10 цікавих фактів про рис

10 цікавих фактів про рис

20 вересня святкують Всесвітній день рису, найпопулярнішої культури в світі

А Ви знали, що...

1. Понад 20% від усіх калорій які сумарно вживається людством надходить з рису.

2. Згідно з висновками Міжнародного інституту досліджень рису (IRRI) половина населення нашої планети залежить від цієї крупи.

3. Виробництво рису в 2016 році у світі склало понад 470 млн тонн. Більшу частину виростили три найбільші виробники рису: Китай (145 млн тонн), Індія (106 млн тонн) та Індонезія (41 млн тонн).

4. Вченими виявлено що, секретом міцності та довголіття Великої китайської стіни є рисова каша. До складу розчину, яким скріплювали кам'яні блоки споруди, будівельники додавали клейку рисову кашу.

5. Рис та його побічні продукти здавна використовуються для виготовлення мотузки, паперу, морозива, вина та пива і навіть для виробництва косметики і зубної пасти.

6. Існує більше двух тисяч різноманітних сортів рису.

7. Будь-який вид рису можна віднести до продуктів здорового харчування, в ньому не міститься холестерину і майже немає жиру.

8. Першим продуктом компанії Sony був електричний прилад для приготування рису.

9. При правильній обробці термін його зберігання може сягати десяти років.

10. В липні 2017 року українські вчені, селекціонери Інституту рису Національної академії наук України на зеленому полі в Херсонській області виростили портрет Шевченка з чорного рису. Площа портрета 1370 кв. метри тому його можна було розгледіти навіть з космосу. Портрет потрапив до Книги рекордів України. Це не перше творіння херсонських аграріїв, у 2016 році вони висіяли гігантський герб рисом з чорним листям, який також внесено до Книги рекордів України в номінації «Найбільший герб України, створений і посіяний рисом з чорним листям».


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Виробництво, промисловiсть Готельно-ресторанний бізнес, туризм, HoReCa Менеджмент, керування, KPI