, причина в нас?)

Спеціальні (Special)

Коли питання вимагає розгорнутої відповіді, перед вами спеціальний тип запитань. Їхня головна риса — питальне слово на початку. Вони вживаються для уточнення та конкретизації інформації. Спеціальні питання ще називають Wh-questions, оскільки більшість питальних слів в англійській мові починається з буквосполучення wh-. В іншому побудова таких запитань збігається із загальними.

  • Where are you now? (Де ви зараз?)
  • What are you going to do? (Що ви збираєтесь робити?)
  • When does this concert start? (Коли починається цей концерт?)
  • How do you run your team? (Як ви керуєте вашою командою?)

Запитання до підмета 

До цієї категорії належать питання, що стосується саме головного члена речення – підмета. Цікаво, що конструкції не використовують допоміжні / модальні дієслова, а підмет змінюється питальним займенником “who” і “what“:

  • Who works here? (Хто тут працює?)
  • Who broke the mirror? (Хто розбив дзеркало?)
  • What makes you happy? (Що робить тебе щасливим?)

Тож схема побудови такого запитання доволі проста:

Питальний займенник + присудок + доповнення / інші частини речення.

Альтернативні (Alternative)

Сполучник "or" — обов’язкова складова альтернативних запитань. Вони вже містять кілька варіантів відповідей (як правило два) та зберігають непрямий порядок слів.

  • Do you like winter or summer? (Вам подобається зима чи літо?)
  • Will you go to the sea or to the mountains? (Ви поїдете на море чи в гори?)
  • Does he play the violin, piano or drums? (Він грає на скрипці, піаніно чи барабанах?)

Розділові (Disjunctive)

Особливий тип запитань складається зі звичайного розповідного речення та короткого уточнення в кінці. Відповідь може бути "yes" або "no". Цікава особливість: якщо disjunctive question починається зі стверджувального речення, «хвостик»‎ (питальна частина) буде заперечною. І навпаки: якщо ж на початку заперечне речення, уточнення повинно бути стверджувальним.

  • She speaks five languages fluently, doesn't she? (Вона вільно розмовляє п'ятьма мовами, чи не так?)
  • They lived in this house, didn't they? (Вони жили в цьому будинку, чи не так?)
  • You didn't expect to meet your friend, did you? (Ви не очікували зустріти свого друга, вірно?)
  • They will come to the meeting, won't they? (Вони прийдуть на зустріч, чи не так?)

Отже, тепер ви знаєте, як ставити запитання англійською! Все, що вам необхідно, це лише постійна практика. Найкращий спосіб вдосконалити мовні навички, зануритись у граматичні нюанси та розширити словниковий запас — це англійська мова для дорослих онлайн. Перший Кембриджський освітній центр зібрав перевірені навчальні матеріали та дієві методики, що допоможуть вам швидко подолати мовний бар'єр та підтримати розмову з іноземцем на будь-якому рівні. Набір у групи триває, встигніть приєднатись до студентів, які вже долучилися до курсів, і вивчайте англійську в зручному форматі, наприклад, за програмою "Лексика і граматика"!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини Мовні курси Онлайн курси