Відшкодування витрат працівника та ПДФО

Відшкодування витрат працівника та ПДФО

Розглянемо актуальну інформацію стосовно витрат працівника.

У листі від 26.02.2019 р. № 11220-16-63/5675 Мінфін висловив свою позицію стосовно оподаткування ПДФО і ВЗ суми доходу, виплаченого роботодавцем працівнику за товари (роботи, послуги), що були придбані таким працівником за рахунок власних готівкових коштів.
   В цілому Мінфін вважає, що у разі дотримання вимог щодо підтвердження роботодавцем доцільності та обґрунтованості здійснених працівником витрат у зв'язку з виконанням дорученої йому роботи (трудової функції) виплачена сума компенсації за придбані товари (роботи, послуги) за рахунок власних коштів на користь роботодавця не є доходом для цілей оподаткування ПДФО і ВЗ.
   Нагадаємо, пп. «г» пп. 164.2.17 ПКУ встановлено, що до складу оподатковуваного доходу платника податку — фізичної особи включаються суми грошового або майнового відшкодування будь-яких витрат або втрат платника податку, крім тих, що обов'язково відшкодовуються згідно із законом за рахунок бюджету або звільняються від оподаткування згідно з розділом ІV «Податок на доходи фізичних осіб». «будь-яких» — це і обґрунтованих, і не обґрунтованих, на власні потреби,  і на виробничі.
   Додамо також, що НБУ в листі від  01.09.2006 р. № 11-113/3225-9206 роз’яснював, що питання звітування працівником за власні кошти, витрачені на потреби підприємства, регулюється ст. 1158 і 1160 Цивільного кодексу України.
   Оскільки в преамбулі листа йдеться про "погодження позиції", слід розуміти, що готується якесь податкове роз'яснення на цю тему, яке й поставить крапку в цьому "спорі".

Джерело : Журнал "Кадровик України"


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії HR, менеджер з персоналу, рекрутинг Менеджмент, керування, KPI