Як щодня вивчати нові слова англійською мовою?

Як щодня вивчати нові слова англійською мовою?

Дієві поради та унікальні техніки, які допоможуть вивчати від 3 слів щодня, 90 щомісяця чи понад 1000 щороку. Або навіть більше, якщо проявити наполегливість. Вам знадобиться менше, ніж 30 хвилин на день. Дізнайтесь, що для цього потрібно!

Якщо ви з сумом дивитесь на Оксфордський словник і думаєте, що таку кількість слів нереально вивчити за все життя, пропонуємо відволіктись на хвилинку та прочитати цю статтю. Ми готові довести, що поповнити словниковий запас можна швидко, легко і без надмірних зусиль. Скористайтесь порадами Першого Кембриджського освітнього центру!

8 лайфхаків з вивчення слів, які реально працюють

Для базового володіння англійською вам достатньо 2000-3000 слів, просунутий рівень вже вимагає понад 10 000. Бажаєте вільно висловлювати думки й нарешті позбутись незручних пауз у розмові англійською мовою? Збагачуйте словниковий запас щодня! 

Реальна ціль на кожен день

Не варто хапатись за все одночасно та вчити все, що потрапляє на очі. Ставте досяжну мету на кожен день: займатись 10-15 хвилин та запам’ятовувати 2-3 нових слова. Через кілька тижнів можна підвищити планку та приділяти заняттям 30 хвилин, щоб вивчати 5-7 слів чи навіть словосполучень. Знайдіть ваш зручний ритм та графік, адже важливо, щоб навчання було у задоволення.

Ігри у слова

Достатньо замінити нудне зубріння на цікаву гру, аби лексичний запас збільшувався зі швидкістю світла. Знаючи англійський алфавіт, можна використовувати літери як спосіб вивчення нових слів навіть з таких предметів, як географія, історія, біологія та інші. 

Правила прості: треба придумати слово на певну тему для кожної окремої літери алфавіту. Скажімо, ви цікавитесь географією, тоді ваш список слів матиме приблизно такий вигляд: area (область), border (кордон), capital (столиця), district (район), equator (екватор) і так далі. Якщо ви не знаєте жодного слова на якусь літеру, знайдіть його в словнику або в інтернеті!

Римовані слова — ще одна оригінальна техніка збільшення словникового запасу. Завдання — скласти групи слів, які закінчуються на однаковий звук, наприклад: hat (капелюх), at (біля), bat (кажан), rat (щур), scat (скат), that (той), vat (чан). Не варто обмежуватись лише одно- або двоскладовими словами! Щоб набрати більшу кількість балів, потрібно використовувати слова з більшою кількістю складів. Таким чином до попереднього списку можна додати складніші слова: chitchat (балаканина), muskrat (ондатра), acrobat (акробат), habitat (середовище), aristocrat (аристократ). 

Власний словничок

Зберігайте все, що ви дізналися, в одному місці. Заведіть блокнот, створіть файл на комп’ютері або відкрийте нотатки на телефоні. Неважливо, яким саме буде ваш словник, головне додавати нові слова регулярно та мати змогу переглядати їх час від часу. 

Корисні додатки

Встановіть мобільні додатки для вивчення англійських слів. Серед найпопулярніших: Quizlet, DuoCards, MemoWord, 6000 Words. Принцип дії майже однаковий: пропонуються популярні англійські слова з перекладом, картинкою, транскрипцією чи аудіовідтворенням. Є різні режими вивчення, зокрема повторення, тести, самостійне написання, завдання на з’єднання слів зі значенням чи зображенням. У більшості додатків передбачено нагадування, тому заняття точно будуть регулярними.

Активне використання

Якщо лексика не вживається, вона швидко забувається. Отже, записати або зберегти нові слова недостатньо. Відразу досліджуйте всі пов’язані слова та фрази. Наприклад, зберігаючи слово curiosity (допитливість), не полінуйтесь переглянути також curious (допитливий), curiously (цікаво), incurious (нецікавий), overcurious (занадто допитливий). Таким чином замість одного слова, ви вивчаєте всі чотири, а то й більше. Необхідно щодня використовувати їх в повсякденних розмовах, написати кілька речень, подумки відмічати їх при читанні чи перегляді відео англійською. Чим частіше слова будуть зустрічатись, тим більше шансів запам’ятати їх раз і назавжди.

Повторення і ще раз повторення

Слід повторювати слова щодня, краще по кілька разів на день. Набагато ефективніше виділяти по п’ять хвилин кожного дня, ніж намагатись надолужити все за одну годину в тиждень. У кожного знайдеться хоча б п'ятнадцять вільних хвилин перед сном, тому виправдання «завтра за три дні повторю» не приймаються.

Ще одна помилка — спроба охопити всі слова одразу. Внаслідок чого лексика накопичується, схожі слова плутаються і вдається запам’ятати лише невелику частину від загальної кількості. Краще дотримуватись послідовності. Додали п'ятдесят слів на вивчення — відпрацьовуйте їх. Краще повторити більше разів, ніж відразу переходити до наступних. 

Вивчення у контексті

Найкращий спосіб пришвидшити процес — запам’ятовувати слова в правильному контексті. Коли нарощується словниковий запас, необхідно звертати увагу на поєднання іменників з прикметниками, дієслів з прийменниками. Іноді такі схожі, на перший погляд, вирази можуть мати протилежне значення. Наприклад: словосполучення get away from суттєво відрізняється від get away with. Перший варіант означає «відсторонитися або втекти від чогось» (I want to get away from our house), тоді як другий має значення «уникати покарання або небажаних наслідків за ганебний вчинок» (He thinks he can get away with cheating).

Популярна лексика

Без знання складних медичних чи військово-інженерних термінів цілком можливо прожити, а не знаючи 100 найуживаніших англійських слів, спілкуватись буде складно. Типова помилка новачків — завчати всі можливі добірки слів, що зустрічаються в інтернеті. В результаті студент знає безліч назв квітів та всі можливі кольори, готовий розповісти про пурпурово-коралову гортензію, а от спитати дорогу або замовити каву не в змозі. Отож, краще щодня вивчити повсякденні слова та фрази, які часто використовуються у побуті.

Вивчаймо із задоволенням

Для впевненого володіння англійською мовою необхідно мати глибокі знання англійської лексики. Можна не заглиблюватись у надскладну граматику, але не слід пропускати будівельні блоки мови — слова. 

Все ж, будемо реалістами: запам’ятати весь англійський словник за день неможливо, тим паче коли йдеться про дітей. Активний словниковий запас формується у віці 6-10 років, тому варто обрати курси англійської для дітей онлайн, щоб вивчення проходило максимально ефективно та якісно, а у малюків залишились виключно позитивні враження. Викладачі Першого Кембриджського освітнього центру використовують сучасні матеріали, які легко підлаштовуються до потреб групи та конкретної дитини. 

Застосовуються мультимедійні ресурси, які діють на зоровий, слуховий та кінестетичний канали сприйняття інформації. Після закінчення навчання всі учні складають іспит і отримують безстрокові міжнародні сертифікати від Кембриджського університету. Обирайте навчальну програму та зручний час, дозвольте вашій дитині вивчати англійську не виходячи з дому!

А ось якщо ви давно перетнули цю вікову позначку й англійська потрібна просто зараз чи навіть "на вчора", тоді мерщій записуйтеся на курс "Розмовної англійської" для дорослих. Вже за два місяці курсу ви зможете підтримати спілкування на будь-яку тему, а під час навчання попрактикуєтесь у різних комунікативних ситуаціях, близьких до реального життя.


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси