Чи володіють Ваші менеджери навичками аналізу даних?

Чи володіють Ваші менеджери навичками аналізу даних?

Максим Обрізан (PhD in Economics, the University of Iowa), викладач Kyiv School of Economics, провів одноденний курс з «Кількісних методів» в рамках флагманської програми Академії ДТЕК «Energy of Innovation: Executive MBA»

Сьогодні Excel залишається найпопулярнішим інструментом для аналізу, яким володіють переважна більшість менеджерів. Тому учасникам під час навчання було запропоновано не витрачати час на вивчення R чи Python, а відразу перейти до побудови моделей в Excel на основі реальних даних від Kaggle та Harvard Business Publishing.

По всьому світу Компанії збирають і накопичують величезні масиви даних, такі, як:

  • реалізація по клієнтах, товарах і послугах
  • статистика по співробітниках
  • зміни в процентних ставках, цінах на комплектуючі
  • прибутковість окремих підрозділів бізнесу тощо.

При цьому, саме кількісні методи дозволяють ефективно отримувати інформацію з даних і приймати правильні управлінські рішення. Зараз взагалі важко уявити сучасного ефективного менеджера, який би не володів основами роботи з даними і побудови регресійних моделей.

Під час групових дискусій учасники в командах пропонували вирішення актуальної задачі прогнозу для свого відділу, ідентифікували змінну, яку необхідно спрогнозувати, а також презентували три ключові фактори, які потенційно впливають на цю змінну.

Після цього команди будували та обговорювали три стандартні моделі прогнозу в Excel:

  • виручки від реалізації (стаціонарні дані),
  • відтоку клієнтів (бінарна змінна)
  • сезонного попиту (часові ряди).

Під час всього навчання рівень складності підвищувався поступово – від невеликої бази з 97 спостереженнями у прогнозі виручки (для ознайомлення з основними поняттями регресії) до 5000 клієнтів при аналізі відтоку (що наближається до реальних задач прогнозу в бізнесі).

В якості самостійної роботи, учасники опрацювали проблему оптимізації викидів SO2 на електростанції залежно від погодних умов.

А ваші менеджери володіють навичками аналізу даних? Чи використовуєте ви зведені таблиці, кореляцію, графічні методи та побудови регресійних моделей, за допомогою Пакету Аналізу Microsoft Excel?

Якщо ні – давайте вивчати цю тему разом і бути в тренді сучасного менеджменту разом з професійним викладачем та бізнеc-аналітиком Максимом Обрізаном!


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Новини