Кембриджські іспити з англійської: чому кожному варто отримати такий сертифікат?

Кембриджські іспити з англійської: чому кожному варто отримати такий сертифікат?

Кембриджські іспити, розбиті за основними рівнями від самого початкового А1 до найвищого С2, тести для дітей віком 6-12 років, іспити на перевірку бізнес-англійської та спеціалізовані тестування для вчителів, юристів, фінансистів.

«Доволі смілива заява. Невже кожному потрібно складати іспит з англійської?», — можете ви подумати. Ми переконані, що так, сьогодні англійська стала настільки невіддільною частиною життя, що не знати її прирівнюється до того, щоб не жити сучасним життям на всі 100%. Технології, спілкування, подорожі за кордон, навчання, кар'єрне зростання. Всі ці галузі так чи інакше пов'язані з англійською.

Міжнародний сертифікат підтверджує об'єктивний рівень володіння мовою. Саме такий ви отримуєте, коли складаєте один з іспитів лінійки Кембриджа. Крім них, є ще TOEFL, IELTS та багато інших. Але прочитавши статтю, ви переконаєтеся, чому варто складати саме Кембриджський іспит.

Що таке Кембриджські іспити?

Вони мають разючу історію. Початок було покладено ще в 1913 році, коли перший іспит складали лише три кандидати. Їхніми розробниками є співробітники спеціального підрозділу Кембриджського університету — Cambridge English Language Assessment.

Сьогодні щорічно іспити лінійки складають близько 4 млн осіб, а сертифікати офіційно визнаються 13 500 установами: університетами, компаніями, консульствами.

Таке широке охоплення студентів, які складають саме Кембриджські іспити, частково пояснюється тим, що в лінійці є близько 20 різних видів тестувань. Тут ви побачите не тільки загальні іспити, розбиті за основними рівнями від початкового А1 до найвищого С2 (KET, PET, FCE, CAE, CPE), але також тести для дітей віком 6-12 років (YLE Starters, Movers та Flyers), іспити на перевірку бізнес-англійської (BEC – 3 тести за рівнями від В1 до С2) та спеціалізовані тестування для вчителів (TKT), юристів (ILEC), фінансистів (ICFE).

Всі вони спираються на міжнародні стандарти шкали CEFR, мають чіткі формати складання, часові рамки та типи завдань. Все, як у решти іспитів, але є низка відмінностей.

Переваги та недоліки Кембриджських іспитів

Найголовніша і величезна перевага полягає в тому, що сертифікат, який ви отримуєте в результаті здавання, не має терміну давності. Тобто, якщо ви добре склали тест і результат вас влаштовує, вам більше не доведеться перескладати його. Ви можете це робити скільки завгодно, але вам не потрібно складати його повторно, як у випадку з TOEFL або IELTS.

До того ж вартість загальних іспитів FCE, CAE, CPE менша: у середньому $120-130, у порівнянні з $160 за IELTS і $260 за TOEFL.

Наступною перевагою є можливість отримати сертифікат на будь-якому рівні володіння мовою: від початкового до рівня like-native. Їхні основні конкуренти такої можливості не надають, адже дають сертифікати від В1 до С1 і не охоплюють рівні А1, А2 та С2.

Також дуже зручно те, що ви можете вибирати відповідний іспит для вашого рівня. Якщо ви думаєте, що вийшли на рівень В2, можете зареєструватися на FCE. При цьому в рамках нього ви можете отримати не лише сертифікат того рівня, який тестується.

Якщо ви наберете найвищі бали, вам видадуть підтвердження володіння рівнем С1. Якщо ваш бал виявиться трохи нижчим за прохідний, на руки ви отримаєте сертифікат про рівень В1. Це стосується кожного з іспитів лінійки.

Слід зазначити, що тестові завдання готуються дуже ретельно. Щороку вони переглядаються, актуалізуються. У дослідження вкладають великі бюджети, тому ці тести заслуговують на довіру, а фахівці визнають їх об'єктивними з року в рік.

З сертифікатом Кембриджського іспиту достатнього рівня ви можете претендувати на навчання або роботу у Великій Британії, Австралії, Новій Зеландії та деяких установах Канади. У США, на жаль, віддають перевагу TOEFL, адже він орієнтований на американську англійську.

Напевно, це єдиний недолік лінійки. Але завжди уважно читайте умови працевлаштування чи зарахування до університету. Раптом приймуть і з Кембриджським сертифікатом?

Навіщо складати іспит?

Як ми вже говорили на початку, без знання англійської сьогодні не обійтися. У роботі, навчанні, спілкуванні — він потрібен скрізь. Але навіщо отримувати сертифікат?

Є кілька основних причин:

  • для кар'єрного зростання — керівники та топ-менеджери найчастіше змушені спілкуватися із закордонними партнерами та колегами, тому володіти англійською зобов'язані;
  • для вступу до закордонного ВНЗ англомовної країни — все навчання відбуватиметься англійською, і ви зобов'язані надати підтвердження того, що зможете справлятися;
  • для еміграції — будь-яке посольство чи консульство Великобританії, США, Канади чи Австралії насамперед перевірятиме ваше володіння мовою.

Якщо ви не плануєте нічого з цього, ось вам ще кілька аргументів, щоб скласти іспит:

  • перевірити свій рівень — якщо ви регулярно вдосконалюєте свою англійську, немає способу краще зафіксувати прогрес, ніж скласти офіційний іспит;
  • мотивувати себе — сама підготовка до іспиту вас стимулюватиме. Ваш прогрес у вивченні точно зросте;
  • виділитися — особливо під час пошуку роботи. Навіть якщо ви не претендуєте на посаду голови компанії, ваше резюме із сертифікатом точно зачепить погляд співробітника відділу HR. Адже пишуть про володіння англійською усі, а ви даєте реальне підтвердження.

Очі спалахнули? Тоді читайте останню частину статті — вона для вас.

Як готуватись, щоб отримати бажаний сертифікат?

Звичайно, ви можете готуватись самостійно. Придбайте спеціальні посібники (їх багато, але вибирайте перевірені видавництва та найновіші видання), поставте мету та часові рамки, розробіть план занять і слідуйте йому, попри втому, справи та лінощі.

Звучить складно та нудно? Тоді є інший варіант — записатися на курс підготовки до іспитів Cambridge English. Grade Education Centre проводить набори в літні групи. Це вже не перший потік: центр працює з 2008 року. До того ж це єдиний в Україні платиновий тест-центр усіх іспитів та кваліфікацій Cambridge Assessment English.

Вчитися будете два місяці, онлайн, у невеликих групах до 10 людей. Так, це інтенсивний курс, він має лише одну мету — підготовку до іспиту. Перед записом до групи ви пройдете пробне тестування, щоб визначити, чи достатньо ви володієте англійською для успішного проходження інтенсивності.

Дивіться подробиці й записуйтесь на пробне тестування тут: «Підготовка до іспитів Cambridge English».


Залишити коментар
Будь ласка, введіть ваше ім’я
Будь ласка, введіть коментар.
1000 символів

Будь ласка, введіть email
або Відмінити

Інші статті в категорії Мовні курси Онлайн курси