Бізнес-школа для дітей: там, де помилятися — безпечно

Бізнес-школа для дітей: там, де помилятися — безпечно

Маріанна Луців, власниця MiniBoss Business School Kyiv, переконана, що навіть у наймолодшому віці дитина здатна реалізувати свій продукт чи послугу і прийти до першого прибутку. Про це вона розповіла в інтерв'ю журналу про освіту Ed_Venture.

Ed_Venture (далі - EV): До яких сучасних і майбутніх викликів, що стоять перед освітою, готує модель навчання у MiniBoss?

Світ постійно змінюється і потребує від нас неабиякої гнучкості. Як показує життя, найбільш гнучкими є діти, тому, якщо говорити про бізнес-освіту у нашому ракурсі, ми готуємо дітей, виховуючи певне світобачення, а саме сприйняття життя крізь бізнес-призму. Що це означає? Аби створити свою справу, треба бути творцем, а значить побачити потребу і використати можливість, а все це — і про творчість, і про ризик, і про відповідальність.

Уміти швидко реагувати на зміни, бути адаптивним до нових умов та обставин, «ловити» можливості та діагностувати ресурси — це необхідні навички для успішної людини майбутнього. Тому ми маємо вчити дитину не просто знанням, а ще й умінням, які допоможуть їй швидко адаптуватися до нового світу.

У MiniBoss Business School вчитель є модератором, або ментором, який не вказує на недоліки та помилки дитини, а натомість допомагає фокусуватися на потенціалі особистості. Вчитель через ігрові та кейсові методики навчання, спираючись зокрема й на власний досвід дитини, допомагає студентам вчитися мислити, приймати рішення, знаходити можливості та ресурси для реалізації своїх цілей. Усі набуті знання та навички мають прикладний характер. Дитина розуміє, для чого їй потрібно щось знати та вміти. Ми створюємо середовище, в якому діти не бояться помилятися.

Ми говоримо не про помилки, а про досвід, якого набувають наші студенти, адже успішною може стати лише досвідчена особистість. Тобто особистість, яка зробила багато помилок, проте ці помилки не зупинили її на власному шляху. Власний досвід — це екологічне середовище, яке надає бізнес-школа. Це унікальна річ, яку цінують діти.

EV: Які особливості навчального процесу у MiniBoss? 

У MiniBoss навчаються діти від 6 до 14 років. Кожний рік складається з трьох семестрів і має свою академічну структуру. В авторські програми восьми курсів інтегровано 18 предметів і 12 типів практики (інтерактивні уроки, бізнес-ігри, тімбілдинг, майстер-класи, бізнес-тури, бізнес-моделювання, кар’єрна карта тощо), які формують чітку академічну модель року, що дозволяє студентам застосовувати всі отримані знання на практиці.

Навчання у MiniBoss — чудове доповнення до будь-якої школи. Протягом року, з вересня до травня, діти займаються раз на тиждень на вихідних, та, крім того, ми занурюємо їх у своєрідний бізнес-інкубатор. Ближче до нового року вони починають генерувати ідеї. Щоб зрозуміти, яким буде їхній майбутній стартап, ми даємо можливість побувати на багатьох майстер-класах, знайомимо із власниками бізнесу. Крім того, діти виходять на форум стартапів — це можливість отримати грант і стартовий капітал для реалізації свого продукту чи послуги.

До кінця травня завдання студентів разом із нашими менторами, консультантами — реалізувати свій продукт чи послугу і прийти до першого прибутку. Презентувати результат власного бізнесу вони можуть як на національному, так і на світовому рівні у рамках Національного та Світового чемпіонатів із дитячого підприємництва, де на конкурсній основі всі студенти презентують результати своїх комерційних чи соціальних проєктів. У кінці навчання діти отримують міжнародний сертифікат про закінчення кожного бізнес-курсу.

EV: Що б ви порадили батькам, діти яких зацікавлені у бізнесі й запитують «Як заробити гроші?» 

До нас часто приходять дітки, які вже знають багато термінів, мають деяке розуміння бізнесу, й у цьому велика заслуга їхніх батьків, які, на щастя, долучають дітей до своїх бізнес-розмов і проєктів. Я б порадила насамперед вірити у свою дитину. Не потрібно відразу давати негативну оцінку. Краще ставити запитання і не давати оцінкових шаблонів, аби не блокувати у дитини цей інтерес. Будь-який інтерес до фінансової системи, грошей має трансформуватися у розуміння того, що гроші — це не самоціль, а ресурс, який дає можливості у житті.

І якщо дитина має якусь бізнес-ідею, то потрібно розробити покроковий план реалізації цієї ідеї. Можливо, у невеликому масштабі, але дати відчути цей досвід створення результату. Дитина ж іще нічого не боїться, має природну сміливість і допитливість, жагу до експериментів. Вона відкрита, готова вчитися природно, без супротиву. Це той ресурс, який не можна занапастити шаблонами та рамками, від яких часто так прагнуть звільнитися дорослі.

Журнал про освіту Ed_Venture,
(випуск #16, стор. 62-63).


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Бізнес школа для дітей та підлітків Ранній розвиток, розвиток дітей