У чому полягає щасливий бізнес?

У чому полягає щасливий бізнес?

Для чого Вам бізнес? Для грошей? Навряд. Гроші – це результат Вашої великої роботи, часу, зусиль, але явно не ціль життя. Для більших можливостей? Можливо. Але чи будете Ви щасливі при цьому?

Усі ми хочемо бути щасливими, усі, без винятку, народжуємося із великою місією бути щасливими та приносити щастя іншим. Багато хто вважає, що неможливо поєднати доброту, любов, щастя з справжнім бізнесом?
 З самого дитинства батьки, друзі, школа, університет, суспільство нам нав’язують, стереотипи, що якщо ти в бізнесі, то ти маєш бути «акулою», видирати своє «зубами» у конкурента, ти маєш бути жорстким, без співчуття, сильним та впертим, і працювати, працювати, і, ще раз, працювати витрачаючи на бізнес увесь свій час. Звичайно, і така поведінка, має місце бути, і вона приносить великий прибуток, але чи дійсно вона нам приносить те, що називається «Щастя»? Як правило, з часом, такий стиль ведення бізнесу призводить до професійного «вигорання», депресії, незадоволеності собою, погіршенням здоров’я і в додаток, ще погіршенням стосунків з рідними. Виникає недовіра до людей, заздрість оточуючих, а всі гроші використовуються на лікування та «залатування» дорогими іграшками душевних дірок, тих прогалин, в яких мало б бути щастя. Чому ж так стається? 

Багато корисної літератури вчить нас бізнесу, вчить, як правильно його вести, як робити стратегічні планування на декілька десятків років вперед, як берегти свій час, як ставити цілі, і які саме. Але, як правило, ці цілі стосуються лише розвитку бізнесу, збільшення прибутку, кар’єрного розвитку і майже не стосуються душевного задоволення. Коли на тренінгах ми розмовляємо про цілі, то я завжди раджу ставити мінімум чотири цілі, які будуть стосуватись чотирьох важливих областей існування людини, без яких вона не зможе отримати гармонії та повноцінного щастя від життя, отже:

  • Тіло
  • Внутрішній Світ
  • Діяльність
  • Контакти

Це ті сфери, які від нас рівноцінно вимагають розвитку.
Сфера нашого «Тіла»включає в себе обов’язково спорт, догляд за здоров’ям, спа-процедури, лікування, манікюр, педикюр тощо. Це те, що потребує для щастя «Тіло».
Сфера «Внутрішнього Світу»включає в себе розвиток  духовності, збільшення в собі любові до ближніх, розвиток в собі терпіння, доброчинність, похід у храм Господній, похід на природу, читання душевної літератури, допомога ближньому, хворим, бідним тощо. Без цього «Душа» починає в’янути.
Сфера нашої діяльності– це звичайно розвиток нашої особистості, професійних навиків, кар’єрних планів, розвиток бізнесу, курси, тренінги, стратегічні плани тощо. Без розвитку цієї сфери наш бізнес почне занепадати.
І, на кінець, сфера «Контакти». Людина – особистість соціальна, з давніх віків люди завжди об’єднувались для захисту, для створення родинних зв’язків, для полювання на здобич, і хоч пройшло дуже багато років, а ця людська риса не помінялась, ми і надалі любимо об’єднуватись в альянси, комітети, організації для захисту та нових цікавих контактів, які також можуть принести «хороший улов» у наш бізнес чи життя. Без розвитку даної сфери люди «дичіють», «черствіють», стають відлюдкуватими, їм важко знайти спільну мову з іншими людьми.
 І саме тоді коли всі ці сфери будуть отримувати від Вас однакову кількість часу та Вашої енергії, думаю, що Ви досягнете повної гармонії. 

Будьте Щасливі!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Project management, управління проектами Готельно-ресторанний бізнес, туризм, HoReCa Менеджмент, керування, KPI