Чи можна за 3 місяці підвищити рівень англійської мови?

Чи можна за 3 місяці підвищити рівень англійської мови?

У світі існує упередження, що для опановування музичного інструменту чи іноземної мови потрібно вчитися із самого дитинства. У нас є хороша новина для вас, це не зовсім вірне твердження і ми розкажемо вам чому. Stay with us. It will be interesting!

Чи впливають результати досліджень на навчання?

Ознайомлення з результатами досліджень допомагають зрозуміти як працює мозок людини. Одне з таких базувалося на основі тестування. У ньому прийняло участь близько 700 тисяч людей різного віку. Піддослідні повинні були відповісти на запитання тесту, вказати свій вік і термін навчання. Як виявилося, найкраще засвоюють іноземні мови діти віком до 10 років, також сприятливі до навчання 18-річні, а от після 20 років здатність вчитися знижується.

Якщо вам більше 20 років не варто засмучуватися, адже існує низка інших експериментів, які говорять про те, що якщо людина вивчає іноземні мови, або навіть просто читає, це сприяє збільшенню мозку в об’ємі. Важливим чинником є те, що тренування мозку запобігає виникненню деменції та хвороби Альцгеймера, про це в своїй книзі «Альцгеймер — не вирок» наголошував Дейл Бредесен.

Отже, приказка «вік живи, вік учись» має сенс, адже це допомагає збагатитися інтелектуально і в той же час покращувати розумові здібності.

Чи ефективні методи поліглотів для навчання?

Перш за все, поліглот — це людина яка володіє багатьма мовами. З приводу таких людей існують теж певні установки. Вважається, що нові мови до них самі «липнуть», через що систематичне і довготривале навчання їм не потрібне. Інший варіант міфу полягає в тому, що в поліглотів феноменальна пам’ять, тому мови запам’ятовуються самі собою. На наше щастя це не так, тому не варто засмучуватися передчасно, справа в тому, що такі люди виробляють свої методи навчання, які пришвидшують володіння необхідною мовою на будь-якому рівні. 

Щоб зрозуміти причини їх успіху, давайте розглянемо декілька фішок мовознавців.

  1. Поставити перед собою мету — це перше, що необхідно зробити, тому що першопричина будь-яких дій впливатиме на процес і результат. Часто буває замало цілі вивчити англійську чи іншу мову задля отримання високооплачуваної роботи чи подорожей, тому люди, які володіють багатьма мовами занурюються в культуру тієї країни, спілкуються з її жителями. Завдяки цьому, посилюється інтерес та ентузіазм, який так необхідний в процесі навчання.
  2. Поліглоти не бояться говорити невідомою мовою ще з самого початку її вивчення — це головна відмінність їх від звичайної людини, яка вивчає іноземну мову. Проблема полягає в тому, що більшість людей соромляться помилятися, через це виникає психологічний блок. Щоб його позбутися, варто розслабитися, не зважати на помилки. Чим частіше ви помиляєтеся, тим швидше навчитеся розмовляти граматично вірно. 
  3. Поліглот завжди вивчає базові аспекти мови, і лише потім нашаровує складніші правила граматики та лексики.
  4. Мовознавці мають звичку постійно розвивати пам’ять. Це можна робити різними шляхами, кожна людина індивідуальна, тому методи можуть відрізнятися. Про це поговоримо детальніше пізніше.

Під час навчання, досвід інших людей може принести користь, адже деякі прийоми можна застосувати у власній практиці. Наприклад, цінною порадою є говорити англійською на самому початку засвоєння знань. Тут може допомогти вам друг, або ж «Ok, Google» чи «Siri». Відмінним вибором стане відвідування розмовних клубів чи спілкування з носіями мови, які, до речі, часто ведуть уроки в школах англійської.

Вивчати основи мови на початку — це теж цінна порада. Коли ви матимете необхідну словникову базу для того, щоб на рівні виживання пояснити співрозмовнику свою потребу, лише після цього можна поглиблювати поступово знання граматики і лексики. Зараз для цього є безліч ресурсів, книжок та вузьконаправлених курсів в школах англійської мови.

Як здатність аналізувати впливає на навчання?

Якщо ви визначилися з причиною, навіщо вивчати англійську, в такому разі варто перейти до аналізу і планування. Що потрібно проаналізувати перш за все:

  1. Рівень володіння англійською. Визначити його можна за допомогою безкоштовних тестів, які є в інтернеті. Наприклад, тут
  2. Завантаженість робочого дня. Від цього кроку залежить скільки часу ви зможете виділяти на навчання.
  3. Сильні та слабкі сторони. Розуміння того, наскільки якісно вмієте писати англійською, чи можете читати літературу мовою оригіналу, писати листи різного типу й есе, і найголовніше, підтримувати бесіду. Все це допоможе зорієнтуватися в напрямку навчального процесу. Наприклад, якщо ви пишете добре і майже не допускаєте помилок, але водночас вам важко підтримувати розмову англійською, тоді варто посилити практику в аудіюванні.

Всі ці пункти дають можливість правильно розпланувати навчання, посилювати прогалини в знаннях та швидше рухатися до наступного щаблю в системі оцінювання CERF.

Навчання для різних рівнів однакове чи різне?

На жаль, не вийде всі рівні «підігнати під один ранжир», адже до кожного ступеню існують певні вимоги, тому людина зі знанням англійської А1 не може розуміти те, що відомо на В2. В такому разі не треба від себе вимагати більше можливого. Лише систематичне навчання та старання прискорюють успіх.

Виникає питання. Як можна піднятися на щабель вище в короткі сроки? І тут варто повернутися до фішок поліглотів. Давайте згадаємо основні рушійні сили, до них відносяться: спілкування, багато спілкування, навіть якщо не вмієте і страшно, геть сором’язливість; запам’ятовування великої кількості слів і практичне застосування в живій мові; нашаровування граматики й лексики на каркас мови.

Головною задачею рівнів Basic та Elementary є словниковий запас, якого буде достатньо для пояснення своїх потреб чи проблем в англомовному середовищі, а також основи граматики для складання простих речень. Існують різні способи досягнення цілі, так от граматику можна вивчати самостійно або ж в групах з викладачем. 

А словниковий запас збагатити можливо багатьма методами, починаючи від карток і закінчуючи читанням адаптованою літературою з озвучуванням. В процесі виписуйте слова. Одним із методів поліглотів є читання літератури, коли зустрічається незнайоме слово, то його потрібно вигукнути, виписати і використати на практиці. Беріть на озброєння.

Ціль Pre-Intermediate та Upper-Intermediate — це абсолютне занурення в мову. Тут не обговорюється, хочете знати англійську — пірнайте в неї з головою. Що для цього потрібно?

  1. Змініть мову налаштування ґаджетів на англійську. Не зайвим буде почати вести соцмережі нею, коментувати пости та твіти носіїв мови. Важливо розширювати свої можливості та коло спілкування.
  2. Читайте книги загальним та інтенсивним способами. Спочатку прочитайте повністю текст, щоб був зрозумілий зміст, потім кожен абзац окремо і в процесі виписуйте незнайомі слова.
  3. В дорозі, в чергах слухайте подкасти, наприклад: Voice of America, The English We Speak, British Council тощо. Якщо щось незрозуміло, можете звернутися до транскрибації.
  4. Пишіть есе на різні теми. Аналізуйте свої та чужі, робіть висновки та виправляйте помилки.
  5. Посилюйте свої професійні навички чи розвивайте хобі за допомогою англомовних курсів, наприклад Udemy чи Coursera.

Advanced і Proficiency — це мрія кожного хто вивчає англійську. На цьому етапі вас легко можна переплутати з носієм мови, звісно ж, якщо у вас ідеальний акцент. Чудово, якщо ви працюєте за кордоном, адже це дає можливість використовувати англійську щодня і вдосконалювати скіли. Якщо такої можливості немає, то читайте профільну літературу на цікаву тему чи статті, які стосуються професійних навичок. 


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси